Ulf Lundells nya liv – avslöjar i sin bok

Ulf Lundell.
Foto: ANNA HÅLLAMS / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN
Ulf Lundell.
Foto: ANN JONASSON
Ulf Lundell.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Ulf Lundell, 68, är inte färdig än. Snarare tvärtom.

Artisten är just nu aktuell med ett trippelalbum, en konstutställning och en ny bok.

Dessutom talar det mesta för att det snart blir en ny turné.

”Ibland talar han om att åka ut på turné och ibland inte, så det finns inget bestämt där. Vårt samarbete fungerar fint då vi känner varandra väl och hyser tillit till varandras kunskap och profession”, skriver ex-hustrun Sofia Lundell.

En ny turné med Ulf Lundell i höst – den omöjligheten håller på att bli en verklighet. I en intervju i nya numret av tidningen "Sex" avslöjade artisten sin helomvändning.

2015 var den älskade artisten ute på sin omskrivna och hyllade avskedsturné, som avslutades med en nyårsspelning i Stockholm.

– 40 år kan räcka. Jag har levererat, sa Lundell inför turnén.

– Det här är vår sista kväll, sa han på nyårsafton.

Men det definitiva beslutet att inte spela live något mer har gnagt hos artisten. I sin nya bok "Vardagar", som är en dagboksbok utgiven på Wahlström & Widstrand och fylld med funderingar om allt från mello till sex via bygglov (uppblandat med poesi) plågas Lundell av att han målat in sig i ett hörn:

"Jag skulle, som sagt, aldrig ha gått ut med: det här är mina sista turnéer, nånsin. Idiotiskt. Åsamkade mej stor möda, stort besvär. Ett slags självmord som lämnade mej levande men tom."


LÄS MER: Ulf Lundell och Sofia skiljer sig


Gitarristen Janne Bark har spelat på mer än två dussin av Ulf Lundells album och turnerat med Lundell i flera decennier. 

– Skulle han turnera igen skulle det vara jättekul, så klart. Vad det än blir, så blir det ju kul, säger Janne Bark. 

Så håller sig Ulf Lundell i form

Ulf Lundell skriver vidare i den nya boken att han går på diet, långpromenerar och gymmar för att komma till form till turnén.

Att tanken på en comeback väckts beror på att den musikaliska kreativiteten knappast lämnat Ulf Lundell. I vintras lade han upp 34 avskalade inspelningar på sin hemsida. För en dryg månad sedan släpptes de flesta låtarna; de 27 som var helt nyskrivna, på trippelvinylen "Skisser". Albumet finns även på Spotify, där det dock inte gjort något större avtryck.

Det är det nya materialet som väckt lusten hos Lundell att turnera igen.

I sommar ställer Ulf Lundell ut sin konst på ett galleri i Simrishamn, nära sitt hem på Österlen. På Instagram- och Facebookkontot Rockhead Art är han aktiv och lägger upp målningar med små kommentarer. Omslaget till "Vardagar" har han ritat själv.

”Måleriet är spontant och närvarande på så vis att själva tillblivelsen sker i stunden, här och nu. Ulf använder också gärna artefakter i sina målningar, det kan vara rep, munspel, stenar, vad som finns till buds”, skriver Sofia Lundell, Ulf Lundells exfru som driver galleriet Rockhead Art. 

Trots separationen funkar deras professionella samarbete väl, berättar Sofia Lundell. Hon skriver att Ulf Lundell ibland pratat med henne om att turnera:

”Ibland talar han om att åka ut på turné och ibland inte, så det finns inget bestämt där. Vårt samarbete fungerar fint då vi känner varandra väl och hyser tillit till varandras kunskap och profession”. 


LÄS MER: Ulf Lundells första ord om skilsmässan


Den nya boken ger också en inblick i Ulf Lundells vardag. Han följer årstiderna genom att betrakta fåglar. Trasten nämns på åtta ställen i boken. Han läser tidningarna. Expressen nämns vid elva tillfällen, Aftonbladet och DN vid två. Han lyssnar på musik, helst gamla klassiker. Rolling Stones och Bruce Springsteen förekommer tretton gånger vardera – Zara Larsson tre gånger och Veronica Maggio en. Han ser på tv, och tycker till om mello femton gånger.

Han skriver även om vin. På sexton ställen i boken.

Ulf Lundell konsumerade under en period mycket alkohol. Under slutet av 80–talet lade han in sig själv på rehab. Till sist lade han av med drickandet, och var enligt egen utsago nykter i 18 år.

Undertecknad gjorde en intervju med honom efter en turnépremiär i Lund 1993. Då hade han nyligen gjort slut med spriten och på frågan vad som var det bästa med att inte dricka svarade Lundell:

– Jag slipper vakna upp som en bakfull bäver på morgnarna.

Ulf Lundell avslöjar dryckesvanorna

I en intervju med Expressens Malin Roos 2013 förklarade han varför han börjat igen:

– Det hade väl helt enkelt att göra med att jag närmade mig 60 och kände "ska jag verkligen leva resten av livet utan att njuta det goda?" Jag tycker att det är roligt som fan att dricka, men det är också väldigt jobbigt. Det är inte så kul efter ett par-tre dagar. Nu när man är äldre är baksmällorna horribla.

I "Vardagar" ger Ulf Lundell en uppriktig beskrivning av sina drycksvanor i dag.

Exempelvis: "Man dricker för mycket vin" och "Drack rosévin i går. Det kunde jag ha struntat i". Samt: ”Alkohol i 14 dagar, vet inte hur det ska plana ut, måste bli av med det nu.”


LÄS MER: Ulf Lundells utspel mot Lotta Engberg: ”Spyfärdig"


Samtidigt blickar han framåt mot en eventuell turné med funderingarna "Borde inte alls dricka vin. Behöver sträng disciplin" och skriver om att "gå ner i vikt, äta sunt, motionera. Låta bli vinet".

Expressen har sökt Ulf Lundells konsertpromotor sedan många år tillbaka, Thomas Johansson på Live Nation, för en kommentar om turnéplanerna. Hans svar:

– Inga kommentarer.

Johan Olsson, A&R på Warner Music, säger att han märkt att många är intresserade av att se Ulf Lundell live igen.

– Det är många som säkert skulle vilja se honom, naturligtvis. Det har man märkt på kommentarer online. Det har ju varit prat om att han ska det, men ingenting är bekräftat, säger Johan Olsson. 

Ulf Lundell tar i dag sina egna pressbilder, designar sina bok– och skivomslag, spelar in sin musik solo, målar utan att ha någon assistent i ateljén, sköter sin hemsida från hemmet i Kivik och smygbokar sina turnéer – själv.

Ulf Lundell har hälsat att han ej ger intervjuer i samband med sitt boksläpp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.