Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

TV4:s hårda svar efter avslöjandet om Timell

TV4 tvingas betala 8,9 miljoner till Martin Timell.
Martin Timell har krävt tre årslöner av TV4, och ska nu få 8,9 miljoner kronor av sin förra arbetsgivare, enligt uppgifter till Expressen.
Foto: TV4
TV4 varken bekräftar eller dementerar uppgifterna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Till Expressen hänvisar Martin Timell till sina advokater.
Foto: Mikael Sjöberg
Charlie Forsberg, presschef corporate på TV4.
Foto: TV4.
Casten Almqvist, vd på TV4.
Foto: OLLE SPORRONG
Charlie Forsberg, presschef på TV4.
Foto: Pressbild
1 / 7

Martin Timell har krävt drygt 10 miljoner kronor av TV4 för tre års utebliven lön.

Enligt uppgifter till Expressen ska TV4 nu betala 8,9 miljoner kronor till den tidigare medarbetaren efter beslut i Stockholms Handelskammares skiljedomsinstitut.

Kanalen varken bekräftar eller dementerar uppgifterna, men förklarar i ett nytt uttalande sitt beslut att avbryta allt samarbete med Timell.

– Profilen har utsatt flera personer för ett helt gräsligt beteende som inte hör hemma på en arbetsplats, säger TV4-presschefen Charlie Forsberg.

Det var i juni som den tidigare TV4-profilen Martin Timell gick ut och krävde tre årslöner av sin gamla arbetsgivare, vilket motsvarar cirka 10 miljoner kronor.

Timell sparkades under hösten 2017 efter att anklagats för våldtäkt mot en medarbetare under en fest. Därefter har Timell friats i både tingsrätt och hovrätt.

Den tidigare programledaren har sedan dess hävdat att han har rätt till sin kontrakterade lön för åren 2017-2020.

– TV4 har vägrat att göra upp och vi har därför beslutat att vidta rättsliga åtgärder. Eftersom det finns en skiljeklausul i kontraktet mellan parterna påkallar vi skiljeförfarande, sa en av Timells advokater, Torgny Wetterberg, till Medievärlden i juni.

Martin Timell: ”Får inte berätta”

Enligt uppgifter till Expressen har TV4 nu blivit skyldiga att betala ut 8,9 miljoner kronor till Timell, efter beslut hos Stockholms Handelskammares skiljedomsinstitut. 

– Det får du tala med mina advokater om, jag får inte berätta om det. Jag kan göra det vid ett senare tillfälle, säger Martin Timell när Expressen når honom.

Det finns inget du kan säga själv i nuläget?

– Inte ett dugg.

Kristin Campbell-Wilson är biträdande generalsekreterare på Stockholms Handelskammares skiljedomsinstitut. Hon vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna:

– Vi kan inte prata om några av våra mål eftersom det råder sekretess på alla tvister, säger hon.

Martin Timells andra advokat, Thomas Tendorf, hänvisar till TV4 och säger att han i nuläget inte heller kan säga något mer om ärendet.

TV4 om Timell: ”Gräsligt beteende”

Under tisdagen ville TV4 varken bekräfta eller dementera Expressens uppgifter. På onsdagen valde man dock att kommentera sitt beslut att avbryta samarbetet med Martin Timell.

– Jag kan varken bekräfta eller dementera uppgifterna. Däremot vill jag gärna påtala att vad som ligger till grund för vårt beslut att avsluta vårt samarbete med programledaren är väldokumenterat, inte minst genom intervjuer där programledaren själv berättat om sitt oacceptabla och kränkande beteende. Det är ett välomvittnat faktum att profilen har utsatt flera personer för ett helt gräsligt beteende som inte hör hemma på en arbetsplats, säger Charlie Forsberg, presschef corporate på TV4.

Han fortsätter:

- Vi kommer fortsätta vara tydliga med att det råder nolltolerans från vår sida för den här typen av arbetsmiljö. Det finns många lärdomar för medierna att dra av me too-rörelsen och de mediedrev det vållade. Men att ostört låta en programledare bete sig som i det här fallet tillhör absolut inte de slutsatser som TV4 kommer att dra. För TV4 har det aldrig funnits något annat alternativ än att avsluta samarbetet så fort vi fick en helhetsbild av den mobbning, trakasserier och övertramp den här profilen utsatt sina kolleger för.

Expressen har även sökt TV4:s vd Casten Almqvist. 

Martin Timell frias från våldtäkt av domstolen

Martin Timell frias från våldtäkt.

Martin Timells kräver 10 miljoner från TV4

Martin Timells nya krav på TV4: 10 miljoner kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.