Jocke Berg. Foto: Anna-Karin NilssonJocke Berg. Foto: Anna-Karin Nilsson
Jocke Berg. Foto: Anna-Karin Nilsson
Kent. Foto: Jens L'EstradeKent. Foto: Jens L'Estrade
Kent. Foto: Jens L'Estrade

Upprörd lyssnare har polisanmält Kent-låt

Publicerad

"Jävla finnar, norrmän, danskar".
Den textraden i Kents hit "La Belle Epoque" fick en radiolyssnare att se rött.
Personen lämnade därför in en polisanmälan om hets mot folkgrupp - men någon förundersökning inleddes aldrig, enligt polisen.

I våras släpptes Kents kritikerrosade album "Tigerdrottningen" - och första singeln "La Belle Epoque" kallades för "dynamit" av Expressens Anders Nunstedt.
Men en radiolyssnare i Ödeshög verkar anse att Kent går över gränsen med textraden "Jävla finnar, norrmän, danskar".
Personen upprördes så pass av låten att denne ringde polisen och lämnade in en anmälan om hets mot folkgrupp. Anmälan, som Corren.se var först om att rapportera kring, lämnades in på onsdagen.
I den går att läsa att "Sveriges Radio har upprepade gånger spelat en sång från gruppen Kent som innehåller texten "jävla finnar, danskar och norrmän" och därmed uttryckt missaktning mot grupp":
Anmälaren menar att denne upplever textraden som "kränkande".

Men det är dock oklart om det är Kent själva som anmäls eller om den är riktas mot Sveriges Radio.

– Det är lite oklart egentligen. Det är ingen utpekad eller uppsatt som misstänkt, säger Marcus Hoppe, stationsbefäl i Motala.
Någon förundersökning inleddes dock inte efter att anmälan kom in under onsdagen, och beslutet motiveras av att "förfarandet som anmäls inte är brottsligt".
Kents sångare Jocke Berg berättade i våras för Expressens Annah Björk om det politiska innehållet på senaste plattan.
– Jag ville testa att skriva rakt på sak och skippa alla de här metaforerna jag ägnat mitt tidigare textförfattande åt. Jag ville gå dit jag aldrig varit och känna att isen var tunn. Och det var roligt!, sa Jocke Berg då.
Han förklarade också vad som gjorde att den samhällskritiska "La Belle Epoque" kom till.
– Det var de senaste årens ilska över hur det ser ut i samhället som bubblade upp. Folk gnäller på varandra och skyller i från sig hela tiden. Det är ert fel. Ingen ser det gemensamma ansvaret. Allt verkar handla om att peka ut varandras fel och brister i stället för att komma med lösningar, sa Jocke Berg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag