Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Polisen ska slå till mot Harvey Weinstein

Harvey Weinstein.Foto: CHARLES SYKES / AP TT NYHETSBYRÅN
Filmmogulen väntas överlämna sig själv till polisen, enligt New York Times.Foto: AGENCE / BESTIMAGE / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN FAMEFLYNET FR

Polisen planerar ett tillslag mot Harvey Weinstein, skriver New York Times. 

Filmmogulen ska anhållas under fredagen, men väntas överlämna sig själv, skriver tidningen.

Harvey Weinstein har varit en av USA:s filmundustris mäktigaste. 

Men anklagelser om sexuella övergrepp blev slutet på hans karriär – och början på metoo-vågen som svepte över världen under fjolårshösten. 

Nu planerar polisen på Manhattan i New York ett tillslag mot Weinstein, skriver New York Times. Tidningen rapporterar att utredare arbetat en månad med anklagelser om att mogulen begått sexuella övergrepp mot en rad kvinnor. 

Harvey Weinsten väntas överlämna sig själv till polisen under fredagen, skriver sajten och hänvisar till två uppgiftslämnare inom rättsväsendet.

En rad kvinnor har trätt fram mot Weinstein

Sedan anklagelserna om Weinsteins övergrepp först kom ut, har en rad kvinnor berättat om liknande övergrepp. Weinstein, som grundade bolaget The Weinstein Company, har anklagats för sexuella trakasserier och våldtäkt av flera kvinnor i filmbranschen. Bolaget försattes i mars i konkurs. Weinstein hade då redan sparkats från sin post.

Harvey Weinstein var en känd och inflytelserik filmproducent som bland annat belönats med en Oscar för "Shakespeare in love", 1995.

Han har producerat filmer så som "Gangs of New York", "Scream", "Chicago", "Kill BIll" och "Emma" - men listan är mycket längre än så. 

På Internet movie database står han som producent till 331 filmer och tv-serier sedan 1981. 

5 oktober avslöjade New York Times  hur Weinstein utsatt ett stort antal kvinnor för sexuella trakasserier.

Weinstein nekar – men anklagelserna fortsätter komma

Weinstein svarade först genom sin advokat, Lisa Bloom, att han var oskyldig till alla anklagelser. Han har senare bett om ursäkt.

– Jag förstår att sättet jag har betett mig mot kolleger tidigare har orsakat mycket smärta, sa Harvey Weinstein i ett uttalande.

Så sent som för mindre än en vecka sedan berättade skådespelaren Asia Argento från scenen under filmfestivalen i Cannes, där hon skulle dela ut ett pris till bästa kvinnliga skådespelare, hur Weinstein våldtagit henne. 

Från scenen skickade hon en varning till andra män, som gjort samma sak.

– Jag var 21 år gammal. Den här festivalen var hans jaktmark. Jag vill förutspå en sak. Harvey Weinstein kommer aldrig vara välkommen här igen. Han kommer att få leva i skam, utstött av den filmbransch som en gång höll honom om ryggen och tystade ner hans brott, sade hon från scenen och fortsatte:

 – Här bland oss sitter flera som fortfarande inte hållits ansvariga för sina handlingar. Ni vet vilka ni är, och vad viktigare är, vi vet vilka ni är. Och vi kommer inte låta er komma undan med det längre

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.