Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uma Thurman anklagar Harvey Weinstein för flera övergrepp

När Uma Thurman i oktober fick frågor om Harvey Weinstein sa hon att hon ville vänta med att prata om det tills hon kände sig mindre arg. Klippet från röda mattan har fått stor uppmärksamhet.
Foto: Skärmdump/Acess Hollywood
Ett stort antal kvinnor har anklagat producenten Harvey Weinstein för sexuella övergrepp, våldtäkter och sexuella trakasserier.
Foto: CHRIS PIZZELLO / AP TT NYHETSBYRÅN

Efter flera månaders tystnad berättar skådespelaren Uma Thurman för första gången om sina upplevelser av producentens Harvey Weinsteins sexuella övergrepp. 

I en lång intervju i New York Times vittnar hon om övergreppet, ilskan – och skulden av att inte ha slagit larm tidigare. 

– Jag är en av anledningarna till att unga tjejer gick in till hans rum ensamma, precis som jag gjorde, säger hon.

Det var på röda mattan i oktober, när Thurman fick en fråga om Weinstein påstådda sexuella övergrepp mot en lång rad kvinnor inom filmbranschen, som Thurmans leende försvann och byttes ut mot ett sammanbitet uttryck. Efter en lång paus, svarade hon följande på reporterns fråga om hennes egna upplevelser av producenten.

– Jag är inget barn, och jag har lärt mig att jag i efterhand ofta ångrar hur jag uttryckt mig när jag gjort det i ilska. Så jag har väntat på att jag ska känna mig mindre arg. När jag är redo kommer jag att säga det jag behöver säga. 

Dryga tre månader efter premiärkvällen talar hon nu för första gången om sina egna upplevelser i en lång intervju med NY Times Marureen Dowd. Thurman säger att hon gjorde allt för att inte börja gråta inför reportern den där kvällen.

”Det var som ett baseballträ i huvudet”

Thurman och Harvey Weinstein möttes första gången under produktionen av Quentin Tarantino-filmen "Pulp Fiction" 1994, som blev starten för båda deras karriärer. Bara några år senare arbetade trion tillsammans med "Kill Bill"-filmerna. Men då hade Thurman redan utsatts för Weinstein, berättar hon. 

För Dowd berättar hon om den skuld hon känt för att hon inte slog larm direkt efter att han utsatt henne för sexuella övergrepp. 

– Jag är en av anledningarna till att unga tjejer gick in till hans rum ensamma, precis som jag gjorde. Quentin använde Harvey som exekutiv producent till "Kill Bill", en film som symboliserar kvinnlig makt. Och alla de lammen som gick till slakt för att de var övertygade om att ingen som nått upp till en sådan position skulle göra något olagligt mot dig – men de gör det.

Uma Thurman.
Foto: JACOVIDES-BORDE-MOREAU / BESTIMAGE / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET FAMEFLYNET FRANCE

Efter att Pulp Fiction kom ut blev de vänner, och inte långt efteråt utsatte han henne för sexuella trakasserier. Samma metod, ensamma på hotellrum, som andra kvinnor berättat om. 

– Det var som ett baseballträ i huvudet. Han knuffade ner mig. Han försökte lägga sig på mig. Han försökte blotta sig själv. Han gjorde alla möjliga obehagliga saker. Men han tvingade mig inte med full kraft. Du är som ett djur som försöker slingra dig i väg, som en ödla. Jag gjorde allt för att få oss på rätt spår igen. Mitt spår. Inte hans, säger hon i intervjun.

Hotade att förstöra hennes karriär

Efteråt försökte hon, med hjälp av en väns stöd, konfrontera Weinstein. Då hotade han med att förstöra hennes karriär. 

Vännen säger till Dowd att han än i dag minns Thurmans ansiktsuttryck efteråt. 

– Hennes ögon var helt galna och hon var helt utom kontroll. Jag satte henne i en taxi och vi åkte hem till mitt hus. Hon skakade bara, säger han.

En talesperson till Weinstein har bemött anklagelserna och sagt att han erkänner att han gjort ett närmande mot henne, men att han aldrig skulle hota hennes karriär.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.