Foto: /IBL / /IBL
 Foto: /IBL / /IBL

Uppvigling målad med svart humor

Publicerad

Linnéa Claeson bråkar, ställer krav och belyser vad som är avgrundsfel i vårt samhälle: mäns våld och hot om våld mot kvinnor – och hon gör det med bravur. 

Jag, som en hopplöst sportointressad medborgare, förstod först inte vem tjejen med regnbågsfärgat hår som plötsligt började dyka upp i tv-soffor och i sociala medier var.

Det var Linnéa Claeson som egentligen är handbollsstjärna, men blev opinionsbildare med hjälp av sitt omtalade Instagram-konto Assholesonline, där hon lägger ut sina konversationer med män som trakasserar henne sexuellt på nätet. 

Hon är smart, hon är rolig och hon har fått nog. 

Handbollsframgångarna nämns kort i början men sommarpratet handlar om det hon tycker är viktigast – den mörkare verkligheten som består av män som systematiskt kränker kvinnor på nätet och i det verkliga livet. 

Man förstår varför hennes Instagram-konto har fått 223 000 följare med tanke på den avväpnande och finurliga humorn hon använder. I stället för att skälla ut alla patetiska män, drar hon det ett varv till och ger svar på tal. 

Humor är ofta betydligt mer effektivt än hat.

Claeson är smart i sommarpratat när hon väljer att hylla alla de män som faktiskt visar civilkurage. Det är inte konstigt att politiska partier försöker värva henne med tanke på hennes uppfinningsrika retorik. 

Trots att det Linnéa Claeson berättar är självklarheter för mig, blir jag ändå upprymd och redo att kavla upp ärmarna några varv till. Massor av kränkta män kommer väl att koka framför radion, men då kan de sitta och sura medan vi andra fortsätter kampen tillsammans.

MALIN COLLIN

Linnéa Claesons sommarprat

INLEDNINGEN

Hon berättar otippat att hon inte var sportintresserad som barn men råkade finna handbollen på skolgympan. Kul bakgrundsinformation.

 

KÄNSLORNA

Stämningen är tät eftersom det handlar om något helt avgörande: mäns kränkningar och hot om våld mot kvinnor. Jag blir frustrerad men också irriterad på förhand över de män som kommer att provoceras av hennes program.

 

SKRATTEN

Nog finns det skratt som fastnar i halsen kring Linnéa Claesons humoristiska svar på alla sexuella trakasserier hon får i mejlkorgen. 

 

MUSIKEN

En bra mix av inte helt självklara poplåtar och extra kul med finlandssvenska Frida Anderssons version av Ulf Lundells mästerverk ”Jag saknar dej”. 

 

AVSLUTNINGEN

Hon uppmuntrar att folk ska prata om sex och värderingar med sina söner och hon är positiv: ”Det kommer att bli kul!”. Ett hoppfullt och fint slut. 

 

LÅTLISTAN

Not ready to make nice (Dixie Chicks), Fuck you (Lily Allen), Easy (Seinabo Sey), Under ytan (Sofia Andersson), Survivor (Glee Cast), Det vet bara jag (Totta Näslund, Jenny Öhlund), Violet hill (Coldplay), Sail (Awolnation), Skuggan av Tom Joad (Plura Jonsson), Jag saknar dej (Frida Andersson), Heavens on fire (Kiss), Ta min vals (Ebba Forsberg), Mitt enda liv (Gertrud Stenung).

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag