Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ulvaeus stämmer PEAB – tvingades från sitt hem

Företagets miss tvingade Ulvaeus att flytta.
Björn Ulvaeus.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Björn Ulvaeus.
Foto: SVEN LINDWALL

Abba-legendaren Björn Ulvaeus stämmer byggföretaget PEAB på 869 000 kronor, efter att de råkat förstöra en vattenledning i närheten av hans hus i Djursholm.

Musikern stod utan vatten och tvingades temporärt flytta, uppger han i stämningsansökan till mark- och miljödomstolen.

– Till slut får jag förhoppningsvis rätt i rätten, men det får vi se, säger Björn Ulvaeus

Björn Ulvaeus, 75, stämmer byggföretaget PEAB, efter att en en grävningsmiss gjorde att han stod utan vatten under en period, och kunde inte bo hemma förrän det var lagat.

Den världskända musikern kräver nu PEAB på drygt 869 000 kronor i en stämningsansökan till mark- och miljödomstolen, något som nyhetsbyrån Siren var först att rapportera om.

I ett brev från byggföretagets försäkringsbolag framkommer det att det var januari 2018 som PEAB gjorde ett grävningsjobb i närheten av artistens hem i Djursholm utanför Stockholm. De råkade då gräva av en vattenledning med tillhörande värmekabel, som ledde till musikprofilens bostad. Företaget ska sedan ha reparerat skadan, men misslyckats med att laga värmekabeln.

Eftersom det hela skedde på vintern ska vatten- och avloppsledningen kopplad till Ulvaeus bostad ha frusit, och artisten tvingades flytta ut på sitt lantställe tills det var löst.

– De grävde av en ledning ute vid vägen, det stämmer. Vi hade inget vatten och ingen el heller, men det ordnade sig till slut. Men de är ovilliga att erkänna, säger han. 

Fått stå för skadorna själv

Företagets miss gjorde att vattenledningen och den tillhörande elkabeln behövdes ersättas – och Björn Ulvaeus har också fått lägga pengar på utredning, grävarbeten samt återställande av mark, framkommer det i stämningsansökan. Exakt hur mycket han lagt ut kan han inte säga på rak arm. 

– Det vet jag inte. Det kan jag inte specificera. 

Men det är en stor summa?

– Ja, det är det. 

PEAB har erkänt att de har ansvar för den skadade vattenledningen, och betalade via sitt försäkringsbolag ut 40 000 kronor till Abba-profilen för skadorna – något som Ulvaeus inte tycker räcker. PEAB tycker inte att det finns ett samband mellan skadan de åsamkat vattenledningen, och de stora följdkostnader som artisten fått.

Från början krävde Björn Ulvaeus företaget på 909 000 kronor, men efter att ha fått en ersättningen på 40 000 kronor har artisten nu valt att kräva resterande belopp på 869 000 kronor.

– Jag har inte hört hur det kommer att bli. Det är inte avgjort än tror jag, det är en pågående tvist. Det har hållit på jättelänge, men det gör ju allt sådant där, säger han och lägger till: 

– Till slut får jag förhoppningsvis rätt i rätten, men det får vi se. 

Kerstin Danasten, presskontakt vid PEAB, hälsar via mejl att de inte vill kommentera händelsen. 

”Vi avstår kommentar eftersom vi inte vill ta dialogen med Björn Ulvaeus via media”, skriver hon. 

Kändisarna i Djursholm 

Så lever kändisarna i Djursholm - Björn Ulvaeus: “Jag känner mig totalt utanför”.
Björn Ulvaeus om sitt drickande och varför han har slutat med alkohol.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.