Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulrika Nilssons livsändring – därför drog hon sig undan

”TV4 Nyheterna” har i genomsnitt 750 000 tittare, som mest har sändningarna den här våren haft över en miljon tittare. Det är Sveriges näst största nyhetsprogram – trots att konkurrenten SVT har en tre gånger så stor nyhetsredaktion.Foto: Foto: Pär Bäckstrand/TV4 / TV4 Pressbild
Ulrika Nilsson.Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL

Ulrika Nilsson är ett av våra mest erfarna nyhetsankare, men utanför nyhetsstudion föredrar hon att hålla en låg profil.

Tidigare syntes TV4-profilen ofta i olika offentliga sammanhang – i dag lever hon ett helt annat liv med sin sambo och dotter.

– Jag upptäckte att det inte alltid var så kul, säger Ulrika Nilsson.

TV4:s nyhetsankare Ulrika Nilsson, 54, var en av de svenskar som i februari var på sportlovsresa i norra Italien. Under semesterveckan rapporterade Italien att antalet coronafall ökat drastiskt och det började gå upp för Ulrika Nilsson att spridningen av viruset skulle få omfattande konsekvenser – även hemma i Sverige.

– Jag och min dotter var i norra Italien på sportlovet. Det var en förvarning, vi förstod att det var allvar. Det hade inte riktigt sjunkit in i Sverige då ännu, men där nere var reaktionerna annorlunda. Det är klart att jag funderade på vad det här skulle kunna innebära för oss, säger Ulrika Nilsson.

Tv-profilen visste inte hur rätt hon skulle få – världen har inte varit sig lik sedan dess. Efter sportlovsresan gick Ulrika Nilsson i frivillig karantän i 14 dagar, för att sedan kastas in i ett intensivt nyhetsarbete.

– Det har varit utmanande – det här är en nyhet som inte försvinner och den påverkar så många. Mycket kring coronaviruset är okänt, även för forskarna, säger hon.

Under sina 25 år som nyhetsankare har Ulrika Nilsson byggt en stark relation till TV4-tittarna. Trots att hon beskriver vårens nyhetsarbete som ”utmanande” så ger den långa erfarenheten en stabil grund att stå på. 

Hur skiljer sig din roll nu från hur det vanligtvis brukar vara?

– Egentligen inte alls, för det är alltid så att man kritiskt synar alla uppgifter – vem är det som säger det, varför och vad är bakgrunden? Det gäller annars, och det gäller nu. Jag tycker ”TV4 Nyheterna” hållit en hög nivå. Det är en svår balansgång, vi vill inte skapa onödig rädsla. Samtidigt så har vi journalister en granskande roll, och måste ställa kritiska frågor till både politiker och myndigheter. 

Skolad i CNN:s anda

Tidigt 90-tal, i TV4:s begynnelse, var Ulrika Nilsson en av profilerna i ”Nyhetsmorgon”, men hon lämnade sedan Sverige för att jobba som nyhetsankare på CNN International i USA. De fem åren i Atlanta har format henne som yrkesperson.

– Där lärde jag mig att jobba snabbt och effektivt, det var högt tempo. CNN ställde höga krav på att man skulle vara objektiv – för mig är det jätteviktigt och något jag är väldigt noga med, säger hon.

Viveka Hansson som är programdirektör för nyheter och samhälle på TV4 skriver i ett mejl: ”Jag tror aldrig jag hört Ulrika, inför mig som chef, säga något negativt om en kollega. Hon är också lugn och verkar ta det mesta med fattning. Det kan ju vara ganska hetsigt på en nyhetsredaktion, och vi har ju dessutom haft ett ständigt förändringsarbete internt för att förflytta oss efter en omvärld som förändras, men Ulrika är en sådan som sällan hetsar upp sig.”

Trivs inte med kändisskapet

Trots att Ulrika Nilsson är en av våra nyhetsikoner håller hon en låg profil i offentligheten och gör sällan intervjuer. 

Tidigare syntes tv-profilen oftare i olika mediala sammanhang, men på senare år lever hon ett lugnt familjeliv med sin sambo och 13-åriga dotter. 

Varför har du valt att inte synas så mycket i rampljuset, utanför jobbet?

– Därför att i början av min karriär på 90-talet var det väldigt mycket skriverier. Jag upptäckte att det inte alltid var så kul, även om det som skrevs inte var direkt negativt. Jag har integritet och vill vara privat utöver att jag har det jobbet jag har, säger hon.

Något som väckte stor uppmärksamhet var när en man 2005 dömdes till rättpsykiatrisk vård för olaga hot och ofredande, efter att ha skickade hundratals mejl till Ulrika Nilsson och tagit sig in på hennes arbetsplats i TV4-huset. Tv-profilen har bearbetat händelsen och lagt den bakom sig.

– Jag har haft någon som förföljde mig, den personen fick vård sedan. Det är inget som påverkar mig i dag, men det var obehagligt då, säger hon.

Förverkligat dröm med familjen

Hur har coronakrisen påverkat dig utanför jobbet?

– Precis som många andra börjar man fundera på vad som är viktigt i livet: vilka är det som betyder mest för mig – är jag tillräckligt mycket med dem? Det finns tid att hinna bli lite filosofisk. Jag uppskattar det jag har och tar det inte för givet.

Familjelivet beskriver Ulrika Nilsson som mycket betydelsefullt. Numera njuter tv-profilen och hennes sambo och dotter av sin nya oas – ett sommarställe i Stockholms skärgård.

– Familjelivet är jätteviktigt. Vi har skaffat ett sommarställe i skärgården nu som jag är väldigt glad för. Det är nära och känns härligt, min dotter stortrivs också med att vara där, säger hon och fortsätter:

– Det är en dröm som jag alltid har haft, att ha en sommarstuga. Jag har aldrig haft det tidigare. Jag är uppvuxen på Västkusten och där är också väldigt härligt, men nu blev det Stockholms skärgård – det är här vi bor. 

Vad får dig att må bra när du är på sommarstället?

– Lugnet, jag gillar att påta i trädgården, det är meditativt att hålla på med. Det är ett väldigt enkelt hus, det finns i stort sett ingenting. Det är en viss charm med det, och så är det positivt för min dotter att förstå att allt inte händer automatiskt. 

Efter alla år på TV4, skulle du vilja göra något annat?

Jag trivs väldigt bra som det är. När jag ser tillbaka är jag stolt över att jag själv tagit mig dit jag är. Jag kände ingen i branschen när jag började, hade ingen familj eller vänner som kunde hjälpa mig in i yrket.

– Jag utvecklas hela tiden i det här jobbet, jag får arbeta med nutidshistoria. Det blir bara roligare.

 

 

Ulrika Nilsson

Yrke: Journalist, programledare.

Ålder: 54.

Familj: Sambo och 13-årig dotter.

Bor: Lägenhet i Stockholm och sommarställe i Stockholm skärgård.

Uppvuxen: I Göteborg och Mölnlycke.

Karriär: Tog examen 1989 på Kansas University: ”Bachelor of Science in Journalism”. Började på TV4:s ”Nyhetsmorgon” 1992, för att 1995 gå vidare till CNN International i Atlanta, USA. Återvände till TV4 år 2000 och har sedan dess varit programledare för ”TV4 Nyheterna”.

TV4 får betala miljoner till Timell

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.