Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT backar efter hårda TV4-kritiken

TV4:s hårda kritik mot SVT:s nya sändningstider
Det var den 24 oktober som Jan Helin skrev i DN att SVT brjar sända lokala nyheter klockan 22.00 i SVT 1. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL IBL BILDBYRÅ
Beskedet fick TV4:s vd Casten Almqvist att reagera.Foto: OLLE SPORRONG
Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle säger att man vid flera tillfällen haft kontakt med SVT om den planerade ändringen. Foto: Sven Lindwall
Flera TV4-profiler skrev i höstas även ett debattinlägg i Journalisten där man krävde att SVT och Jan Helin ändrade sitt beslut. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Catarina Wilson på SVT säger att man just nu tittar på frågan. Foto: MICHAELA HASANOVIC

TV4 har riktat hård kritik mot SVT efter beslutet att flytta nyhetssändningar till klockan 22.00 – samma tid som TV4 sedan 30 år själva sänder sina nyheter på.

Enligt uppgifter har SVT övervägt att backa i sitt beslut – det bekräftas nu i ett uttalande, efter att Expressen har ställt frågor.

”Vår ambition har aldrig varit att motarbeta TV4, utan att stärka vår lokala nyhetsleverans till publiken”, skriver SVT:s mediedirektör Jan Helin i ett uttalande.

Det var tidigare i höstas som SVT-cheferna Jan Helin och Helena Olsson i ett debattinlägg i Dagens Nyheter meddelade att man från och med årsskiftet börjar sända lokala nyheter klockan 22.00 i SVT 1.

”Från årsskiftet samlar vi alla lokala nyheter i den största kanalen, SVT1, och erbjuder publiken en lokal nyhetssändning klockan 22.00 i SVT1, följt av sena Rapport. Det är en uppvärdering av lokala nyheter som vi tror kommer att passa SVT1 publiken vid den tiden”, skrev Helin och Olsson i debattinlägget.

Beskedet, som kom bara dagar efter riksdagens beslut om nya villkor och riktlinjer för public service fick TV4 att reagera starkt.

 – Då har inte bläcket mer än hunnit torka förrän ni går ut i en stor debattartikel och berättar att ni har för avsikt att lägga ert stora nyhetsblock med lokalnyheter följt av Rapport, det starkaste ni har, klockat 22.00. Rakt in i vår kärna, vår sändningstid som vi har haft i 30 år, sade TV4:s vd Casten Almqvist i till SVT:s mediedirektör Jan Helin i  SVT-programmet ”Fönster mot medievärlden i slutet av oktober.

– Vi vill uppvärdera och satsa på våra lokala nyheter. Det är därför vi lägger dem i SVT1 och flyttar sändningstiden. Det är helt och hållet ett fokus på behoven hos SVT:s tittare, sade Jan Helin till Expressen vid samma tillfälle.

TV4-profiler i öppet brev

Flera TV4-profiler skrev senare även under ett debattinlägg i branschtidningen Journalisten, där man krävde att SVT skulle dra tillbaka sina planer.

”I riksdagens beslut slås det fast att det är upp till SR och SVT att utforma en verksamhet som värnar en mångfald av perspektiv (2019/20:KrU2 s 26). Vi anser att SVT bryter mot detta när man tvingar tittarna att välja mellan nyhetssändningar.”, skrev TV4-profilerna i i debattinlägget.

Enligt uppgifter till Expressen har SVT i veckan övervägt att backa från beslutet.

– Jan Helin hade inte räknat med att kritiken skulle bli så här hård, säger en källa på SVT.

Catarina Wilson på SVT Kommunikation kommenterade uppgifterna i ett sms på måndagskvällen:

”Vi tittar på den frågan men inget är klart”.

Jan Helin skriver i det nya uttalandet på måndagen att man ska utreda hur de lokala nyheterna kan läggas om, utan att det krockar med nyhetssändningarna på TV4. 

– I min värld har det här beslutet bara vinnare, och den som vinner allra mest är publiken som slipper välja mellan två kvalificerade nyhetssändningar, säger TV4:s vad Casten Almqvist till Kulturnyheterna

”För fortfarande dialog”

Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4 sa på måndagskvällen att TV4 och SVT haft kontakt vid flera tillfällen under hösten.

”Vi blev glatt överraskade av detta besked. Glädjedans på nyhetsredaktionen här nyss. Det känns väldigt bra att SVT lyssnat på oss och tänkt om”, skriver hon i ett sms på tisdagskvällen.

Grönt ljus för Telia till TV4-köpet

Grönt ljus för Telia till TV4-köpet: ”En unik och mycket märklig situation”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.