Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uselt – den som skippade Golden Globes gjorde rätt

Mattias Bergqvist om snackisarna från Golden Globe
Foto: USA TODAY NETWORK / NBC/SIPA USA SIPA USA
Värdparet Amy Poehler och Tina Fey.
Foto: NBC TV / AP TT NYHETSBYRÅN
Svenske kompositören Ludwig Göransson var nominerad för sin musik i Christopher Nolans film ”Tenet”.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Den framlidne Chadwick Boseman fick pris på galan.
Foto: NINA PROMMER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Renee Zellwegger.
Foto: HFPA / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En tandlös gala utan fingertoppskänsla under vilken kompositören Ludwig Göransson blev utan pris. 

Den som medvetet missade årets Golden Globe Awards valde rätt. 

Pixars mästerverk ”Själen” vann kategorin Bästa animerade film och om det var något årets Golden Globe-gala saknade så var det själ. 

Aldrig, och jag har sett många direktsända film- och tv-galor, har det varit tråkigare att se skådespelare, regissörer, manusförfattare och producenter ta emot pris, hålla tacktal och säga sådant som är givet, men som ändå behöver sägas. 

Visst, det fanns undantag: ett emotionellt pumpande tal med mycket hjärta från Chadwick Bosemans änka, gulligheten när Mark Ruffalos barn kramade om honom efter hans vinst, hur nära regissören David Fincher var sin kamera samt, som alltid, varje gång Jane Fonda ställer sig framför en mikrofon.  

Fonda pratade om att Hollywoods tält måste bli större och inkludera historier som tidigare inte har fått berättas. Kring detta handlade också galans övergripande snackis: Hollywood Foreign Press Association, som anordnar Golden Globes, står med byxorna nere efter en dräpande artikel i Los Angeles Times. Mest svidande är organisationens brist på mångfald, något som lyftes tandlöst i direktsändningen och kom att sammanfatta hur aningslös och lättjefull galan länge varit och fortfarande är.  

Som en följd av coronapandemin medverkade de nominerade digitalt. Snabbt stod oförmågan att leverera sammanhållande ljud klart; tekniska bekymmer som en gala inte får misslyckas med och som produktioner värda namnet självklart hade löst redan på förhand. 

För TV4 Media, som sände Golden Globe Awards på TV4 Play och C More, gick det inte mycket bättre. Parisa Amiri kommenterade och sammanfattande i de amerikanska reklampauserna, men hade många gånger inte tillräckligt mycket att säga eller fick tillsägelse om att hålla sig kort. I stället för intressant snack fick vi som tittade en bild på värdparet Tina Fey och Amy Poehler och besked i text att sändningen snart skulle fortsätta. Brist på engagemang och fingertoppskänsla från TV4? 03.17 en måndagsmorgon är det i alla fall lätt att irriterat vilja stänga av. 

Svenska superkompositören Ludwig Göransson var nominerad för sin musik i Christopher Nolans film ”Tenet”. 

Ingen vinst denna gång. 

I tv-kategorin vann Netflix sex av elva statyetter. 

Det bästa med galan var att ”Emily in Paris” inte fanns bland segrarna. 


Ludwig Göransson nominerad till Golden Globe

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.