Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sponsorflykt hotar "Äntligen hemma"

TV4-profilen Martin Timell anklagas för sexism, rasism och homofobi.Foto: ROGER VIKSTRÖM
Foto: PIERRE BJöRK / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES DAVID SICA

TV4 vägrar att ge ett besked om "Äntligen hemma" kommer fortsätta sändas, efter anklagelserna mot Martin Timell.  

Nu riskerar krisen få ekonomiska konsekvenser. 

En varumärkesexpert säger att inget bolag vill förknippas med Timell nu – och flera samarbetspartners till programmet agerar efter trakasseriskandalen.

– Vi får ta ställning till om det är saker som påverkar vårt samarbete, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen.

TV4-krisen fortsätter att växa. 

Expressens granskning har avslöjat att Martin Timell gång på gång kränkt sina medarbetare på TV4-programmet "Äntligen hemma" med sexistiska, homofobiska och rasistiska kommentarer.

Timell har också tafsat på en kvinna i samband med produktionen "Deal or no deal". 

Nu riskerar programledarens beteende att få ekonomiska konsekvenser.

TV4:s "Äntligen hemma" produceras tillsammans med samarbetspartners som Ikea, Hornbach, Beckers, Husqvarna och Volkswagen.

Efter onsdagens vittnesmål mot programledaren Martin Timell – som anklagas för sexism, homofobi, rasism och att ha tafsat på en kvinna – har flera av programmets samarbetspartners varit i kontakt med produktionsbolaget Meter.

Det är oklart om någon annonsör vill synas i samband med "Äntligen hemma" efter trakasseriskandalen. 

 

LÄS MER: Anklagelserna mot TV4-stjärnan Martin Timell

 

Volkswagen för nu en dialog med produktionsbolaget för att senare kunna ta ställning till sitt samarbete med "Äntligen hemma".

– Vi har ett avtal med ett produktionsbolag och inte med en enskild person. Vi får ta ställning till om det är saker som påverkar vårt samarbete, men det diskuterar vi med det produktionsbolaget. Vi får höra vad de har att säga och hur de tänker agera, säger Marcus Thomasfolk som är informationschef på Volkswagen.

Ser "väldigt allvarligt" på kritiken

Även byggföretaget Essve har tagit kontakt med Meter och ser "väldigt allvarligt" på kritiken mot Martin Timell.

 

LÄS MER: Anställd: Martin Timells beteende finns på band

 

– Kritiken mot programledaren för ”Äntligen hemma" var ny information för oss fram tills i går. Vi ser väldigt allvarligt på den kritiken och kontaktade omedelbart produktionsbolaget Meter. Vi kommer att ha en fortsatt dialog om samarbetet med dem. Vi tar bestämt avstånd från den här typen av sexuella trakasserier, säger Maria Livijn, kommunikationsansvarig på Essve.

Niclas Lövkvist, vd för PR-byrån Agency, menar att anklagelserna mot Martin Timell kan orsaka att samarbetspartners flyr från "Äntligen hemma". 

– Jag tror att ingen kommer vilja synas och associeras med Martin Timell just nu. 

– Ur ett varumärkesperspektiv är det ju sällsynt obegåvat att låta sig associeras med ett varumärke som just nu står för allt det målgruppen inte tycker om, och det är just det Martin Timell gör just nu, fortsätter Niclas Lövkvist. 

Bolaget Bolist, som är en av de viktigaste sponsorerna, är osäkra på om de är kvar nästa år. 

– Martin Timell "är" ju "Äntligen hemma". Vi samlas varje år med TV4 och gör ett avtal om att vara sponsor. Jag kan inte ge något svar på hur vi kommer göra nästa år, säger Tomas Fritzon, vd Bolist.

Jens Stigson, vd S-Blommor Stockholm skriver i ett mejl:

"S-Blommor har en väldigt tydlig policy då det gäller både sexism och rasism som vi självklart inte accepterar i något sammanhang.Då vi inte har någon som helst insyn i vare sig produktion eller någon vetskap om de anklagelser som du tar upp - kan vi inte uttala oss runt de frågor du ställer. Om det fastställs att sexism och rasism har förekommit - då kommer vi omgående att avbryta vårt samarbete."

Säsongspremiären av den 42:a upplagan av "Äntligen hemma" var i tisdags. Men efter den kris som uppgifterna om Timells beteende och kanalens hanterande av dem skapat, kan TV4 inte ge svar på om "Äntligen hemma" kommer att fortsätta sändas.  

Anna Rastner, programchef på TV4, vill inte svara på frågan:

– Det får vi återkomma till, säger hon. 

Efter anklagelserna mot Martin Timell kunde Expressen avslöja att TV4-producenten Frida Olsson slog larm om Timells kränkningar förra året – men tystades av cheferna Åsa Sjöberg och Anna Rastner.

– Jag har fått till svar både att vi inte kan göra någonting och att Martin har fått tillsägelse om det här, som det hette. Och jag blev också tillsagd att jag inte fick prata med honom om det här, utan att det var det andra som skötte, sade Frida Olsson.

Här är alla bolag som sponsrar "Äntligen hemma"

Lampgallerian

Volkswagen

S-blommor

Hornbach 

Weber Saint-Gobain

Beckers

Kreatima

Panduro Hobby

Essve

Granit

Linoleumkompaniet

Anza

IKEA

Big Bag

Husqvarna Viking

3M

Ohlssons tyger

Alla artiklar om TV4-krisen

Anklagelserna mot TV4-stjärnan Martin Timell  

TV4 kände till anklagelserna – Timell fick ändå vara kvar  

Timell kränkte kvinnlig assistent i badtunna – nu tas han ur tjänst  

Sponsorflykt hotar "Äntligen hemma"  

Anställd: Martin Timells beteende finns på band 

Timells utbrott i den interna filmen  

Ministerns kritik mot TV4:s chefer  

Ville byta ut Timell – men TV4 vägrade 

Martin Timell bryter tystnaden – och erkänner 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.