Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tvingas avbryta i ”Expeditionen” – får akut syrgas: ”Börjar skaka”

Persbrandt i möte efter hotet att lämna "Expeditionen"
Foto: Tv4
Foto: TV4

Att vistas 4000 meter över havet är minst sagt ansträngande för kroppen – det känner alla av som är både framför och bakom kameran i ”Expeditionen”.

Flera i produktionen tvingas avbryta och evakueras ner från berget, och Little Jinder får syrgas akut för att inte svimma.

– Jag börjar skaka och jag börjar gråta, och det bara kändes som att hjärnan typ delades i två delar, säger Josefin ”Little Jinder” Jinder i ”Expeditionen”.

Gänget i TV4-programmet ”Expeditionen” har hunnit ta sig en bra bit mot målet Lobuche peak på 6119 meter över havet – men på över 4000 meters höjd börjar flera inblandade bli rejält påverkade.

Flera i produktionsteamet bakom kamerorna blir så sjuka att de blir lämnade kvar när resten rör sig vidare.

– Tyvärr har många i tv-teamet blivit väldigt sjuka och påverkade av höjden. Redaktören och tre av fyra fotografer ligger nere för räkning. Två fotografer lämnar vi kvar här i Machermo, och om läkarna ger klartecken så kan de möta upp oss. Allt detta påverkar gruppen och skapar en oro och osäkerhetskänsla, berättar teamleadern Johan Nilson i ”Expeditionen”.

De tre sjukaste i tv-teamet tvingas vända tillbaka ner till Neapels huvudstad Katmandu och vänta in de andra under de sista dagarna av inspelningen.

– Det handlade om höjdsjuka och bihåleinflammation, så de tvingads bryta, säger exekutiva producenten Martin Nygren.

Sanna Kallur tvingas söka hjälp

Produktionen har med sig en lokal läkare som är specialiserad på sjukdomar och symptom relaterade till att vistas på hög höjd, som håller koll på deltagarna och de som jobbar bakom kameran.

Sanna Kallur har känt sig pigg och stark hela vägen – men halvvägs till Gokyo drabbas hon av en sprängande huvudvärk, och tvingas få hjälp av läkaren.

– Jag hade haft lite huvudvärk innan, men så kom det på väg till Gokyo, ganska kraftigt. Och en enorm trötthet, berättar Kallur i programmet.

Little Jinder får svårt att andas

Även artisten Josefin ”Little Jinder” Jinder drabbas hårt. När expeditionen rör sig över en glaciär drabbas hon av så svår andnöd att hon får syrgas akut för att inte svimma.

– Det är så svårt att andas, det känns som att jag ska svimma, berättar hon i programmet.

Jinder börjar gråta och får hjälp av läkaren och produktionen, men är märkbart skärrad av situationen.

– Jag blev skiträdd liksom, vad händer. Jag börjar skaka och jag börjar gråta, och det bara kändes som att hjärnan typ delades i två delar, säger hon i programmet.

”Expeditionen” sänds torsdagar 21.00 på TV4.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.