Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulvaeus skarpa kritik – mot Folkhälsomyndighetens film

Björn Ulvaeus berättar: "Jag var alkoholist"
Björn Ulvaeus riktar kritik mot en reklamfilm från Folkhälsomyndigheten.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
I ett debattinlägg i DN skriver han att den ger en klichéartad bild av äldre.
Foto: Youtube
”Statliga myndigheter borde veta bättre. Politik kan ju ändra förhållanden och så småningom också attityder” skriver han.
Foto: IVAN DA SILVA / ZAP PR

I en reklamfilm från Folkhälsomyndigheten dansar ett antal sjuttioplussare glädjedans på grund av vaccineringen mot covid-19.

Men Abba-stjärnan Björn Ulvaeus är kritisk och menar att filmen är förlöjligande mot äldre.

”Om denna syn på åldrande genomsyrar de statliga verken, så resulterar det i en stor förlust för Sverige”, skriver han i ett debattinlägg i Dagens Nyheter.

En informationsfilm från Folkhälsomyndigheten om vaccineringen i Sverige har fått Björn Ulvaeus, 76, att reagera. Artisten menar att filmen visar en klichéartad bild av äldre personer.

”Vi hälsar inte på barnbarnen och läser böcker för dem och vi för inte intressanta samtal över middagsbordet med unga och gamla vänner. Vi hjälper inte till med våra erfarenheter när de behövs på tidigare arbetsplatser, tränar på gym eller går och shoppar i gallerior. Nej, enligt FHM dansar vi i ensamhet eller i par hemma i våra bostäder. Utstuderat löjliga dansrörelser, som i huvudena på de kommunikationsansvariga är fullkomligt naturliga för glada äldre människor”, skriver han i ett debattinlägg publicerat i DN.

”Statliga myndigheter borde veta bättre”

Ulvaeus ställer sig frågande till hur en statlig myndighet kan förmedla en, enligt honom, diskriminerande bild av människor över 70 år.

”Statliga myndigheter borde veta bättre. Politik kan ju ändra förhållanden och så småningom också attityder” skriver han.

Ulvaeus: Struntar i vetenskapliga rapporter

Enligt Björn Ulvaeus underskattas äldres förmåga att bidra i samhället och han menar vidare att filmen ignorerar vetenskapliga rapporter om att människor i 70-årsåldern i dag mer påminner om 50-åringar för 20 år sedan. 

Abba-stjärnan avslutar:

”När jag dansar framför mitt yngsta barnbarn Hedvig så kiknar hon av skratt och ropar förtjust: Morfar är tokig! Men jag dansar bara för henne”.

Utöver Folkhälsomyndigheten ligger även Läkemedelsverket, MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och Socialstyrelsen bakom filmen.

https://www.youtube.com/watch?v=NJnUOgYLGhI&t=29s

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.