Ulf Lundells krav
hos Fredrik Skavlan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kritisk. Ulf Lundell berättar i "Skavlan" att han är förbannad på mycket, bland annat hur landet styrs i dag.
Foto: TOMMY PEDERSEN

Ulf Lundell ställde ett hårt krav på Skavlan för att ställa upp - att få vara ensam på scenen.

Under inspelningarna berättar Lundell att han för en svart bok över personer han ogillar, blir obekväm i stora sällskap - och rocklegendaren riktar kritik mot sittande regeringen Reinfeldt.

- Jag har till exempel inte käkat en parmiddag på 25 år. Jag vet inte hur man gör, säger Ulf Lundell om sitt krav.

Ulf Lundell, 62, gör sällan intervjuer - framför allt syns han inte i tv. Men när han nu är aktuell med nya albumet "Rent förbannat" lönade sig äntligen Fredrik Skavlans tjat under fyra års tid.

I kväll dyker nationalskalden upp i SVT:s "Skavlan". Men han hade ett krav - att få vara själv i studion med programledaren, de andra gästerna tvingades lämna. Just det frågade Skavlan Lundell om i inledningen av samtalet.

- Ja, som jag sa till dig så har jag till exempel inte käkat en parmiddag på 25 år. Den här situationen med fåtöljer och samspråk, jag vet inte hur man gör, säger Ulf Lundell som också berättar hur han har svårt för stora sällskap:

- De där parmiddagarna, då slutar jag under bordet. Det blir någon slags revolt mot hela kutymen, jag kan inte inordna mig i sådana situationer.

"Social katastrof"

Lundell har tidigare kallat sig själv för en social katastrof, enligt Skavlan. Men det är också det som lett till de många böckerna, skivorna och konstprojekten.

- Det har resulterat i massa arbete som man bara kan göra om man lever i en social katastrof. Jag har aldrig varit någon social människa i något brännbollslag eller större sammanhang när det gäller grupper. Enda gången jag är med i grupper är när jag ute med mitt band. Annars lever jag bara med en människa.

Lundell berättar vidare om hur han inte längre har några nära vänner, utan bara bekanta. Han för samtidigt en svart bok med personer han ogillar, efter händelser för 10-15 år sedan.

- Man ska inte beblanda sig med de människorna, säger Lundell.

Förbannad på mycket

Och han är förbannad på mycket, bland annat hur landet styrs av sittande regeringen.

- Det är stort och smått, tillståndet i landet. När jag gick igenom mina låtar när vi repeterar så finns det låtar jag skrivit för 20 år sedan, låtar som "Rött" och alla som är samhällskritiska - det var tydligen lika jävligt då. Jag har väldigt svårt för utförsäljningen av Sverige och avregleringar. Våra skattestålar åker in i sjukvård och skolor och kommer ut på andra sidan som vinst och skickas ut i skatteparadis. Det är jävligt. Vi måste vara ett lamt och blekt folk som inte går på gatorna och slår på kastruller, säger Lundell som tidigare sagt att han inte kan andas i Sverige:

- Det är saker jag sagt när jag suttit och tittat på tv, nyheter och så där. Jag måste härifrån, jag kvävs här, i det här svenska samhället så som det är konstruerat i dag, säger Lundell till Skavlan.

Samtidigt njuter han av livet på sin gård utanför Kivik.

- Det ligger ganska högt och havet är rakt ut. Jag går upp så fort det är ljust. Jag går långa promenader i nationalparken i närheten. Sedan jobbar jag dagligen, tills det blir kväll. Det är inte så mycket annat.

Lundell i "Skavlan" om...

... det omdiskuterade skägget han dök upp i efter att ha ställt in en turné 2011:

"Den diskussionen har gått mig helt förbi. Jag bor ju på landet nu. På landet växer skägget".


... huruvida hans närstående blir rädda för honom då han blir förbannad:

"Ingen i min närhet blir nog rädd. De tycker bara att jag är galen."


... lycka:

"Lycka tror jag är någon form av nåd som kan komma till en någon gång då och då som man plötsligt bara befinner sig i. Jag är tillfreds, jag har det bra."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.