Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uffe Larssons tragiska slut efter lyckliga tiden

Nöjets årskrönika: Det här minns vi mest från 2019
Uffe Larsson blev folkkär genom ”Söndagsöppet”. Här med Kristin Kaspersen
Foto: JONAS EKSTRÖMER / EKSTRÖMER JONAS PB PRESSENS BILD
Uffe Larsson, här med Alice Bah Kuhnke, ledde ”Söndagsöppet” i närmare tio år.
Foto: CARL-JOHAN SÖDER / SVT
Uffe Larsson gick bort bara 53 år gammal.
Foto: JONAS ERIKSSON
Innan dess hade han träffat kärleken Lillemor Torsslow.
Foto: LEIF HALLBERG
Lillemor Torsslow tar farväl på begravningen.
Foto: SUVAD MRKONJIC

”Söndagsöppet” gjorde Uffe Larsson till en av Sveriges mest folkkära programledare.

Nu har det gått tio år sedan skådespelaren och komikern tragiskt gick bort – bara 53 år gammal – och begravdes med sina älskade hundar och sitt favoritgodis.

– Han är så närvarande hos mig, jag känner honom hela tiden, säger sambon Lillemor Torsslow, som hittade sin stora kärlek död på hallgolvet.

Uffe Larsson började med teater redan i unga år och kom att spela i såväl Bosse Parneviks revyer som barnprogrammet ”Bröderna Olsson”. De flesta minns honom dock från SVT:s klassiska magasinprogram ”Söndagsöppet” på 1990-talet.

– Han jobbade ju där i nästan tio år, säger Lillemor Torsslow.

Hon och Uffe Larsson träffades dock många år senare. 2009 hade de varit tillsammans i tre år – en tid då Larsson var lyckligare än någonsin. Han hade äntligen träffat den stora kärleken och hade till slut lyckats med sitt mål att gå ner i vikt.

– Det var ju faktiskt så att han hade kämpat så mycket med vikten. Han var nykter alkoholist sedan 22 år tillbaka och sedan blev han matmissbrukare och kunde äta hur mycket som helst. Han var överlycklig för han hade kämpat för att gå ner, han kunde gå förbi ett skyltfönster och sedan backa tillbaka: ”oj, var det där jag”, berättar Lillemor Torsslow.

”Han fick mycket skit”

Viktnedgången, han berättade i tidningsartiklar 2006 om hur han tappat 56 kilo, ledde dock till spekulationer som sårade Uffe Larsson.

– ”Har han cancer? Har han aids? Han måste ju vara dödssjuk.” Det var jättemycket negativt, ”han är ingen komiker längre, han har tappat det här runda och goa”. Han var jättelycklig men han fick mycket skit i början. Han var ju otroligt känslomässig, han blev väldigt sårad när folk skrev eller sa något, säger Lillemor Torsslow.

På nyårsafton 2008 förlovade sig Uffe och Lillemor och på nyårsafton 2009 skulle de gifta sig. Inbjudningskorten var klara och planeringen var i full gång.

Lördagen den 26 september 2009 spelade de revy tillsammans i Åby utanför Norrköping. De sov över till söndagen och åkte sedan hem till Stockholm då Lillemor var tvungen att jobba på måndagen.

När hon kom hem från jobbet hittade hon Uffe Larsson livlös på hallgolvet. Hans kroppspulsålder hade brustit och hans liv gick inte att rädda.

– Det är en väldigt stor chock när man mister någon på det sättet. Man hinner inte förbereda sig. Det där sista ”hej då, jag älskar dig”. För mig hade det räckt om jag bara hade fått några minuter. Det blir så abrupt, det är ju skillnad om man vet, säger Lillemor Torsslow. 

– Han var en sådan fantastisk inspiratör, han vågade och han hade så mycket idéer. Det var synd att han behövde gå bort så tidigt för han gjort så många människor glada, både på och utanför scen.

Pernilla Wahlgren och Uffe Larsson.
Foto: SVT
Hunden Shady på begravningen.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Kristin Kaspersen och Uffe Larsson.
Foto: SVT

Tog farväl med godis

Samtidigt som Lillemor Torsslow kämpade med sorgen tvingades hon också ta kamp för att Uffe Larsson skulle få begravas med sina älskade hundar Ossian, Douglas, Lennart och Julia. Han hade sparat deras aska i urnor och sagt till Lillemor att om han gick bort före henne så ville han att hon skulle ombesörja detta.

– Jag lovade honom det, om jag så skulle sy in askan i kavajen som han bar, säger hon och berättar att hon till slut fick tag på en begravningsentreprenör som gick med på det.

Förutom de fyra urnorna lade Lillemor också ned Uffes favoritgodis, en stor chokladkaka och blandat smågodis, i kistan som sedan sveptes in i en sammetsridå som paret haft när de spelade revy.

– När kistan sänktes ned så lade jag Pucko och en korv ovanpå. Och så röda rosor förstås. Sedan höll Bosse Parnevik ett jättefint tal för Uffe, säger Lillemor Torsslow.

”Var så förälskad i Uffe”

Hon berättar att hon fortfarande känner Uffe Larssons närvaro. Inte minst genom storpudeln Shady, tolv år gammal, som han älskade så mycket.

– Hon är väldigt värdefull, hon är som en länk till Uffe.

I höstas var det tio år sedan han gick bort. Många har sagt till Lillemor Torsslow att hon borde försöka träffa någon ny men det har hon inte gjort.

– Jag var så förälskad i Uffe när det här hände att jag inte har gått in i någon ny relation. Jag vet att Uffe skulle tycka att det var bra att jag fick vara lycklig med någon annan så det finns inga sådana tankar. Skulle jag träffa någon är jag absolut öppen för det men det har inte skett, och jag har inte heller sökt, säger hon.

Programledarna i "Söndagsöppet"

”Söndagsöppet” skapades med syfte att vara ett program för hela familjen och hade premiär den 7 oktober 1990. Programmet, som bland annat innehöll den populära tävlingen ”Hur gör djur”, kom att sändas i 23 säsonger fram till vintern 2003. 

En lång rad programledare ledde programmet under åren, bland dem märks: Uffe Larsson, Agneta Bolme Börjefors, Adde Malmberg, Tina Leijonberg, Alice Bah Kuhnke, Pernilla Wahlgren, Lotta Bromé, Kristin Kaspersen, Lotta Engberg och Babben Larsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.