Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ungern drar sig ur Eurovision: ”Är för gay”

Här är de svenska Eurovision-vinnarna
Netta Barzilai från Israel firar efter att hon vunnit Eurovision Song Contest i maj 2018.Foto: ARMANDO FRANCA / AP TT NYHETSBYRÅN
Ungerns premiärminister Viktor Orbán driver en högernationalistisk politik.Foto: PUZZLEPIX/SHUTTERSTOCK / PUZZLEPIX/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Ungern har dragit sig ur Eurovision Song Contest 2020.

Källor inom det statliga tv-bolaget MTVA säger till The Guardian att anledningen är ”Eurovisions association med LGBTQ+kultur”.

Det kommer efter att en MTVA-kommentator beskrev Eurovision som ”en homosexuell flottilj” och det skulle vara till fördel för Ungerns psykiska hälsa att inte delta.

Ingen officiell anledning till varför Ungern lämnar Eurovision har ännu erbjudits, men både lokala och internationella medier drar paralleller till premiärminister Viktor Orbáns högernationalistiska politik och ökad homofobi i landet.

Så sent som i maj i år likställde ungerska riksdagens talman, Orbáns partikamrat László Kövér, homosexuella par som vill adoptera barn med pedofiler.

I ungerska medier citeras anonyma källor inom statsmedia som säger att argumentet bakom beslutet är att musiktävlingen ”är för gay”.

– Jag var inte förvånad. Det kommer från den organisatoriska kulturen på MVTA, säger en källa inom MVTA till The Guardian.

Enligt källan avhålls positiv bevakning av LGBTQ-frågor på MTVA, förutom under Budapest Pride.

Orbán leder Ungern till höger

Viktor Orbán och hans regeringsparti Fidesz, som suttit vid makten sedan 2010, driver Ungern allt längre ut åt höger.

Orbán ser muslimsk invandring som ett hot mot landets kristna, europeiska kultur, och såg till att bygga höga taggtrådsstängsel längs med landets södra gräns under flyktingkrisen 2015.

Han förespråkar en tydlig heterosexuell familjepolitik, där kvinnor som föder minst fyra barn blir befriade från inkomstskatt och flerbarnsfamiljer kan ta räntefria bostadslån.

John Lundvik om livet efter Eurovision

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.