Ulf Malmros anklagas för att ha våldtagit en kvinna för 25 år sedan. Reggisören anmälde kvinnan för förtal, men förundersökningen lades ned. Nu begär han att åtal ska väckas. Foto: CORNELIA NORDSTRÖMUlf Malmros anklagas för att ha våldtagit en kvinna för 25 år sedan. Reggisören anmälde kvinnan för förtal, men förundersökningen lades ned. Nu begär han att åtal ska väckas. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Ulf Malmros anklagas för att ha våldtagit en kvinna för 25 år sedan. Reggisören anmälde kvinnan för förtal, men förundersökningen lades ned. Nu begär han att åtal ska väckas. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Ulf Malmros på filmfestivalen i Cannes.Ulf Malmros på filmfestivalen i Cannes.
Ulf Malmros på filmfestivalen i Cannes.

Ulf Malmros anklagas för våldtäkt – begär åtal för förtal

Publicerad
Uppdaterad

Regissören Ulf Malmros anklagas för att ha våldtagit en kvinna för 25 år sen.

Malmros anmälde kvinnan för förtal men förundersökningen lades ner – nu går han vidare och begär att åtal ska väckas.

"Uppgiftslämnaren har i fallet med Malmros på ett mycket utstuderat sätt sökt vägar att skada honom", skriver regissörens advokat Sargon De Basso i ett mejl.

Den kända regissören Ulf Malmros, 52, har anklagats för våldtäkt i samband med kampanjen #metoo. Uppgifterna kommer från en kvinna som säger att regissören, som bland annat står bakom de kända filmerna "Smala sussie" och "Bröllopsfotografen", våldtagit henne för 25 år sen, i början av 1990-talet. 

Regissören har pekats ut i flera #metoo-forum. Den 6 december i år trädde Ulf Malmros själv fram och förnekade anklagelserna. I en debattartikel i Aftonbladet skrev han då:

"Den fruktansvärda anklagelsen som riktas mot mig är en lögn, vilket jag kan styrka."

Redan då sa han också att han tänkte driva ett förtalsmål mot kvinnan.

Kvinnan polisanmäldes för förtal, men förundersökningen lades ner. Nu går Ulf Malmros, tillsammans med sin advokat Sargon De Basso, vidare och begär att åklagare ska väcka åtal för förtal, som DN var först med att berätta.

 

LÄS MER: Ulf Malmros träder fram – förnekar våldtäkt 

 

Advokaten: Hon har försökt skada Malmros

Begäran lämnades in på tisdagen, skriver DN. Enligt Malmros och hans advokat ska kvinnan ha lämnat beskrivningar som gör det lätt att känna igen Malmros. Flera personer har även uppgett att de vet vem han är.

"Uppgiftslämnaren har i fallet med Malmros på ett mycket utstuderat sätt sökt vägar att skada honom genom att beskylla honom för brott. Hon har förmått människor att reagera stark och piskat upp en hatstämning mot Malmros. Det är graverande", skriver Sargon De Basso till Expressen i ett mejl. 

Sargon De Basso menar att avigsidan med att leva i en tid där människor kan använda sociala medier och snabbt få spridning på information, vare sig den är sann eller falsk, är att det kan skapa folkdomstolar på internet

"I ett rättssamhälle ska detta inte få ske och de rättsvårdande myndigheterna bör ingripa. En person som obefogat beskylls för att ha utfört en våldtäkt med sadistiska och rasistiska inslag kan få hela sitt liv raserat. Särskilt om uppgiften sprids till tusentals personer i samma bransch", skriver Sargon De Basso vidare.

Ulf Malmros advokat Sargon De Basso.Foto: Advokatdebasso.se

Anmäler endast en person

I den begäran som skickats in till domstolen framgår det att kvinnan har skrivit i de tre forumen #deadline, #metoobackstage och #födauppmorkullor som tidigare hette #tystnadtagning. 

Rörande de kvinnor som i de slutna grupperna namngett Malmros uppger De Basso att "inga andra är måltavla för Malmros talan." 

"Det vår anmälan och talan tar sikte på är uteslutande den person som tagit initiativet och spridit uppgiften om en sadistisk och rasistisk våldtäkt. Inga andra är måltavla för Malmros talan", skriver De Basso.

Flera uppror har startats efter den ursprungliga #metoo-kampanjen. Kvinnan som anmält Malmros har skrivit i forumen för #deadline, #metoobackstage och #födauppmorkullor.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Åklagarmyndigheten bör driva fallet till domstol"

Ulf Malmros advokat Sargon De Basso menar att det är första gången i Sverige som en begäran om att en förundersökning ska återupptas lämnas in i ett förtalsmål gällande #metoo.

Åklagaren kommer nu att göra en bedömning huruvida det är försvarbart att sprida uppgifter som dessa eller om förundersökningen ska återupptas. 

– Jag kommer att titta på om det framkommer något nytt. Om det inte gör det så skickas ärendet vidare till Utvecklingscentrum, UC, Stockholm för överprövning, säger Lucas Eriksson, åklagare på citykammaren i Stockholm, till DN.

Skulle åklagaren välja att inte driva saken vidare aktualiseras frågan om ett så kallat enskilt åtal, som hade inneburit att Malmros på egen hand måste driva saken till domstol. 

"I första hand menar vi att fallet har ett sånt allmänintresse att åklagarmyndigheten bör driva fallet till domstol. Detta med hänsyn till uppgifternas mycket allvarliga karaktär och konsekvenser för min klient. Därför har vi tillskrivit åklagarmyndigheten i saken", skriver Sargon De Basso till Expressen.

Expressen har sökt Ulf Malmros och kvinnan för en kommentar. Båda har avböjt att medverka.

 

LÄS MER: 57 000 kvinnor i upprop: ”Vi kräver nolltolerans” 

 

Rättelse: I en tidigare version av den här texten hänvisades det till citat från Dagens nyheter. Citat som DN nu dragit tillbaka.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag