Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet på Ulf Lundell efter grova rattfyllan

Expressens krimchef Mattis Wikström om domen.
Ulf Lundell på scenen.Foto: MATTIAS HANSSON/TT
Ulf Lundell i Ystads tingsrätt.Foto: Fredrik Sjöshult

Ulf Lundell slipper fängelse för sin grova rattfylla.

Han döms i stället till skyddstillsyn och att ”underkasta sig den behandling/programverksamhet som frivården finner lämplig.”

Artisten har sagt sig vara ”djupt ångerfull” över vad han gjort.

I slutet av april skrev Ulf Lundell själv i ett inlägg på sin hemsida:

”Körde rattfull i början av april. Togs av polis. Grovt, blåst 0,7. Djupt ångerfull... Stor skam. Totalt omdömeslöst. Men, livet måste trots allt gå vidare, så länge livet vill ha en. Tar mitt straff. Arbete som innan, bara lite krångligare logistiskt sett.”

Ulf Lundell i rätten.Foto: Fredrik Sjöshult

Det var en privatperson som slog larm efter att ha sett Ulf Lundells sätta sig bakom ratten, befarat berusad. En polispatrull parkerade längs den troliga färdvägen och kunde stoppa Ulf Lundell efter ett par hundra meter.

 

LÄS OCKSÅ: Fredrik Sjöshult: Ulf Lundell ska normalt dömas till fängelse 

 

Artisten blåste 0,7 milligram i utandningsluften vilket motsvarar 1,5 promille i blodet. Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille – grovt rattfylleri vid 1,0 promille.

Ulf Lundell åtalades den 18 april för grovt rattfylleri och har erkänt. I en utredning säger han att han har en genuin önskan att hålla sig nykter.

Domstolen: Fängelse inte nödvändigt

Fängelse ingår i straffskalan för grovt rattfylleri men både åklagare och Ulf Lundell yrkade under rättegången – som hölls vid Ystads tingsrätt i förra veckan – på skyddstillsyn.

På tisdagen meddelade Ystads tingsrätt att domen blir just så:

Ulf Lundell döms till skyddstillsyn för grovt rattfylleri av en enig tingsrätt.

”Ystads tingsrätt har idag dömt en känd artist för grovt rattfylleri, begånget den 2 april 2019 i Österkrok, Simrishamns kommun”, skriver domstolen.

I villkoren för domen ingår att Ulf Lundell måste ”underkasta sig den behandling/programverksamhet som frivården finner lämplig.”

Ulf Lundell: ”Ett riktigt bottenslag”

Promillehalten och de övriga omständigheterna anses inte vara av sådant slag att fängelse är det enda tänkbara straffet.

”Tingsrätten delar frivårdens bedömning att det föreligger övervakningsbehov och anser att påföljden för Ulf Lundell ska bestämmas till skyddstillsyn. Denna ska förenas med en särskild föreskrift om att Ulf Lundell ska underkasta sig den behandling/programverksamhet som frivården finner lämplig.”

Expressen har sökt kammaråklagare Ann-Charlotte Hansson och Ulf Lundell liksom hans advokat Christina Davéus för en kommentar.

I en intervju med Aftonbladet har Lundell sagt: 

– Efter rattfyllan tidigare i år låter jag självklart bli alkoholen.

– Rattfyllan var ett riktigt bottenslag, men jag måste omvandla det till någonting positivt.

 

LÄS OCKSÅ: Ulf Lundells önskan efter rattfyllan 

Här är några nöjesnyheter att hålla koll på.