Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Våldtäktsutredning mot Joel Kinnaman läggs ner

Joel Kinnaman anklagades för våldtäkt – nu läggs ärendet ner.
Foto: AFF-USA/SHUTTERSTOCK / AFF-USA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Bella Davis anmälde Kinnaman för våldtäkt.
Foto: Instagram/Skärmdump

Förundersökningen om oaktsam våldtäkt mot Joel Kinnaman läggs ner.

– Min bedömning är att ytterligare utredning inte kan antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt, säger kammaråklagare Virpi Alajarva.

Advokat Johan Eriksson har företrätt Joel Kinnaman under utredningen. Han har varit i kontakt med Kinnaman under fredagen och delgett nyheten.

– Han känner sig naturligtvis lättad över att det här är över, säger Eriksson.

Den svenska skådespelaren Joel Kinnaman, 42, anmäldes sommaren 2021 för våldtäkt efter att han polisanmält modellen Bella Davis för utpressning.

Senare anmälde Davis Kinnaman för förtal.

I våras lades förundersökningarna om förtal och utpressning båda ned. Det berodde då på att kravet på dubbel straffbarhet – att en handling som begås i ett land är brottslig både enligt det landets lagar och enligt svensk lag – inte var uppfyllt.

Nu läggs även förundersökningen om oaktsam våldtäkt mot Hollywoodstjärnan ner. Åklagarmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att man hållit förhör med målsägande och ett flertal vittnen under utredningen. 

– Jag har i dag beslutat att lägga ned förundersökningen om oaktsam våldtäkt eftersom det inte går att bevisa att den som varit misstänkt har gjort sig skyldig till brott på det utredningsmaterial som föreligger. Min bedömning är att ytterligare utredning inte kan antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt, säger Kammaråklagaren Virpi Alajarva i ett pressmeddelande.

”Han är naturligtvis lättad”

Under utredningen har Joel Kinnaman försvarats av advokat Johan Eriksson.

– Under utredningen har vi bistått med omfattande material som vi – och uppenbarligen åklagaren också – tycker med styrka talar för att han inte gjort sig skyldig till brott. Vilket beslutet i dag också innebär.

Vad är det för material?

– Inspelningar, sociala medier och sms-kontakter som med kraft visar att han inte gjort sig skyldig till något brott, säger Johan Eriksson och fortsätter:

– Det här har tagit väldigt lång tid. Naturligtvis är det oerhört tråkigt att gå runt och vara misstänkt för den här typen av brott under så lång tid. Å andra sidan: Nu när det läggs ned kan vi med gott samvete säga att saken utretts. Ingen kan påstå något annat. Just i dag kan man tycka att det var värt det, även om det under tiden varit jobbigt för honom att ha det hängande över sig.

Har du pratat med honom i dag?

– Ja. Han känner sig naturligtvis lättad över att det här är över. Frustrerad, också, eftersom det tagit så lång tid.

Massi Fritz: Olyckligt

Advokat Elisabeth Massi Fritz företräder Bella Davis som målsägandebiträde.

”Det är olyckligt att bevisningen som finns inte har ansetts vara tillräcklig eftersom stödbevisning finns i detta ärende. Men de flesta vittnen bor i USA och det är där brottet har begåtts. Att det enligt svensk åklagare inte finns tillräckligt med stödbevis betyder inte att min klient inte har varit utsatt för den våldtäkt som hon har berättat om”, skriver hon i en kommentar till Expressen efter beskedet och fortsätter:

”Vi hoppas att USA:s åklagarväsende kan hantera den bevisning som finns i USA på ett effektivare sätt och jag hoppas att de gör en annan bevisvärdering än vad vår svenska åklagare har gjort. Fortsättning följer därmed och motparten ska nog inte ta ut någon seger än.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.