Navid Modiri, längst till höger, är programledare för "Diktatorn". En grupp unga ger sig in i en simulerad diktatur i UR:s serie. Från vänster: Elias, Sanna, Gabriella, Caroline, Jimmie och Fanna. Foto: Johan Bergmark/URNavid Modiri, längst till höger, är programledare för "Diktatorn". En grupp unga ger sig in i en simulerad diktatur i UR:s serie. Från vänster: Elias, Sanna, Gabriella, Caroline, Jimmie och Fanna. Foto: Johan Bergmark/UR
Navid Modiri, längst till höger, är programledare för "Diktatorn". En grupp unga ger sig in i en simulerad diktatur i UR:s serie. Från vänster: Elias, Sanna, Gabriella, Caroline, Jimmie och Fanna.  Foto: Johan Bergmark/UR
UR handplockade en uttalad rasist till "Diktatorn" som sänds i SVT. Sverker Olofsson: "Jag tycker att det känns jädrigt tveksamt." Foto: Christian ÖrnbergUR handplockade en uttalad rasist till "Diktatorn" som sänds i SVT. Sverker Olofsson: "Jag tycker att det känns jädrigt tveksamt." Foto: Christian Örnberg
UR handplockade en uttalad rasist till "Diktatorn" som sänds i SVT. Sverker Olofsson: "Jag tycker att det känns jädrigt tveksamt." Foto: Christian Örnberg

Uttalad rasist deltar i SVT:s nya dokusåpa

Publicerad

UR handplockade en uttalad rasist till sitt nya program "Diktatorn" som sänds i SVT.

På Facebook poserar han i nazistuniform - och flera av deltagarna i programmet reagerade kraftigt när de insåg var Jimmie Byströms sympatier låg.

- Jag tycker att det känns jädrigt tveksamt, säger SVT-profilen Sverker Olofsson om Byströms medverkan.

I morgon har programmet "Diktatorn" premiär i SVT2. I serien stängs åtta unga människor in i en simulerad diktatur under åtta dagar. Deltagarna har handplockats och ska med sina skilda bakgrunder ge uttryck för olika åsikter som antifeminism, homofobism, sexism - och rasism.

Reagerade kraftigt

En av deltagarna, Jimmie Byström, 24, är uttalad rasist och har på sin Facebook poserat i nazistuniform, gjort Hitlerhälsning samt haft ett hakkors på bild. Han har där också givit uttryck för sina rasistiska åsikter, vilken han även gör i programmet.

- Värsta typen av person man ska bo med är någon muslim, säger Jimmie Byström där.

Enligt uppgift till Expressen ska flera av deltagarna ha reagerat på Jimmie Byströms sympatier och känt sig lurade. En av deltagarna ska ha tagit så illa vid sig att hon kräktes när hon förstod var hans sympatier låg.

- Det var dramatiskt. Hon stod och grät och spydde inne på UR:s toalett, berättar en källa.

- Psykologen och produktionsledningen fick ta ett väldigt långt samtal med henne.

Men deltagarna är inte de enda som har reagerat. SVT-profilen Sverker Olofsson säger till Expressen att Jimmie Byströms medverkan känns fel.

- Jag som har sådant förtroende för Sveriges Television har svårt att tro att de gör så, men gör de det så tycker jag att det är oerhört fel. Jag tycker att det känns jädrigt tveksamt, säger han.

"Vi har yttrandefrihet"

Charlotte Sifvert, projektledare på UR, har tidigare bekräftat för Dagens Nyheter att Jimmie Byström har handplockats för sina rasistiska åsikter.

- Syftet med programmet är att skapa diskussioner om demokrati och demokratiska rättigheter. För att skapa en diskussion behöver vi deltagare med olika åsikter. Vi har ett uppdrag att spegla samhället.

Hon säger sig inte känna till att han har haft ett hakkors på sin Facebook, eller är utklädd till Hitler.

- Det har jag inte sett.

- Vi har yttrandefrihet i Sverige. Alla har rätt att komma till tals, även i medierna. Däremot har ingen rätt att driva några sådana åsikter i rutan. Och det gör han inte heller, säger hon och menar att deltagaren inte sa någonting som har med rasism eller nazism att göra - trots att sådana åsikter uttrycks redan i första programmet.

Hur har de andra deltagarna reagerat när de fått reda på vad han står för?

- Det kan jag inte säga riktigt, jag har inte hört dem reagera.

Expressen har vid upprepade tillfällen sökt Jimmie Byström för en kommentar.

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag