Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

U2:s Bono hånar Jimmie Åkesson på valnatten

Foto: STEPHANE LEMOUTON / BESTIMAGE / STEPHANE LEMOUTON / BESTIMAGE/IB BEST IMAGE
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under en spelning i Paris gjorde U2:s frontfigur Bono ett politiskt utspel och hånade Sverigedemokraterna från scenen.

Världsstjärnan upprepade sedan partiledaren Jimmie Åkessons namn flera gånger.

– Han har gjort så bra ifrån sig i valet idag, jag älskar fester (partier) som spårar ur, säger stjärnan från scenen i ett klipp på Youtube. 

Artisten Bono, 58, valde att kommentera det svenska valet under en spelning i Paris i helgen, något som Aftonbladet var först med att rapportera. 

Från scenen upprepade U2:s frontperson Bono Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons namn flera gånger, samtidigt som han gjorde en Hitlerhälsning. 

Det var under ett inslag i konserten som sitt onda alter-ego, karaktären MacPhisto, som U2:s frontperson gjorde sitt politiska utspel. 

– Jag kommer precis från Sverige. Jag visste inte hur mycket jag gillade svenskarna, långa blonda, blåögda... tråkiga, sa han från scenen och fortsatte sedan:

– Men nu verkar det som att svenskarna börjar upptäcka sin ariska potential, sa Bono från scenen.

Han gjorde även kopplingar till Frankrikes förra presidentkandidat Marine Le Pen och drar en parallell till det franska presidentvalet 2017 i inslaget under konserten då han framträder med djävulshorn och sminkad som en clown.

Det var under U2:s turné 1992 ”Zoo TV”-turnén som Bono ska ha presenterat den digitalt framställda karaktären "MacPhisto" för första gången för sin publik. Med sitt satiriska uttryck har han sedan dess varit ett återkommande inslag under bandets konserter och ett sätt för Bono att uttrycka sin politiska aktivism.

 

LÄS MER: Världsstjärnan Bono nära att dö 

Sverigedemokraterna känner inte till utspelet

Dennis Norgren, informationssekreterare hos Sverigedemokraterna känner inte till det politiska utspelet från scenen.

– Vi känner inte till det här överhuvudtaget, och vi får nog återkomma i ärendet när vi har sett det själva, säger Dennis Norgren, informationssekreterare hos Sverigedemokraterna. 

Vad säger du spontant? 

– Spontant känns det väldigt konstigt så klart, säger han.

Henrik Gustafsson, informationschef hos Sverigedemokraterna, skriver senare under förmiddagen i ett mejlsvar:

"I valrörelsens slutskede såg vi hur vissa svenska kändisar gick ut och tog avstånd från vårt parti och uppmanade människor att inte rösta på oss. Detta motiverades med argument gentemot oss byggda på felaktigheter." 

Han skriver vidare:

"När svenska kändisar uppenbarligen inte har någon verklighetsförankrad uppfattning om oss och vårt parti, förvånar det mig inte att läget är än värre hos en person som Bono. Det är alltid beklagligt när människor sprider felaktiga uppgifter om ett politiskt parti – oavsett vilket parti. Primärt vänder jag mig emot den polarisering och den stigma många människor ägnar sig åt, kända som icke kända personer.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!