Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

USA:s ex-ambassadör vill att ASAP Rocky släpps

Rapparen tillbakavisar uppgifter om inhuman behandling.
USA:s tidigare ambassadör Mark Brzezinski. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: KATCH/SHUTTERSTOCK / KATCH/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

USA:s tidigare ambassadör i Sverige Mark Brzezinski vill se rapstjärnan ASAP Rocky släppt. Även från Svenskt håll backas artisten upp. Swedish House Mafia-medlemmen Sebastian Ingrosso skriver på sin Twitter ”justice for Rocky” 

– Hanteringen av fallet skadar Sveriges rykte, säger Mark Brzezinski till tidningen.

Mark Brzezinski var USA:s ambassadör i Sverige från 2011 till 2015. Han har reagerat kraftigt mot häktningen av rapparen ASAP Rocky, och menar att rasistiska motiv kan ligga bakom det som hänt. Och att han varit i kontakt med Sveriges utrikesminister, Sverige ambassadör i USA men även det svenska kungahuset. 

 – Jag är bestört över hur man agerar på högsta nivå i Sverige, där man borde ha ett starkt egenintresse av att värna Sveriges rykte. Man borde titta närmare på det här fallet, säger Mark Brzezinski i en intervju med DN 

”Kan handla om rasrelaterad orättvisa”

Han säger att det kan handla om ett tillfälle av rasrelaterad orättvisa, och filmklippen visar att angriparna inte är ute efter pengar utan att skada ASAP Rocky och hans team. 

– Jag vet inte vad som motiverar dem, men det tycks som att de måste vara rasmässigt hatiska personer, säger han till Dagens Nyheter

Han vill nu att den svenska regeringen ser till att häktningen återkallas och att han släpps ur häktet. Och menar att det inte finns något bevis som visar att han gjort något fel. 

– Jag skulle vilja veta om svenska myndigheter är beredda att försvara beslutet att hålla honom fängslad i flera veckor och hindra honom från att arbeta, säger han. 

ASAP dementerar uppgifter om dålig behandling

Tidigare i dag tillbakavisade ASAP Rocky uppgifterna om inhuman behandling på Kronobergshäktet, som amerikanska TMZ tidigare rapporterat. Via rapparens advokat skriver han i ett mejl.

Han har aldrig pratat med TMZ eller någon utomstående angående förhållandena när han var anhållen, dvs när han befann sig i arresten. Han behandlades då och behandlas nu på ett korrekt sätt. Han har dock upplevt förhållandena i arresten som mycket enkla och har upplevt att det luktar urin i cellen i arresten. Dock inte i häktet. Förhållandena i arrestcellen kan i det avseendet kritiseras”, skriver han enligt SVT Nyheter. 

Artist ställer in spelning i Sverige efter häktningen

Nyligen skapades det ett uppror på sajten change.org där man kräver att artisten ska släppas. På onsdagsmorgonen hade den samlat in hundratusentals underskrifter och flera stora kändisar har använt sina sociala medier för att sprida uppropet. 

Även artisten Tyga väljer att stötta sin kollega. Som nu ställer in sin spelning i Göteborg, på grund av händelserna kring ASAP Rocky. Detta skriver Port Du Soleil på Instagram 

Även från svenskt håll backas ASAP Rocky upp. Swedish House Mafia-medlemmen Sebastian Ingrosso skriver på sin twitter ”justice for Rocky” 

https://twitter.com/Ingrosso/status/1148958698972295168