Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulrika Jonsson om rädslan – trodde hon blivit dement

Ulrika Jonsson skriver själv om sina svårigheter när hon gick igenom klimakteriet.Foto: PETE MARINER / STELLA PICTURES B2761

Ulrika Jonsson trodde hon hade drabbats av tidig demens – men det visade sig att symptomen berodde på klimakteriet. 

Den svenska tv-stjärnan berättar om sin oro i en krönika i Daily Mail.

”Klimakteriesymptom borde inte vara en skräckinjagande och förvirrande överraskning för kvinnor”, skriver Ulrika Jonsson.

Ulrika Jonsson är Sollentuna-kvinnan som flyttade till Storbritannien och blev tv-stjärna. 

Hon har varit programledare för många stora tv-produktioner och hennes privatliv har varit en följetong i internationella medier. 

Nu skriver hon en öppenhjärtig krönika i Daily Mail om klimakteriet – och om hur symptomen gjorde henne orolig att hon hade drabbats av demens. 

”När jag pratade med familjen och mina vänner upplevde jag att jag ofta stannade upp mitt i en mening för att jag tappat tråden”, skriver Ulrika Jonsson, 51. 

Ulrika Jonsson skriver om klimakteriet. Bilden är från ett framträdande i ”Skavlan” 2012. Foto: TOMMY PEDERSEN

”Du har inte demens, Ulrika”

Även korttidsminnet påverkades och Ulrika Jonsson kände sig ofta förvirrad och vilsen. 

”Jag var för rädd för att gå till en läkare, ifall testen skulle bekräfta min hemska oro. Jag är alldeles för medveten vad degenerativa sjukdomar innebär, för jag har sett det drabba både min mormor och farmor. Tanken på att också jag skulle bli oförmögen att känna igen mina egna barn gjorde mig skräckslagen”.

När Ulrika Jonsson till slut berättade om sina farhågor för en vän fick hon svaret:

– Du har inte demens, Ulrika. Det är klimakteriet. 

Vanliga klimakteriebesvär

Oregelbundna blödningar

Värmevallningar, du blir plötslig varm och börjar svettas

Humörsvängningar

Sömnproblem

Besvär från slidan, som torra slemhinnor, sveda och klåda

Besvär från urinvägarna, som att du ofta känner dig kissnödig och att det läcker urin när du hostar eller nyser.

Källa: Vårdguiden 

Det var ett betryggande svar – men gav också upphov till en mängd nya frågor. 

”Hur i hela världen kan jag ha nått 40-årsådern utan att någon förklarat för mig hur livet ser ut för en kvinna i klimakteriet?”, skriver Ulrika Jonsson. 

Ulrika Jonsson trodde hon hade drabbats av tidig demens – men det visade sig att symptomen berodde på klimakteriet. Foto: KEN MCKAY/ITV/REX / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ TT NYHETSBYRÅN
Den svenska tv-stjärnan berättar om sin oro i en krönika i Daily Mail.Foto: KEN MCKAY / REX/IBL

Kände inte till vanliga symptomen

De enda symptomen som Ulrika Jonsson kände till var att mensen upphör och att kvinnor i klimakteriet ofta drabbas av värmesvallningar. 

Ulrika Jonsson beskriver klimakteriet som något kvinnor lider av i tysthet. 

Hon är nybliven singel och ligger i skilsmässa med Brian Monet, och hon upplever att symptomen bidrog till att äktenskapet gick i kras.

”Klimakteriet förstörde inte mitt äktenskap, men jag är inte förvånad över att många par gör slut under denna tid i en kvinnas liv”. 

Nu vill hon lyfta på locket och uppmana andra att prata om besvären – och undervisa yngre generationer så att de är medvetna om vad övergångsåldern innebär. 

”Mina döttrar måste veta hur det kan kännas så att de inte blir chockade som jag blev. Och mina söner måste förstå vad som händer kvinnorna i deras liv när klimakteriet inträffar, så att de kan visa empati och erbjuda det stöd som kvinnor behöver och förtjänar”.