Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Ingvar Oldsberg lämnade inte SVT frivilligt

Ingvar Oldsberg.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Ingvar Oldsberg tillsammans med kollegan Björn Hellberg i "På spåret".Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Ingvar Oldsberg lämnade inte SVT frivilligt – trots att han hävdat motsatsen.

Det uppger en person som tidigare haft olika chefsbefattningar på SVT Göteborg. Uppgifterna bekräftas även av en annan person med insyn.

Enligt Ingvar Oldsberg rör det sig om "kvalificerat skitsnack".

– Påstår man det här så drar man ut på växlarna alldeles för långt, säger han.

Det har gått snart två veckor sedan Ingvar Oldsberg sparkades från "Bingolotto". Programledaren fick gå på stående fot i samband med en internutredning som produktionsbolaget Warner Bros genomfört på uppdrag av TV4.

Internutredningen kunde påvisa "allvarliga arbetsmiljöproblem" i produktionen av "Bingolotto". Varken TV4, Warner Bros eller Folkspel har velat kommentera exakt vad arbetsmiljöproblemen men Expressen har varit i kontakt med flera tidigare medarbetare till Ingvar Oldsberg som vittnat om att programledaren ska ha haft en olämplig ledarstil.

Nu finns uppgifter om att Ingvar Oldsberg redan under tiden på SVT, ska ha betett sig illa. Den olämpliga ledarstilen ska ha pågått i decennier, enligt uppgiftslämnare till Expressen.

 

LÄS MER: Ingvar Oldsberg anklagas för en olämplig ledarstil – i decennier 

 

Journalisten och författaren Helena Stjernström, som arbetade med Ingvar Oldsberg under "Här är ditt liv" som sändes på SVT 2009-2010, är den enda som trätt fram med namn och kritiserat Ingvar Oldsberg.

– Jag gör detta för att ge stöd för alla som farit illa på grund av Oldsbergs beteende genom åren. Men jag vill också lyfta det faktum att så många känt till detta så länge, det handlar om flera decennier, utan att ansvariga chefer reagerat, har Helena Stjernström tidigare sagt.

Hennes uppgifter bekräftas av flera uppgiftslämnare som vill vara anonyma. Under åren på SVT uppger flera källor att Ingvar Oldsbergs beteende orsakade arbetsmiljöproblem av samma art som ledde till att han fick sparken från "Bingolotto". 

Enligt källorna slog redaktionerna larm ett flertal gånger om Ingvar Oldsbergs beteende – som skedde under eran när han ledde "På spåret" och "Här är ditt liv". Ledningen valde dock att inte ta tag i problemen.

Björn Hellberg.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

"Oldsberg lämnade inte frivilligt"

Ingvar Oldsberg har tidigare uppgett att han lämnade SVT av egen vilja. Nu motsägs det av en person som tidigare haft olika chefsbefattningar på SVT Göteborg.

– Han var inte anställd utan gick på ett kontrakt och sedan förnyades det inte. Nej, han lämnade inte frivilligt, säger personen och fortsätter:

– Det var inte så att han fick sluta mitt under kontraktstid utan man förlängde helt enkelt inte kontraktet.

Handlade det om hur han betedde sig mot kolleger?

– Ja. Han betedde sig illa när han var programledare för "På spåret".

 

LÄS MER: Tv-kollegerna i bråk om Ingvar Oldsberg.

Enligt Expressens uppgiftslämnare ska SVT länge ha försökt hitta en ersättare till Ingvar Oldsberg.

– Men det var inte helt lätt eftersom han var väldigt älskad i "På spåret".

Ingvar Oldsberg tillsammans med kollegan Björn Hellberg i "På spåret".Foto: LARSERIC LINDEN / GT/EXPRESSEN

Ingvar Oldsberg: "Kvalificerat skitsnack"

Uppgifterna att Ingvar Oldsberg inte slutade frivilligt bekräftas även av ytterligare en person med insyn i SVT Göteborg.

Ingvar Oldsberg slår dock tillbaka mot uppgifterna.

– Det rinner mycket vatten under broarna där uppenbarligen. Björn Hellberg och jag kom fram till det här när vi hade gjort "På spåret" i 20 år och kände att nej nu lägger vi av, säger han och fortsätter:

– Vi tog upp diskussionen när det hade gått 21 år och på nytt när det hade gått 22 år. När det hade gått 23 år bestämde vi oss för att lägga av. Det är mycket möjligt att vi hade kunnat övertalas att göra två år till men vi hade gjort det i 25 år, det är bara att sätta sig in i det. Det var ett välgrundat beslut att sluta från Björn Hellberg och undertecknad.

Du menar att det är osanning att du inte lämnade frivilligt?

– Osanning... det kan ju vara så att de (SVT, reds anm.) också tyckte att det räckte. Så kan det vara. 23 år är en lång period.

Du ska ha betett dig illa under "På spåret"?

– Det finns inte en chans att vi betedde oss illa. Det är bara skitsnack. Verkligen. Är de lite modiga så klär de av sig sina anonyma kappor och träder fram och framför vad de vill.

– Jag kan ju säga att de också betedde sig vansinnigt illa. Jag kan ju också säga att de själva är delaktiga i beteendet. Det här är kvalificerat skitsnack.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.