Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Piken från Carl Bildt – efter pressen från USA

Donald och Melania Trump om häktade stjärnan: ”Jobbar med UD”
Donald Trump sa under fredagen att han ”kommer att prata med Sverige” och att han ska ringa statsminister Stefan Löfven.Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven har på lördagsförmiddagen ännu inte pratat med Donald Trump.Foto: WIKTOR NUMMELIN /TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapartisten ASAP Rocky sitter häktad i Sverige sedan två veckor tillbaka, misstänkt för misshandel i Stockholm.Foto: SWAN GALLET/WWD/SHUTTERSTOCK / SWAN GALLET/WWD/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Donald Trump och Stefan Löfven har fört samtal om ASAP Rocky-fallet.

”Jag erbjöd mig personligen att stå för hans borgen”, skriver Trump på Twitter.

Samtidigt har Stefan Löfven varit tydlig och svarat iskallt:

– Den svenska regeringen varken kan eller kommer att försöka påverka åklagare eller domstolar, säger statsministern till TT.

Nu pikar dessutom Carl Bildt den amerikanska presidenten.

Donald Trump utlovade att han skulle försöka ”hjälpa” rapparen ASAP Rocky genom ett telefonsamtal med Stefan Löfven.

Statsministern gav ett tydligt svar till Donald Trump i ett uttalande under lördagen där han sa att i Sverige är ”alla lika inför lagen, även besökare från andra länder”.

– Den svenska regeringen varken kan eller kommer att försöka påverka åklagare eller domstolar, säger han till TT.

– Jag har förstått att president Trump är personligen intresserad av fallet med de häktade amerikanerna. Han har uttryckt önskemål om ett samtal och det är naturligtvis positivt.

Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt, utrikesminister för regeringen Reinfeldt, kommenterar nu Trumps inlägg i ASAP Rocky-häktningen. På Twitter pikar han USA:s president rejält, och skriver att en så ”talangfull person” som Trump borde känna till hur Sveriges rättssystem fungerar.

https://twitter.com/carlbildt/status/1152674326660964352?s=20

”Jag antar att Donald Trump nu är bekant med det faktum att Sverige har ett oberoende rättssystem, och att politisk inblandning är tabu oavsett vem den kommer ifrån. Det borde en så talangfull person som han ha känt till”, skriver Carl Bildt på Twitter.

Även Lennart Strinäs, chefsrådman i Malmö tingsrätt, har beklagat sig över Trumps erbjudande att personligen betala borgen för ASAP Rocky.

https://twitter.com/LennartStrinaes/status/1152582096017350656

”Kan inte låta bli att förundras över att Trump själv och hans rådgivare inte såg till att han hade bättre koll än så inför samtalet med statsministern”, skriver han på Twitter.

Trump: Jag erbjöd mig att stå för hans borgen

Senare under lördagen skriver Donald Trump på Twitter att han pratat med Stefan Löfven:

”Hade precis ett väldigt bra samtal med Stefan Löfven som försäkrade mig om att den amerikanske medborgaren ASAP Rocky kommer behandlas korrekt. Dessutom, försäkrade jag honom om att det inte finns någon flyktrisk för ASAP och jag erbjöd mig personligen att stå för hans borgen, eller ett alternativ ...”

”Våra team ska prata vidare, och vi ska prata igen om 48 timmar”, skrev Trump vid 16 på lördagen svensk tid.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1152577020594917376

Toni Eriksson, Stefan Löfvens pressekreterare, säger att samtalet med Trump varade i runt 20 minuter.

”Det var ett vänligt och respektfullt samtal som höll på i cirka 20 minuter”, skriver han i ett mejl till DN och fortsätter:

”Statsministern var noga med att påpeka att det svenska rättsväsendet, åklagare och domstolar, är helt självständiga. Och att alla är lika inför lagen och att regeringen varken kan eller kommer att försöka påverka rättsprocessen.”

Tre skräckscenarion för Sverige

Expressen kan avslöja att det är djupt obehaglig situation för utrikesdepartementet och regeringen, och att det redan finns en färdig strategi för att hantera Donald Trumps press på Sverige.

Planen är, kort sagt, att inte befatta sig med Trumps utspel.

Men oavsett vad UD och regeringen gör och inte gör, är risken överhängande att ett eller flera av tre skräckscenarier som nu målas upp kan bli verklighet.

1. Det kan reta upp USA (och Donald Trump)

Amerikanska politiker och diplomater, däribland USA:s tidigare ambassadör i Sverige, Mark Brzezinski, och medlemmar av USA:s kongress, kräver att svenska myndigheter ska släppa rapparen.

Men ASAP Rockys fall har också engagerat den högsta makten i USA och det vore en mardröm för Sverige om det skulle bli ett irritationsmoment för den.

– Sverige är ett fantastiskt land, vänner till oss. Vi kommer att prata med dem, vi har redan börjat, sa Donald Trump vid en pressträff i Vita huset på fredagen.

– Vi jobbar med utrikesdepartementet och hoppas få hem honom snart, sa Melania Trump.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1152307567634391041

Än så länge är Trumps ton på Twitter bemötande och komplimenterande, och han kallar Stefan Löfven ”den väldigt begåvade statsministern i Sverige”, men hotet bubblar under ytan.

Donald Trump har bland annat tidigare gjort Storbritanniens premiärminister Theresa May till åtlöje när hon inte, enligt honom själv, följt hans ”råd” om hur hon skulle hantera brexit.

Han har också gett sig på Emmanuel Macron genom att göra sig lustig över Frankrikes förluster i första och andra världskriget efter att han missuppfattat kommentarer från Frankrikes president om en europeisk armé.

USA:s vice utrikesminister Carl Risch anlände till Stockholm på fredagsmorgonen för att tillbringa dagen i möten med UD och justitiedepartementet om ASAP Rocky.

– Besöket från Carl Risch erbjöd en möjlighet att redogöra för hur det svenska rättsväsendet fungerar i allmänhet samt besvara frågor kring hur Sverige arbetar med konsulära fall, säger Moa Häggblom, presskommunikatör på UD.

Hon bekräftar att ASAP Rocky var anledningen till Rischs resa till Sverige.

– Vi är förhindrade att kommentera det specifika fallet men den amerikanska ambassaden har bekräftat att villkoren i svenska häkten uppfyller såväl Wienkonventionen som internationell standard.

– Frågor gällande Donald Trumps tweet får jag hänvisa vidare till statsminister Stefan Löfvens pressekreterare, säger Moa Häggblom.

2. Anklagelse om ministerstyre

Det andra skräckscenariot: Att det ska framstå som om regeringen och UD lägger sig i. Sverige skulle riskera att anklagas för ministerstyre – som är olagligt. 

Det sägs tydligt hos svenska regeringen att de inte får ”ifrågasätta åklagarmyndighetens och domstolarnas integritet”.

Den får inte heller ”bestämma hur en domstol ska döma i det enskilda fallet”.

Att USA kan tycka att Sverige bör göra detta är inte speciellt konstigt – där är ministerstyre lagligt.

Statsvetare Jenny Madestam säger att statsministern förmodligen måste förklara att ministerstyre är olagligt i Sverige för Donald Trump.

– Men det är bekymmersamt eftersom den amerikanske presidenten är väldigt kraftfull i sitt agerande när han också går ut på Twitter på det här viset som han brukar göra och skapar en opinion som han nu också har lyckats med.

– Det är klart att det sätter press på Sverige. 

Utrikesminister Margot Wallström vill inte kommentera Trumps utspel.Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utrikesminister Margot Wallström säger via sin talesperson att hon inte kommer att kommentera Trumps utspel, men satte ner foten i samtal med nyhetsbyrån TT under fredagen.

– Vi ska som ministrar inte lägga oss i hur man ska döma eller hantera de som är häktade i Sverige, har hon sagt till TT.

3. Assange Rocky

Och så det tredje: En ny ”Assange-situation” – att ett stort antal utanför Sverige misstror landet på grund av det strikta sättet att tillämpa lagar.

Retoriken i flera amerikanska medier och bland ett flertal amerikanska världskändisar har gått från att försvara ASAP Rocky till att anklaga svensk polis och rättsväsende för rasism.

Bland dem rapparen G-Eazy, som i maj förra året hamnade i bråk med en vakt på en nattklubb i Stockholm och vid gripande hade 1,5 gram kokain i fickan. Han erkände och dömdes till villkorlig dom och böter.

G-Eazy, som egentligen heter Gerald Earl Gillum, har på Twitter och i intervju med nöjessajten TMZ påstått att hudfärg – inte brottens och situationernas olikheter – är anledningen till att hans och ASAP Rockys fall behandlas olika.

https://twitter.com/G_Eazy/status/1152383312654213121

”Det är den tragiska sanningen... Skillnaden mellan min och Rockys behandling i Sverige får en att tänka på två koncept som vidrigt nog går hand i hand: vitt privilegium och systematisk rasism. Låt oss kalla det var det är”, skriver rapparen på Twitter.

G-Eazys tweet och TMZs artikel har eldat på rykten om rasism, och skådespelerskan Jada Pinkett Smith twittrade att:

”Vi har förstått ert budskap Sverige. Tro mig, vi har förstått.”

https://twitter.com/jadapsmith/status/1152273353685647360

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.