Magnus Ugglas dolda kamp – sanningen tittarna inte får se

Hör Ugglas förklaring till varför han vägrar uppträda med Timbuktu-tolkningen: ”Legat sömnlös”.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: TV4
Foto: TV4
Foto: TV4
1 / 7

Magnus Uggla vägrar uppträda med sin förberedda tolkning av Timbuktus ”Resten av ditt liv” – och tvingas erkänna för alla varför han backar ur.

Nu avslöjar exekutiva producenten för ”Så mycket bättre”, Martin Nygren, diskussionerna bakom kulisserna, och varför Magnus Uggla tilläts bryta mot TV4:s regler.

– Man får förstå situationen. Det är tråkigt att det blir en tolkning mindre, vi vet att det är det vår publik uppskattar mest, säger Martin Nygren.

De tre tolkningarna som vanligtvis erbjuds varje lunch i ”Så mycket bättre” bantades ner till två, efter att Magnus Uggla beslutat sig för att ställa in sitt framträdande med sin version av Jason ”Timbuktu” Diakités låt ”Resten av ditt liv”.

I avsnittet ses en skamsen Magnus Uggla erkänna att han inte klarar av att uppträda.

– Jag skulle egentligen ha sjungit en låt här nu, en tolkning utav Jason, ”Resten av mitt liv”, men den blev så fett dålig att jag har bett Jason om att få slippa göra den. Så jag kommer hoppa över mitt framträdande i dag.

– Vad modigt, tycker Orup.

– Det hade fan varit modigare att göra den, tycker jag. Jag tyckte inte att den blev bra, säger Magnus Uggla, och stöttas av artistgänget.

Men beskedet var ingen nyhet för alla runt bordet – både Petter och Timbuktu hade fått veta det innan, när Uggla anförtrodde sig åt dem.

– Jag har haft sådan sjuk ångest, det här är liksom inget skämt. När jag kom hit så var jag inställd på att göra den, men ju mer jag har lärt känna Jason så har jag fått sådan sjuk ångest, så jag har legat sömnlös två nätter och bara tänkt på hur jag ska göra med det där, säger Magnus Uggla.

Dannys reaktion på GES tolkning i ”Så mycket bättre” – ”Vilken present”

Magnus Ugglas tårar inför alla

När han förklarar situationen för Timbuktu, stöttad av Petter, så är ”Jag mår illa”-artisten märkbart uppstressad, och torkar bort en tår från ögat.

– Jag har pratat med produktionschefen här flera gånger och undrat hur fan jag ska göra. I och med att jag fått ännu bättre kontakt med dig, så känner jag bara att jag kan inte fejsa dig. Du är för bra för att jag ska kunna gå upp och slarva bort en så viktig låt, säger Magnus Uggla, och får en kram av en förstående Jason Diakité.

– Att du kommer och säger det här till mig, det tycker jag är skitfint, säger rapparen tröstande.

Timbuktu konstaterar också att Magnus Uggla hade kunnat låta bli att säga något alls, så hade Timbuktu aldrig fått veta vad han missade.

– Han hade ju kunnat säga inget alls. Jag visste ju inte att jag skulle bli tolkad, jag ska strax åka hem, så jag hade ju bara kunnat åka hem och aldrig vetat om vad som hände bakom kulisserna.

Exekutiva producentens ord

Martin Nygren är exekutiv producent för ”Så mycket bättre”, och berättar att det varit diskussioner fram och tillbaka bakom kulisserna under en längre tid innan Uggla bestämde sig för att inte uppträda.

– Det jobbades en del med den under sista veckorna innan vi åkte ner, och han gjorde en ny version med vår kapellmästare Stefan. Då lät det som att Magnus var nöjd och hade rott det i land, säger han och fortsätter:

– När vi kom ner så dök frågan upp igen och när det blev skarpt så ville han helst inte göra den. Han pratade med kapellmästaren, produktionen, redaktörerna. Vi kan inte heller tvinga nån att ställa sig och sjunga.

Martin Nygren menar att det är viktigt att produktionen och TV4 är förstående, eftersom det är en speciell situation för artisterna som är med. 

Men att Magnus Uggla skulle berätta öppet varför han inte ville uppträda, i stället för att bara låtsas som ingenting, var självklart.

– Det hade väckt massa frågor om det bara var två tolkningar på en lunch, hos både artister och tittare. Det är lika bra att berätta som det är. Så är det att vara artist.

Programmet har hunnit orsaka många snackisar genom åren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.