Två manliga deltagare diskas i "Big Brother"

Publicerad

Tittarna reagerade stark på en händelse under nattens fest i "Big Brother".

Nu har Kanal 9 bestämt att de två manliga deltagarna ska lämna huset.

- De kommer att diskas, säger presschefen Dan Panas.

Kanalen riktar också skarp kritik mot produktionsbolaget.

Efter gårdagens direktsändning av "Big brother" var det som vanligt fest i huset under kvällen och natten.

Flera tittare reagerade då starkt på en obehaglig händelse där två manliga deltagare gjorde sexuella närmanden på en kvinnlig deltagare.

Nu ger Kanal 9 beskedet att de två männen måste lämna "Big brother".

"Det beteendet kan vi inte acceptera"

Dan Panas är presschef SBS Discovery. Han säger:

- Det som hände var att hon hamnade i ett rum med de här två männen och de gjorde sexuella närmanden. Det ställdes upp en situation där hon fick veta att hon inte kunde lämna rummet om hon inte gick med på en sexuell aktivitet. Det förekom lite knuffar, men historien slutar med att dörren öppnas.

- Det beteendet kan vi inte acceptera inom ramen för tävlingen "Big brother". Därför så kommer de bli diskvalificerade och kommer lämna huset.

Kanalen är nu starkt kritisk mot produktionsbolaget Endemol.

– Vi har det slutgiltiga ansvaret för vad som händer i huset. Men produktionspersonalen har ständig bevakning. De har inte uppfattat att dörren var blockerad, och grep därför inte in. Det riktar vi kritik mot. Produktionsteamet borde absolut ha märkt detta. Vi har bett dem att skärpa uppsikten över huset och noggrannare värdera situationer, för att det här inte ska kunna hända igen, säger Dan Panas.

Klippet gör ju väldigt tydligt vad som händer. Hur kunde produktionsbolaget missa det?

– Det är precis det vi riktar kritik mot. De har brustit i sin uppsikt. Man har inte värderat situationen på rätt sätt. Däri finns vår kritik. Men vi har en god dialog och är övertygad om att det kommer bli förbättringar, säger Dan Panas.

"Är inte en sak för polisen"

Dan Panas säger också att de två männen kommer att få en genomgång med produktionen och även med en psykolog efter att de har lämnat huset. Ingen polisanmälan kommer att göras.

– Det är inte en sak för polisen, vi har pratat med den kvinnliga deltagaren och inte fått några indikationer på att hon önskar anmäla. Men för vår del är det fortfarande ett beteende som inte kan godtas.

Även den kvinnliga deltagaren kommer erbjudas möjlighet att prata med en psykolog - vilket hon ännu inte har bett om, enligt Dan Panas.

Händelsen kan falla under allmänt åtal vilket kan göra att en åklagare kan ta upp fallet utan en polisanmälan.

– Det kan i så fall röra sig om ett ofredande. För att det ska röra sig om detta måste en person ha betett sig på ett hänsynslöst sätt mot en annan person som upplever detta som kränkande, säger kammaråklagare Jessica Wenna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag