Utanförskapet satte spår i Keyyo: ”Inte så lätt att glömma”

Berättar om utanförskapet i ”Sommar i P1”
Kristina ”Keyyo” Petrushina sommarpratar den 17 juli i år.
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio
Nyligen deltog hon i ”Let's dance”.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL

Hon blev retad, inte bjuden på kalas och fick inte vara med och leka på rasten.

Nu berättar Kristina ”Keyyo” Petrushina, 24, om utanförskapet hon upplevde första åren i Sverige och hur det satt sina spår.

– Det blev rätt påtagligt att jag var en utlänning, säger hon i ”Sommar i P1”.

Komikern och programledare Kristina ”Keyyo” Petrushina, 24, slog igenom på Youtube och har sedan dess setts i flera tv-serier och i folkkära program som ”Talang”, ”Let's dance” och ”Bäst i test”. 

Keyyo föddes i Ryssland och kom till Sverige först när hon var åtta år gammal. Hon flyttade då från miljonstaden Omsk till Dalarnas Smedjebacken med sina 5000 invånare. I ”Sommar i P1” berättar Keyyo om svårigheterna hon upplevde när hon som barn försökte passa in i det svenska samhället.

– Även om jag ser rätt svensk ut och har ett svenskt förnamn blev det rätt påtagligt att jag var utlänning, och dessutom skolans enda utländska barn. Jag satt ner fel, lekte fel och kommunicerade fel.

Alla blev bjudna - utom Keyyo

Trots att hon snabbt lärde sig språket och klarade av den svenska skolan bra blev hon inte riktigt accepterad av andra barn, de retade och frös ut henne, berättar hon.

Vid ett tillfälle ska hon varit den enda som inte fick en kalasinbjudan på sin bänk.

Keyyos råd: ”Håll ut”

Många år senare har Keyyo nu, trots sin unga ålder, en framgångsrik karriär. Men utanförskapet hon upplevde som barn har satt sina spår.

– Jag är rädd för att känna mig utbytbar, och jag tror att jag kanske lider av den rädslan från min uppväxt. När jag får en komplimang för en prestation kan jag aldrig ta åt mig för jag vet att jag hade kunnat göra bättre. Har man känt sig otillräcklig och oönskad är det inte så lätt att glömma det. 

Hon tillägger att den som lyssnar och känner igen sig inte ska oroa sig, för bättre tider kommer. 

– Kanske är du en utav de som inte har fått komma in i kojan. Om du vill ha råd från en klok, vis och gammal 24-åring vill jag bara säga: håll ut! För det kommer bli bättre, manar profilen. 

Magdalena Graaf fick kärlekstatuering – felstavad

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.