Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

TV4-chefer ska ha fått privata renoveringar i tv

Martin Timell. Foto: AUGUST JERNER
Martin Timell i "Äntligen hemma" Foto: TV4 / TV4

TV4-chefer ska ha fått sponsrade prylar och renoveringar i tv-programmet “Äntligen hemma” på grund av deras vänskap med Martin Timell, enligt Aftonbladet. 

Uppgifterna kan komma att ingå i TV4:s internutredning om Timell-skandalen. 

”Finns det skäl att utöka utredningens omfång kommer vi inte tveka att göra det”, skriver Magnus Törnblom på TV4. 

Flera personer med insyn i programmet vittnar nu om hur högt uppsatta chefer på TV4 utnyttjat sina positioner och dragit nytta av sin vänskap med Martin Timell under mitten på 00-talet.

Källor till Aftonbladet berättar att det har byggts om hemma hos höga icke namngivna chefer för programmets pengar och med sponsrade prylar.

Material som ska ha varit tilltänkt för programmet användes i stället i privata renoveringar, och i programmet har i stället billigare material använts.

Expressen har talat med flera före detta kollegor som vittnar om hur Timell handskats med sponsormaterialet och kontakten med sponsorerna. 

– Han har direktkontakt med sponsorer och kunde säga saker som att man inte ska betala för sådant om man känner honom, säger en person med insyn.

Personen nonchalerade erbjudandet med hänvisningen att det inte kändes okej med tanke på dennes position.

PR-chefen på ett av bolagen som omnämns uppger att hen inte känner till uppgifterna men att de kan komma att utredas.

"Vi känner inte till de här specifika uppgifterna och kan inte bekräfta huruvida vi har medverkat i de sammanhang som nämns i artikeln. Som en generell kommentar jobbar vi naturligtvis med produktplacering i olika sammanhang, men alltid som en del i vår marknadsföringsstrategi. Vi ger självfallet inte bort produkter utan motprestation och om produkter som förekommit inom våra samarbeten har använts på ett felaktigt sätt utreder vi självklart det vidare"

"Det var väldigt tydligt"

För drygt tio år sedan uppdagades det på Meter att en hög chef mottagit bygghjälp – under inspelningar av ”Äntligen hemma”. Chefen ska ha fått en flaggstång på sin tomt – gratis. Efter skandalen fick produktionen tydliga direktiv om att inte genomföra renoveringar eller dra nytta av sponsormaterialet för egen vinning. 

– Det var väldigt tydligt att vi inte skulle utföra några renoveringar hos folk på Meter, säger en uppgiftslämnare.

Enligt samstämmiga uppgifter till Expressen ska Timell ändå ha fortsatt att förse sig med sponsormaterial för eget bruk. 

– Han var framme när det kom nytt sponsormaterial och plockade på sig det han behövde, säger en uppgiftslämnare.

Kan tas med i utredningen

TV4 undersöker nu uppgifterna om renoveringar hos chefer. 

”Det här är helt nya uppgifter för mig. Men om det stämmer är det allvarligt. Vi kommer självklart att gå vidare med de här uppgifterna. Men innan vi vet mer om vad det handlar om så har jag svårt att ge några ytterligare kommentarer”, skriver Magnus Törnblom, presschef corporate.

TV4 har tillsatt en extern utredning om Martin Timell-skandalen och överväger nu att ta med renoverings-uppgifterna.

”Finns det skäl att utöka utredningens omfång kommer vi inte tveka att göra det”, skriver Törnblom. 

Expressen har sökt produktionsbolaget Meter för en kommentar, bolagets presskontakt Nicke Johansson känner inte till uppgifter: 

– Man är oerhört noggrann med det där. Om något ska byggas om, så ska det inte vara någon som är anhörig eller anställd här, utan det ska vara för allmänheten. Men jag har ingen aning om vad Martin Timell gjort vid sidan av. Han har ju haft en omfattande verksamhet vid sidan av Äntligen hemma – där han invigt byggmarknader och en rad andra projekt, säger Nicke Johansson, presskontakt på Meter. 

Pia Blank Thörnroos som är rättslig expert på Skatteverket berättar för Aftonbladet att personer som får sitt hem renoverat i tv riskerar att åka på en skattesmäll.

– Förmånen att ha fått sitt hus renoverat ska tas upp i självdeklarationen för att man inte ska riskera att få skattetillägg, säger hon. Du måste själv uppskatta förmånens värde, vad exempelvis arbetsinsatsen hade kostat om du själv tagit in hantverkare. Generellt är det så att är du med i tv, får någonting och tar emot det, är det skattepliktig ersättning.

Expressen har utan resultat sökt Martin Timell för en kommentar. 

 

Vet du mer? Vill du dela med dig av din berättelse? Hör av dig till Expressen - du kan vara anonym och om du vill kan du tipsa via vår krypterade tjänst.