Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sångaren och skådespelaren Ulla Sallert är död

Ulla Sallert är död, sångaren och skådespelaren blev 95 år. Foto: JAN E CARLSSON / -
Ulla Sallert. Foto: JESPER JAKOBSEN / KVP
Ulla Sallert. Foto: URBAN BRÅDHE / URBAN BRÅDHE
Ulla Sallert. Foto: NICLAS TILOSIUS

Ulla Sallert är död, berättar hennes dotter Thérèse von Lampe för TT. 

Sångaren och skådespelaren blev 95 år. 

Ulla Sallert har gått bort. 

Skådespelaren och sångaren – som var en av Sveriges största musikalstjärnor på 50-talet – blev 95 år. 

Det berättar dottern Thérèse von Lampe för TT. Sallert spelade i uppsättningar som  "Oklahoma" och "Annie Get Your Gun". 

Fick en egen Broadwaymusikal

Hennes framgångar tog henne även utomlands. 1964 fick hon huvudrollen i "Ben Franklin in Paris" på Broadway i New York. Musikalen var specialskriven för Sallert – ingen annan svensk har fått en Broadwaymusikal skriven för sig. 

– Min karriärs clou. Ingen annan svenska har haft en huvudroll från start i uruppsättningen av en musikal på Broadway. Det är klart att det är svårare att spela på ett annat språk, på scenen. Film är något annat, där kan man ju klippa. För övrigt hade jag spelat på tyska i Wien och Tyskland, så nytt var det inte, sade hon i en intervju med Sydsvenskan 2002. 

Ulla Sallert medverkade även i filmer. 1990 spelade hon Tant Hulda i "Nils Karlsson Pyssling". 

Ulla Sallert inspirerade också sin bransch. När Peter Jöback fick rollen som Fantomen i "Fantomen på operan" på Broadway berättade han om ett möte med Sallert. 

 

LÄS MER: Peter Jöback om Ulla Sallert och Broadway 

 

– Det är en pojkdröm som går i uppfyllelse. När jag var elva år gjorde jag mitt första stora jobb. Då spelade jag med Ulla Sallert som precis hade kommit hem från Broadway och jag satt i logen och lyssnade på henne. Då tänkte jag: en dag ska jag också vara där, sa han till Expressen 2013. 

Medverkade i Oscarsnominerade filmen

Ulla Sallert planerade att bli operasångerska och tog 1943 examen från Musikaliska Akademien – men i stället specialiserade hon sig på operett och musikal, rapporterar nyhetsbyrån TT. 

Ulla Sallert medverkade i den första musikaluppsättningen någonsin i Sverige, enligt Sydsvenskan – ”Oklahoma” på Malmö Stadsteater 1948. Hon berättade i intervjun med tidningen:

– Stadsteaterns stora scen är härlig, jag älskade att spela på den! På den tiden kallades musikal i Sverige lite överseende för "amerikansk operett", men det var förstås som en dröm för mig att få sjunga min tids musik. Jag var lyckligt lottad eftersom musikalen slog igenom just när den gjorde.

Ulla Sallert spelade 1989 i filmen ”Kvinnorna på taket”, mot bland andra Amanda Ooms, Helena Bergström och Stellan Skarsgård.