Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uggla avslöjar nu hemliga diagnosen – för första gången

Magnus Uggla fick sin ADHD-diagnos sent i livet.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Magnus Uggla skriver om sin uppväxt i nya boken.
Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Magnus Uggla.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Magnus Uggla har sökt en förklaring till sitt rastlösa beteende. 

Nu berättar artisten om sin diagnos: ADHD. 

”Tänk om jag hade fått diagnosen som barn. Hur skulle mitt liv ha sett ut då? Hur hade jag betett mig och vem hade jag varit i dag?”, skriver han i sin nya självbiografi. 

I den nya boken ”Enda sättet att genomlida en konsert är att själv stå på scenen” berättar Magnus Uggla om sin ADHD-diagnos. 

Han skriver om den utredning som han genomgått på en psykiatrimottagning i Danderyd, där varje besök innebar samtal med psykolog och olika tester. 

Magnus Uggla berättar att han får fylla i flera frågeformulär. Ett av dem är till en nära anhörig, som kan berätta om svårigheterna Magnus Uggla hade som barn. 

”Jag förklarar att någon sådan anhörig inte finns eftersom min mamma sitter på ett hem och tror att jag är hennes loverboy, och att den andre som eventuellt skulle kunna berätta något är min bror Gabriel som sedan tio år tillbaka bor i Portugal och förmodligen har förträngt det mesta kring såväl sin egen som min uppväxt”, skriver han i boken. 

Magnus Ugglas fru Lolo får fylla i anhörigformuläret. 

Magnus Ugglas nya bok ”Enda sättet att genomlida en konsert är att själv stå på scenen”

Psykologen: ”Det är ingen tvekan om saken” 

När Magnus Uggla ska få ett uttalande av psykologen har han tagit med sig Lolo. Paret har varit gift sedan 1990. 

”Hon har alltid verkat i det tysta, men nu var hon inte sen att anmäla sitt intresse, trots att jag har förklarat för henne att jag inte har för avsikt att bryta ihop, vad de än kunde tänkas komma fram till under den ganska omfattande utredningen”. 

Magnus Uggla skriver att han inte tror att en eventuell diagnos skulle påverka honom alls, han vill bara få veta vad det rastlösa beteendet grundar sig i. 

”Ett par sekunder tystnad innan Helene tar bladet från munnen och säger: ”Vi har kommit fram till att du har ADHD, Magnus. Det är ingen tvekan om saken”. 

Magnus Uggla frågar sig vad det skulle inneburit om han fick diagnosen som barn.
Foto: ANNA SVANBERG / ANNA SVANBERG GT/EXPRESSEN

Uggla skrev boken efter utredningen

Psykologen Helen säger till Magnus att han kan se ADHD som en superkraft, vilken kanske kan ligga bakom alla hans framgångar. Magnus Uggla skriver att hon kanske har rätt, men att det aldrig har slagit honom att han skulle ha någon superkraft. 

Men diagnosen kom inte som någon överraskning, allra minst för frun Lolo. Hon har alltid trott att det varit något, men det är först på senare år som Magnus Ugglas beteende fått ett namn, i takt med att allt fler berättar om sina diagnoser, skriver artisten i boken. 

”Tänk om jag hade fått diagnosen som barn. Hur skulle mitt liv ha sett ut då? Hur hade  jag betett mig och vem hade jag varit i dag?” 

Det var efter att ett av hans barn fått diagnosen som Magnus Uggla själv bestämde sig för att genomgå en utredning. Och det var troligen utredningen som fick honom att skriva boken om sitt liv. 

– Att tvingas berätta för en psykolog om sin barndom sätter i gång en del tankar, har han sagt i ett pressmeddelande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.