Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tystades efter anklagelsen: ”Fick inte prata om det”

Rädda att begå kontraktsbrott • ”Vi får inte spoila” • Nent: ”Sätter absolut inte munkavel”.
Mastiffs vd Matilda Snöwall har inte återkommit när Expressen ställt frågor om händelerna.
Foto: YLWA YNGVESSON
Expressen har även sökt Nent Groups koncernchef Anders Jensen som hänvisar till presschefen Susanne Nylén, via Nylén.
Foto: Nent group
Jennifer Paatere och Annie Dahlberg från Uddevalla
Foto: Viafree/Paradise hotel
Jennifer Paatere.
Foto: Viaplay/Viafree/Paradise hotel
Annie Dahlberg från Uddevalla.
Foto: Privat
Den senaste säsongen finns inte längre att se på Viaplay och Viafree.
1 / 7

De två kvinnliga deltagarna vittnar om övergrepp i ”Paradise hotel” och mediebolaget Nent har polisanmält och startat en internutredning. 

Men i månader har Jennifer Paatere och Annie Dahlberg inte vågat prata om vad de utsatts för – av rädsla för att begå kontraktsbrott.

– Vi får inte spoila någonting, säger Jennifer Paatere. 

Under tisdagen beslutade mediebolaget bakom ”Paradise hotel” att pausa den pågående säsongen och polisanmäla händelserna med deltagaren Toby Johnson, som fick lämna programmet efter att ha utsatt Jennifer Paatere och Annie Dahlberg för vad de upplevde som övergrepp.

Som Jennifer Paatere förstått det har hon inte fått berätta om vad hon utsattes för under inspelningarna, som ägde rum för flera månader sedan, innan programmet sändes.

– Vi får inte prata om det förrän programmet visas, vi får inte spoila någonting, säger hon till Expressen.

Gäller det även det här? 

– Jag har antagit det, det är ingen som har sagt något. Jag vet inte hur sånt här fungerar, eftersom vi inte får prata om någonting som har hänt och inte får säga att vi har varit med innan det har släppts och så, det är ingenting som har kommit på tal. 

Fick inte prata om deltagaren

Jennifer säger att hon antagit att hon skulle begå kontraktsbrott om hon berättat om vad hon utsattes för. Att inte prata om vad hon varit med om tycker hon har varit jobbigt.

– Ja, det har det väl varit. Men jag har inte förstått att det har varit så allvarligt förrän nu. Det är ingen som har tagit upp det eller pratat om det och man har ju ändå någonstans haft en skam, säger hon.

Även Annie Dahlberg tar upp att hon under tiden på hotellet inte fick prata om vad hon utsatts för. Hon menar att deltagarna fått samtal från produktionen om det.

– Vi fick inte prata om det i huset efter det hände. Sen efter att det sändes nu får vi gå ut i våra sociala medier fritt, säger hon.

Inte heller i eftersnacksprogrammet, ”Studio paradise”, som spelades in under måndagen, fick deltagarna prata om sina upplevelser. Förklaringen ska ha varit att Toby Johnson inte var på plats.

– Efter massa beslut fick vi veta i går att vi inte får prata om honom i ”Studio paradise” och de enda svaren vi har fått är för att det kan leda till förtal, säger Jennifer Paatere.

Annie Dahlberg förväntade sig att få prata ut om det som hänt – men bara timmar innan inspelningen kom beskedet att hon inte skulle få det.

– Då kunde man sagt det lite tidigare än några timmar innan vi skulle spela in, säger hon. 

Nent: ”Sätter absolut inte munkavel”

Kvinnorna har även i tidigare intervjuer uppgett för Expressen att de inte fick prata om det inträffade med de andra deltagarna under inspelningarna i Mexiko, någonting presschef Susanne Nylén på Nent menar är ett missförstånd. Hon utvecklar nu:

– Det som man säger under inspelning är att man i programmet inte ska prata om det som händer utanför eller personer som inte befinner sig på hotellet. Så det kan ha blivit ett missförstånd att de trodde de inte fick prata om egna upplevelser.

Har Annie och Jennifer blivit tillsagda att de inte får prata om vad de utsattes för av Toby inne på hotellet, efter inspelningarna? Alltså att de inte fått berätta för andra, närstående eller medier vad som hänt?

– Vi sätter absolut inte munkavel på någon. Det finns utrymme att prata om allt som händer med produktionsbolaget och oss. 

Med andra än er?

– Vi har inte avsikt att sätta munkavel på någon. Men de direktiv vi ger är att inte avslöja vad som händer i programmet i förväg.

På frågan om det handlar om att inte vilja ”spoila” programmet, trots att det rör sig om något så allvarligt som eventuella övergrepp, svarar Susanne Nylén:

– Vi har ingen sådan avsikt över huvudtaget.

”Det kändes inte lämpligt”

Att deltagarna inte fått prata om den utkastade deltagaren under eftersnacket ”Studio paradise”, som ännu inte sänts, beror enligt Susanne Nylén på att personen inte närvarade. 

– Det kommer sändas och då kommer det tydligt att framgå hur frågan hanterats. Det var en deltagare som hade ett beteende vi hade nolltolerans mot, det var därför orimligt att personen skulle närvara i ”Studio paradise”. 

– Att sitta och prata om deltagaren kändes inte lämpligt.

Deltagaren Jennifer Paatere är inte helt nöjd med hur produktionen bakom ”Paradise hotel” skött allt det inträffade.

– Det är ju jag egentligen som har behövt tjatat till mig kontakt med de som är högre upp i det här. Folk har hört av sig till mig och erbjudit mycket stöd om jag vill prata med någon eller så, men att erbjuda stöd och hur hela processen har gått till är två helt olika saker. Jag har ingenting att säga till om att de har varit ett dåligt stöd, men sen att de har skött vissa saker dåligt är en helt annan sak.

Om resterande avsnitt av ”Paradise hotel” kommer att visas har Nent inte tagit beslut om.

– Jag har i dag fattat beslut om att pausa ”Paradise hotel” efter att ha nåtts av ny information som jag ser oerhört allvarligt på och avser gå till botten med, säger Anders Jensen, vd och koncernchef för Nent, i ett pressmeddelande.

Expressen har sökt Mastiffs vd Matilda Snöwall. Expressen har även sökt Nent Groups koncernchef Anders Jensen som hänvisar till presschefen Susanne Nylén, via Nylén.

Annie Dahlberg och Jennifer Paatere berättar om övergreppen i ”Paradise hotel”.
Starka reaktioner efter fem dödade kvinnor på tre veckor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.