Pererik Åbergs fru försvann spårlöst i Afrika. Foto: SVEN LINDWALLPererik Åbergs fru försvann spårlöst i Afrika. Foto: SVEN LINDWALL
Pererik Åbergs fru försvann spårlöst i Afrika.  Foto: SVEN LINDWALL
Efter fem dygn till fots i Kalahariöknen kunde Helene Åström återförenas med Pererik Åberg. Foto: TORBJÖRN SELANDER / TORBJÖRN SELANDER EXPRESSENEfter fem dygn till fots i Kalahariöknen kunde Helene Åström återförenas med Pererik Åberg. Foto: TORBJÖRN SELANDER / TORBJÖRN SELANDER EXPRESSEN
Efter fem dygn till fots i Kalahariöknen kunde Helene Åström återförenas med Pererik Åberg. Foto: TORBJÖRN SELANDER / TORBJÖRN SELANDER EXPRESSEN
Foto: TORBJÖRN SELANDER / TORBJÖRN SELANDER EXPRESSENFoto: TORBJÖRN SELANDER / TORBJÖRN SELANDER EXPRESSEN
 Foto: TORBJÖRN SELANDER / TORBJÖRN SELANDER EXPRESSEN
Foto: CORNELIA NORDSTRÖMFoto: CORNELIA NORDSTRÖM
 Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Väderprofilens fru försvunnen bland lejon

Publicerad

Frun försvann spårlöst bland lejon i den afrikanska öknen och Pererik Åberg visste inte om han någonsin skulle träffa sin Helen igen.

Nu berättar SVT-meteorologen om skräckdygnen.

– Jag tyckte att tiden började rinna ut. Det var första gången jag kände någon form av panik, berättar Pererik Åberg.

Det var 2006 som meteorologen Pererik Åberg satt hemma i Sverige medan hans fru Helen var på resa i Kalahariöknen i Afrika – och försvann.

Nu berättar Åberg om den hemska upplevelsen då han trodde hoppet var ute för sin fru.

I flera dagar var Helen Åberg försvunnen i Kalahariöknen med en kompis, efter att deras bil hade förstörts under en resa och kunde inte kontakta sin familj.

Pererik Åberg oroad 

Hemma i Sverige satt hennes man och oroade sig, och visste inte hur hon mådde eller vad som hände.

– Det var inte så mycket man kunde göra. De letade allt var de kunde, och de är ju duktiga på det där. Man fick ju bara att sitta och vänta, på den informationen som kom, berättar han.

Men han litade på att Helen kunde ta hand om sig själv, och försökte hålla hoppet uppe om att allt skulle gå bra.

– Jag kände att jag och Helen har varit ute väldigt mycket och rest. Så jag visste att hon kunde resa. Jag visste att de hade mat och vatten. Jag trodde ju att bilen hade fått motorstopp, förklarar han.

”Tyckte det var väldigt jobbigt”

Pererik Åberg var redo att åka ner till Kalahariöknen för att leta efter sin fru, och när han inte hade fått höra något av sin kära på flera dagar drabbades han av panik.

– Det var väl egentligen inte förrän sista natten, som jag tyckte att tiden började rinna ut. Det var första gången jag kände någon form av panik. Då tyckte jag att det var väldigt jobbigt. Jag skulle åka ner veckan efter. 

Men efter att ha vandrat bland lejon i fem dagar lyckades frun och hennes vän få hjälp, och kunde ta kontakt med sin Pererik igen – som kunde pusta ut.

– De var helt själva i fem dagar, det var väldigt skönt att de hittade dem.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag