Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uttalad rasist deltar i SVT:s nya dokusåpa

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Navid Modiri, längst till höger, är programledare för "Diktatorn". En grupp unga ger sig in i en simulerad diktatur i UR:s serie. Från vänster: Elias, Sanna, Gabriella, Caroline, Jimmie och Fanna.
Foto: Johan Bergmark/UR
UR handplockade en uttalad rasist till "Diktatorn" som sänds i SVT. Sverker Olofsson: "Jag tycker att det känns jädrigt tveksamt."
Foto: Christian Örnberg

UR handplockade en uttalad rasist till sitt nya program "Diktatorn" som sänds i SVT.

På Facebook poserar han i nazistuniform - och flera av deltagarna i programmet reagerade kraftigt när de insåg var Jimmie Byströms sympatier låg.

- Jag tycker att det känns jädrigt tveksamt, säger SVT-profilen Sverker Olofsson om Byströms medverkan.

I morgon har programmet "Diktatorn" premiär i SVT2. I serien stängs åtta unga människor in i en simulerad diktatur under åtta dagar. Deltagarna har handplockats och ska med sina skilda bakgrunder ge uttryck för olika åsikter som antifeminism, homofobism, sexism - och rasism.

Reagerade kraftigt

En av deltagarna, Jimmie Byström, 24, är uttalad rasist och har på sin Facebook poserat i nazistuniform, gjort Hitlerhälsning samt haft ett hakkors på bild. Han har där också givit uttryck för sina rasistiska åsikter, vilken han även gör i programmet.

- Värsta typen av person man ska bo med är någon muslim, säger Jimmie Byström där.

Enligt uppgift till Expressen ska flera av deltagarna ha reagerat på Jimmie Byströms sympatier och känt sig lurade. En av deltagarna ska ha tagit så illa vid sig att hon kräktes när hon förstod var hans sympatier låg.

- Det var dramatiskt. Hon stod och grät och spydde inne på UR:s toalett, berättar en källa.

- Psykologen och produktionsledningen fick ta ett väldigt långt samtal med henne.

Men deltagarna är inte de enda som har reagerat. SVT-profilen Sverker Olofsson säger till Expressen att Jimmie Byströms medverkan känns fel.

- Jag som har sådant förtroende för Sveriges Television har svårt att tro att de gör så, men gör de det så tycker jag att det är oerhört fel. Jag tycker att det känns jädrigt tveksamt, säger han.

"Vi har yttrandefrihet"

Charlotte Sifvert, projektledare på UR, har tidigare bekräftat för Dagens Nyheter att Jimmie Byström har handplockats för sina rasistiska åsikter.

- Syftet med programmet är att skapa diskussioner om demokrati och demokratiska rättigheter. För att skapa en diskussion behöver vi deltagare med olika åsikter. Vi har ett uppdrag att spegla samhället.

Hon säger sig inte känna till att han har haft ett hakkors på sin Facebook, eller är utklädd till Hitler.

- Det har jag inte sett.

- Vi har yttrandefrihet i Sverige. Alla har rätt att komma till tals, även i medierna. Däremot har ingen rätt att driva några sådana åsikter i rutan. Och det gör han inte heller, säger hon och menar att deltagaren inte sa någonting som har med rasism eller nazism att göra - trots att sådana åsikter uttrycks redan i första programmet.

Hur har de andra deltagarna reagerat när de fått reda på vad han står för?

- Det kan jag inte säga riktigt, jag har inte hört dem reagera.

Expressen har vid upprepade tillfällen sökt Jimmie Byström för en kommentar.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

"DIKTATORN" HAR PREMIÄR 28 OKTOBER

"Diktatorn" blir totalt åtta program som är 30 minuter långa. Programmet har premiär tisdag 28 oktober.

Programledaren Navid Modiri ska se till att samtalet inte tippar över åt något håll.
Under sina åtta dagar i diktaturen ska deltagarna arbeta. På olika sätt kommer de också att "försvinna". Alla har fått träffa en psykolog för att säkerställa att de klarar av påfrestningarna, men om någon ändå vill avbryta under inspelningens gång kommer det att tillåtas.
Syftet med programmet är att få unga personer att inse vikten av demokrati.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.