Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ulf Lundells sågning av Jan Emanuel: ”Sin egen idiot”

Den tidigare Robinsonvinnaren och socialdemokratiske riksdagspolitikern Jan Emanuel Johansson påstod att Ulf Lundells låt "79 procent" handlar om honom. Foto: OLLE SPORRONG
Den före detta socialdemokratiska politikern Jan Emanuel Johansson har blivit multimiljonär på välfärd – och är en av landets rikaste ex-politiker. Foto: OLLE SPORRONG
Nu förnekar Ulf Lundell i Dagens Nyheter att låten handlar om Jan Emanuel Johansson. "Nej det stämmer inte alls", skriver Lundell i ett mejl till tidningen. Foto: ANNA HÅLLAMS / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN

Den tidigare Robinsonvinnaren och socialdemokratiske riksdagspolitikern Jan Emanuel Johansson påstod att Ulf Lundells låt "79 procent" handlar om honom. 

Nu slår rocksångaren tillbaka.  

– Han är sin egen idiot, skriver Ulf Lundell i ett brev till Dagens Nyheter

Den före detta socialdemokratiska politikern Jan Emanuel Johansson har blivit multimiljonär på välfärd – och är en av landets rikaste ex-politiker.

Och när Expressens Michael Syrén följde ex-politikern och tidigare "Expedition Robinson"-deltagaren under en dag så visade han upp en Rolls-Royce som han döpt till Mona, efter Mona Sahlin, och en nästan 19 meter lång lyxyacht förtöjd på Kungliga Djurgården. Under intervjun påstod Jan Emanuel Johansson också att Ulf Lundell skrivit sången "79 procent" om honom. I texten sjunger Lundell:

"Du gör dej ett nylle i televisionen. Sen öppnar du mottagningar för ensamkommande flyktingbarn. Du sköter den så gott du kan. Och bygger och bygger upp. Slår dövörat till för alla klagomål. Och säljer hela skiten sen för tvåhundra miljoner till ett riskkapitalbolag. Och säger: Jag är socialdemokrat. Och det här är min klassresa”.

Nu förnekar Ulf Lundell i Dagens Nyheter att låten handlar om Jan Emanuel Johansson.
"Nej det stämmer inte alls", skriver Lundell i ett mejl till tidningen. 

"Den sången utgår från en bankdirektörs enorma lönelyft. Den där djävla övermagade sk socialdemokraten jagar allt, fula pengar, skrytprodukter och tydligen också cred han inte har minsta täckning för. Han är sin egen idiot", fortsätter Lundell i brevet till tidningen.

 

LÄS MER: Ex-politikerna som lever lyxliv 

 

Ulf Lundell - "också sin egen idiot"

Jan Emanuel Johansson säger först i DN:s artikel att han är 100 procent säker på att låten handlar om honom. När han får höra svaret från rockstjärnan och författaren backar han.

– Tråkigt svar. Negativ känsla, men jag respekterar förstås hans svar. Jag gillar Lundell som så klart också är sin egen idiot, likt oss alla, säger Jan Emanuel Johansson

För Expressen utvecklar Jan Emanuel Johansson sina tankar kring Ulf Lundell:

– Ulf Lundell är som en flaska oxiderat, gammalt vin. Surt och överskattad. Men ändå lite charmig genom att i botten vara söt i sitt sätt att ta sig själv på blodigt allvar. Jag har dock alltid hyst viss respekt för hans försök till klassanalys och integritet. Jag skulle gärna träffa Lundell och diskutera Marx, radikalism och varför inte jämställdhet, för där känns det som Lundell har  viss utvecklingspotential.

Jan Emanuel Johansson anser också att Ulf Lundell har blivit frånåkt av tiden i stället för at njuta av den:

– Han kunde varit glad över vad han har, men valde i stället att vara bitterhet över vad han förlorat. Fortfarande lite söt i sin gubbiga vilja att verbalt såra, även om han uppenbart ljuger i sin iver att göra det, men jag tycker ändå det är lite charmigt. Charmigt på det sätt det kan vara att trots att vinet är beskt, korkskadat och oxiderat ändå dricka det, för det var ju ändå känt för sin sötma en gång i tiden, säger Jan Emanuel Johansson.

Expressen har tidigare berättat om hur Jan Emanuel Johansson gjorde en vinst på en kvarts miljard kronor när han med hjälp av den förre socialdemokratiske finansministern Pär Nuder sålde sitt välfärdsföretag Svensk Samhällsutveckling AB till ett riskkapitalbolag. Något som även den förre finansministern tjänade några miljoner på.

Innan försäljningen tjänade Jan Emanuels koncern, med flera bolag, mångmiljonbelopp varje år på behandlingshem.

 

LÄS MER: Jan Emanuel: "Om män vågar vara män får vi ett bättre samhälle"