Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uggla avslöjar: Tvingades göra Melodifestivalen

Magnus Uggla berättade om sin nya roman i ”Nyhetsmorgon” på TV4.
Magnus Uggla.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bokaktuella Magnus Uggla berättar nu varför han ställde upp i Melodifestivalen på 1970-talet.

Rocksångaren var fattig och kände sig tvungen.

– Jag kände mig som världens största loser, säger han i ”Nyhetsmorgon”.

Magnus Uggla, 67, gästade nyligen ”Nyhetsmorgon” i TV4 för att prata om sin roman ”Johnny the fucker”.

Boken har självbiografiska inslag och kretsar kring en mörk period i artistens liv.

– Hade jag skrivit exakt som det var hade det inte blivit så roligt. Hela skeendet är på riktigt och sedan har jag kryddat karaktärerna. Riktigt så jävligt som det är i den här boken var det inte. Men det var en väldigt turbulent tid i mitt liv, säger han till programledaren Jenny Alversjö i ”Nyhetsmorgon” och beskriver romanen som en satir över musikbranschen.

”Det absolut töntigaste”

Han hade gjort succé med albumet ”Va ska man ta livet av sig för när man ändå inte får höra snacket efteråt” 1977. Men den uppföljande skivan gick inte alls lika bra och den efterföljande turnén floppade.

Då tog Magnus Uggla beslutet att ställa upp i Melodifestivalen 1979.

– De som tittar på schlager i dag har absolut ingen aning. Men på 70-talet var det det absolut töntigaste man kunde vara med i. Jag var ju en cool punkare, jag var mycket ballare. Det var Eva Rydberg och Tomas Ledin. Att tvingas vara med i den här tävlingen kändes verkligen som ett avkall på min punkiga image, säger han i ”Nyhetsmorgon”.

Artisten satt med sitt management och gick igenom den krisande ekonomin. Skuldhögen växte.

– Jag kände bara att jag måste betala tillbaka skulden. Då dök Melodifestivalen upp som ett halmstrå som jag hoppade på. Jag var ju helt borta, jag var en loser. Jag såg inte att jag hade något alternativ.

Fullständigt fiasko

Magnus Uggla ställde upp med låten ”Johnny the rocker” – och genomled ett fullständigt fiasko.

– När jag tänker tillbaka på min karriär, då kan jag tänka på det där ögonblicket när jag sitter under omröstningen och bara får ettor. Det är det värsta ögonblicket i min karriär, artistiskt sett.

Många år senare dök Magnus Uggla upp i Melodifestivalen igen under helt andra förutsättningar. Han ställde upp med låten ”För kung och fosterland” 2007, hamnade i andra chansen och missade finalen.

En ung man i sällskapet hade blivit lovad tusen kronor om han fick röra vid Ugglas lockar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.