Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

TV4:s vd: ”Vi borde ha agerat tidigare”

Enligt vd:n Casten Almqvist har TV4 ”blundat för problem”.
Foto: OLLE SPORRONG
Rickard Sjöberg reagerar efter Expressens avslöjande.
Foto: TV4

TV4:s vd Casten Almqvist erkänner att man “blundat för problem”– vd:n har haft enskilda samtal med profilen Martin Timell.

Kanalen har nu tillsatt en utredning med en extern advokatfirma, och kallat till krismöte med bland andra SVT. 

Jämställdhetsminister Åsa Regnér kritiserar TV4 och menar att kanalen borde ha reagerat tidigare – nu växer den interna kritiken: kanalens stjärnor kräver svar.  

– Jag kan givetvis inte arbeta med någon som trakasserar, säger Anders ”Arga snickaren” Öfvergård. 

Samtidigt meddelar TV4 att de stoppar samtliga program som Martin Timell skulle ha synts i under hösten.

Expressens granskning har avslöjat att Martin Timell - som under torsdagen togs ur tjänst – gång på gång anklagats för att ha kränkt sina medarbetare på TV4-programmet ”Äntligen hemma” med sexistiska, homofobiska och rasistiska kommentarer.

Kanalens ledning har informerats om ett övergrepp mot en kvinnlig redaktionsassistent i badtunna under en sommarfest, och Lulu Carter har informerat innehållsdirektör Åsa Sjöberg om sexfilmer som Martin Timell skickat henne. 

Redan för två år sedan ska produktionsbolaget Meter ha krävt att få Martin Timell utbytt – men TV4 ska ha vägrat, enligt uppgifter till DN.

Men trots dessa larm har kanalen inte reagerat. 

Nu är kanalens största profiler skarpt kritiska över hanteringen – och kräver svar. 

Anders Öfvergård, som gör ”Fuskbyggarna” ihop med Timell, tar avstånd från kollegans agerande: 

”Den typen av beteende är också helt oacceptabelt på en arbetsplats. Av den anledningen kan jag givetvis inte heller arbeta med någon som trakasserar eller använder den här typen av jargong”, skriver han till Expressen. 

LÄS MER: Timell skickade sexfilmer till Lulu Carter 

Anders Öfvergård gör ”Fuskbyggarna” ihop med Martin Timell.
Foto: Olle Sporrong

”Det är chockerande”

Jenny Alversjö, programledare på TV4:s ”Nyhetsmorgon”, är upprörd över alla uppgifter som kommit fram, och vill se till att inget liknande kan hända.

”Omfattningen känns ofattbar och jag förutsätter att man ser till att det inte händer igen” skriver programledaren i ett sms till Expressen

Jesper Börjesson, program­ledare för Nyhetsmorgon i TV4, är skarpt kritisk.

”Det är chockerande att läsa om allt detta. Därför är det otroligt bra att det här utreds ordentligt, det var tvunget. Kränkningar, mobbning och trakasserier hör hemma på sophögen”, skriver han i ett sms till Expressen.

Även Rickard Sjöberg reagerar efter Expressens avslöjande.

– Det är väldigt allvarliga anklagelser och det ska absolut tas på allvar. Alla kort ska läggas på bordet, säger programledaren.

Efter den interna kritiken har TV4 stoppat samtliga program som Martin Timell skulle ha synts i under hösten, liksom inspelning av återstående program. TV4 har även plockat bort ”Äntligen hemma” från hemsidan och Martin Timell står inte längre med som en av kanalens profiler.

LÄS MER: Martin Timell bryter tystnaden – och erkänner 

Jenny Alversjö, programledare på TV4:s ”Nyhetsmorgon”,
Foto: IBL

Tillsätter extern utredning

Under veckan har kanalens vd Casten Almqvist haft enskilda samtal med profilen Martin Timell. Samtalen har ägt rum över telefon, berättar Timell. 

I ett pressmeddelande skriver TV4 att de nu tillsätter en extern och oberoende utredning med en advokatfirma, Setterwalls, som har i uppdrag att undersöka situationen på TV4 och de miljöer där medarbetare finns, för att därefter komma med förslag på förändringar som måste genomföras.

TV4 meddelar i ett internt brev, som de även publicerat offentligt, att man kommer att införa en ny policy för samarbeten med produktionsbolag, som ska innebära mer dialog mellan TV4 och produktionsbolagen och tydligare krav på sunda arbetsförhållanden. Man kommer att bjuda in tv-husen SVT, MTG och Discovery för att diskutera hur branschen ska bli bättre på att agera i frågor om missförhållanden, diskriminering och trakasserier.

LÄS MER: Timells utbrott i den interna filmen

Åsa Regnér, jämställdhetsminister.
Foto: LISA MATTISSON

Ministerns hårda kritik

Jämställdhetsminister Åsa Regnér poängterar att det är viktigt att skyndsamt ta tag i så pass allvarliga problem – något som TV4 inte har gjort.

– När en händelse sker och man får kunskap som arbetsgivare ska man ta tag i det då. Saker försvinner inte för att tiden går, utan blir faktiskt värre, säger jämställdhetsministern i nyhetssändningen.

På måndag kommer TV4:s vd Casten Almqvist att kalla till ett personalmöte där han ska informera om de åtgärder som TV4 vidtar. En medarbetarundersökning som skickades ut tidigare i veckan ska också kompletteras med en egen undersökning om trakasserier, diskriminering och andra beteenden.

Kanalen erkänner bristande agerande.

”Vi kan redan nu konstatera att vi som beställare inte varit tillräckligt närvarande och till och med blundat för problem vi borde agerat på långt tidigare. Detta är ett underbetyg till oss som organisation, till ansvariga chefer och den kultur som jag själv är ytterst ansvarig för”, skriver TV4:s vd Casten Almqvist i ett pressmeddelande.

Expressen har sökt TV4:s kanalchef Fredrik Arefalk.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.