Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tvillingsysterns stöd i Elin Kjos kamp mot cancern

Ida Kjos valde att raka av sig sitt hår när tvillingsystern Elin Kjos gjorde det.
Foto: Privat / Instagram
Tvillingsystrarna har alltid varit nära varandra.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Träningsprofilen Elin Kjos fick förra året diagnosen obotlig lungcancer.

Nu berättar hon och tvillingsystern om deras relation till varandra – och varför Ida Kjos också valde att raka av sig sitt hår.

– Sen Elin fick sin diagnos så har vi kommit varandra ännu närmre, berättar Ida Kjos.

Elin Kjos är träningsprofilen och hälsoskribenten som förra året fick diagnosen lungcancer. Det hon trodde var vanlig hosta var i stället en obotlig sjukdom. I dag följer hundratusentals människor hennes kamp på Instagram – och Elin fortsätter att influera sina följare. 

– Förra året, när jag fick diagnosen, trodde jag bara att det var jag som skulle behöva få pepp men så har det inte varit, vilket har gett mig styrka. Man kan inspirera på andra sätt – man behöver inte stå och leda gruppträningar utan man kan inspirera genom att visa kärlek, kämpaglöd och mod och det har varit jättehäftigt, berättar Elin Kjos. 

”Blev väldigt berörd”

I veckan var det dags för Elin att raka av sig sitt hår – och tvillingsystern Ida valde att göra samma sak. Hela familjen var samlad och det blev en fin stund, berättar systrarna. 

– När jag rakade av Elins hår så kände jag att hon blev om möjligt ännu starkare och modigare, så ville jag också känna mig. Det är något fint i att jag som Elins syster ser likadan ut, det finns något väldigt vackert och en samhörighet i det. Och en känsla av att vi går tillsammans, berättar Ida Kjos.

Flera i familjen valde också att kapa av en bit av håret. 

– Jag blev väldigt berörd. Vi följer varandra och vi är där för varandra. Det är bara hår, säger Elin, och Ida tillägger:

– Det var en jättefin stund. En glad och upplyftande stund, det blev nästan lite festligt. 

https://www.instagram.com/p/COekFR3p-Zt/

Delade rum under flera år

Ida och Elin har alltid varit nära och systrarna delade även rum tills dess att de var 18 år. De berättar att de alltid försöker stötta varandra – och lever på som vanligt trots omständigheterna.

– Vi lever båda två och vi försöker att ta vara på dom dagarna vi har. Vi försöker att välja glädje i stället för oro och andra tunga känslor, berättar Ida.

Tvillingsystrarna går till gymmet tillsammans, pratar om killar och serier – precis som vanligt.

– Det har hjälpt mig väldigt mycket. Vi tjafsar fortfarande och är oense om saker och det har gett mig en känsla av att det är som vanligt trots allt, säger Elin. 

”En badass stark kvinna”

Sen Elin Kjos fick sin cancerdiagnos har tvillingsystrarna kommit varandra ännu närmre. Ida berättar att hon inte ser sin syster som sjuk – utan förknippar Elin med styrka och mod, vilket var en av anledningarna till att Ida också rakade av sig sitt hår.

– När man rakar av sig sitt hår är det ganska förknippat med att man har cancer och att det blir en stämpel av att man inte är helt frisk. För mig synkade inte det med Elin, så det var ett sätt för mig att ytterligare dementera. Den här bilden som jag har av henne är att hon bara är en badass stark kvinna. Om jag också rakar mitt hår blir det ett tydligare tecken på att det hon är, är det som jag också är, säger Ida. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.