Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

TV4:s miljonsmäll – efter anklagelserna mot Martin Timell

Martin Timell har tre år kvar på kontraktet. Foto: RUEDI HOFMANN BUENA / TV4
Niclas Lövkvist, vd för PR-byrån Agency. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
"Äntligen hemma" drog in minst 31,5 miljoner kronor i fjol – och hela den nya säsongen är redan förinspelad. Foto: PÄR BÄCKSTRAND / TV4
Martin Timell var med "Äntligen hemma" från början.

TV4 riskerar drabbas av en rejäl miljonsmäll, efter att ha stängt av Martin Timell – som har tre år kvar på kontraktet. 

"Äntligen hemma" drog in minst 31,5 miljoner kronor i fjol – och delar av den nya säsongen är redan förinspelad.

TV4 vägrar att svara på om programmet ska plockas bort – nu beskriver branschbedömare press på kanalen.

–  Jag tror att ingen kommer vilja synas och associeras med Martin Timell just nu, säger Niclas Lövkvist, vd för PR-byrån Agency.

 

"Äntligen hemma" är TV4:s miljonmaskin som tuffat på i över 20 år.

Martin Timell har varit programmets ständige frontfigur – den händige mannen som lärt tittarna om att renovera hemma. 

Men i går kunde Expressen berätta att Martin Timell vidrört en kvinna på ett extremt kränkande vis i en badtunna under en personalfest för programmet, sommaren 2008. 

Kvinnan berättar att hon fick en löneförhöjning av TV4 i utbyte mot tystnad.

LÄS MER: Ville byta ut Timell – men TV4 vägrade 

Timell tas ur tjänst – kan bli dyrt för TV4

På torsdagskvällen meddelade TV4 att Martin Timell tas ur tjänst. Beskedet kom efter att kanalen ignorerat larm om trakasserier, sexism, rasism och homofobi.

TV4-krisen kan nu få ekonomiska följder, enligt John Aleman, kommersiell direktör på mediebyrån Dentsu Aegis. Mediebyråer hjälper företag att planera och köpa marknadsföring. 

Byråchefen beräknar reklamintäkterna för "Äntligen hemma" till cirka 1,5-2 miljoner kronor per avsnitt.

Den förra höstsäsongen bestod av 12 avsnitt – det betyder att TV4 får in mellan 18-24 miljoner kronor för bara den säsongen. 

LÄS MER: Timell kränkte kvinnlig assistent i badtunna – nu tas han ur tjänst 

Reklamintäkterna för "Äntligen hemma" till cirka 1,5-2 miljoner kronor per avsnitt. Foto: LINUS HALLSÉNIUS / TV4

 

LÄS MER: TV4:s ord om Martin Timell – utreddes internt 

 

Och under hela förra året sändes 21 avsnitt av "Äntligen hemma" – det betyder att TV4 får in mellan 31,5 - 42 miljoner kronor, bara för det året.

– Därutöver tillkommer sponsorer och så kallade integrerade produktlösningar. Men det stora intäktssjoket utgörs av reklamintäkterna, säger han. 

TV4 har stängt av Martin Timell. Men något tydligare svar om hans framtid har kanalen inte kunnat ge. I podcasten Tv-fabriken, som spelades in i fredags – bara dagar innan TV4-krisen – berättar programledaren att hans kontrakt sträcker sig ytterligare tre år. 

– Jag har tre år kvar på mitt kontrakt, sen vet jag inte vad jag ska göra. Man drar ju på sig ett imperium som är baserat på vad man har för inkomster. Och ska man lägga av att jobba, så måste man anpassa imperiet efter det. Och det vet jag inte om jag är beredd att göra. Jag kommer inte lida brist på arbete.

En beställning av en ny säsong av "Fuskbyggarna" är gjord, berättar Timell. 

– Sedan fortsätter det med "Äntligen hemma", säger Timell.

"Äntligen hemma" sänds tisdagar klockan 21 – primetime – och sponsras av Bolist, Beckers och Videoslots. 

 

LÄS MER: Martin Timell tas ur tjänst från TV4

Sponsorernas reaktion

Flera tunga varumärken samarbetar med programmet – däribland Volkswagen, Ikea och Hornbach – och TV4 respektive produktionsbolaget Meter Television erbjuder exponering av nya produkter i programmet. 

Det innebär ytterligare intäkter. 

– Det finns ett värde i de affärerna, men det finns inga offentliga källor och blir därför svårt att räkna på, säger John Aleman. 

Flera samarbetspartners till "Äntligen hemma" har sagt att de för en dialog med produktionsbolaget Meter.

– Vi får ta ställning till om det är saker som påverkar vårt samarbete, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen.

Även byggföretaget Essve har tagit kontakt med Meter och ser "väldigt allvarligt" på kritiken mot Martin Timell.

– Kritiken mot programledaren för "Äntligen hemma" var ny information för oss fram tills i går. Vi ser väldigt allvarligt på den kritiken och kontaktade omedelbart produktionsbolaget Meter. Vi kommer att ha en fortsatt dialog om samarbetet med dem. Vi tar bestämt avstånd från den här typen av sexuella trakasserier, säger Maria Livijn, kommunikationsansvarig på Essve.

LÄS MER: Martin Timell bryter tystnaden – och erkänner

Äntligen hemma är inne på sin 42:a säsong. Martin Timell har varit programledare sedan starten 1997 – och programmet har en given plats på de bättre tiderna i TV4:s tablå. 

Säsongspremiären i tisdags sågs av 374 000 tittare. Det var ett tapp från förra årets höstpremiär, som hade 526 000 tittare. Men i år var konkurrensen om tittarna hårdare – programmet sändes samtidigt som Leif GW Perssons "Veckans brott" på SVT1, i stället för brittiska dramat "Doctor Foster" på SVT1 

Byråchefen Aleman säger att "Äntligen hemma" är en viktig produkt för TV4. Att förlora "Äntligen hemma", vore tungt för kanalen.

– Programmet har haft stadiga tittarsiffror. Det har varit en grundbult i TV4:s tablå i många år. Anledningen till att programmet återkommer är att Timell och programmet i sig lyckats dra till sig en stor publikskara, säger John Aleman. 

 

LÄS MER: TV4:s ord om Martin Timell – utreddes internt 

Anklagelserna mot Martin Timell kan alltså orsaka stora problem för TV4, säger Niclas Lövkvist, vd för PR-byrån Agency.

– "Äntligen hemma" är ju ett verkligt profilformat för TV4. Att den här historien nu kommer fram på det här sättet som den gör, det kan vara en kritisk situation för kanalen, definitivt. 

Han tror att annonsörerna kommer att fly Martin Timell och "Äntligen hemma".

– Jag tror att ingen kommer vilja synas och associeras med Martin Timell just nu, säger han och fortsätter:

– Ur ett varumärkesperspektiv är det ju sällsynt obegåvat att låta sig associeras med ett varumärke som just nu står för allt det målgruppen inte tycker om, och det är just det Martin Timell gör just nu.

 

TV4 vägrar säga om programmet fortsätter

TV4 har vägrat svara på frågan om resten av höstens säsong av "Äntligen hemma" kommer fortsätta att visas. 

Om de tvingas byta ut programmet med kort varsel kan det bli väldigt kostsamt. Förutom tappade sponsorintäkter måste kanalen ersätta "Äntligen hemma" med ett nytt topprogram, som är redo att sändas klockan 21 på tisdagar – en av de absolut mest attraktiva sändningstiderna.

Men trots det menar Anna Hjalmarsson, vd för mediebyrån Zenit, att TV4 borde byta ut programmet.

– Det ligger i allas intresse och i TV4:s intresse att man har ett gott renommé och ett gott rykte. Som det är nu är det här är bara negativt och väldigt beklagligt.

– Men det beror på vad de lyckas ersätta med, ett annat storformat eller en annan stor serie, som är välkänd och har hög kännedom. Det innebär en inköpskostnad för programmet. 

 

Timells miljoner

Martin Timells och TV4:s relation har varit ekonomiskt gynnsam för båda parter. Timell har tjänat bra under sin tv-karriär.

Under 2016 gjorde programledaren en vinst på 3,1 miljoner kronor - men programledaren hävdar att han inte tjänar mycket i jämförelse med andra.

– Jag håller svälten från dörren, men är långt ifrån den rikaste du hittar i tv-världen, sade Timell nyligen i podcasten "Nemo möter en vän".

Hans bästa affärer har han gjort med sina bostäder menar han – men det är pengar han inte ser röken av, eftersom han inte vill sälja husen.

Bland annat bodde han i en hyresrätt som blev omgjord till bostadsrätt, något han och hans hustru tjänat stora pengar på.

– Vi har säkert gjort 10-15 miljoner på den affären, men det har inget värde, sade han i "Nemo möter en vän".

Martin Timell äger ett sommarhus och äger även en tjugondel av ett annat sommarhus, de respektive husen har taxeringsvärde på 4 986 000 respektive 3 346 000 kronor.

Att Martin Timell valde att gå från SVT till TV4 har också gjort mycket för hans inkomst. 

– På den tiden, 1996, då tjänade jag 55 000 på SVT, och fick 72 000 på TV4 på faktura, det var inte lön. Det var ju hiskeligt mycket pengar då, säger Martin Timell i podcasten.

I sitt företag Timelleri AB nådde Martin Timell under 2016 en balanserad vinst på 3.128.062 kronor.

 

 

LÄS MER: Timells utbrott i den interna filmen 

 

Skattesmällen

Förra månaden åkte Martin Timell på en skattesmäll – enligt beslutet från Skatteverket ska programledaren betala nära 93 000 kronor i ytterligare skatt. Han får dessutom 19 000 kronor i skatteböter.

Men han tog det hela med ro. 

– Ibland så tolkar de på sitt sätt och jag tolkar på mitt sätt. Men jag utgår från att de kan sitt jobb. Man gör så gott man kan och tycker de något annat så ja då får väl jag betala då. Då betalar jag lite till, sade Martin Timell då.

 

Alla artiklar om TV4-krisen

Anklagelserna mot TV4-stjärnan Martin Timell  

TV4 kände till anklagelserna – Timell fick ändå vara kvar  

Timell kränkte kvinnlig assistent i badtunna – nu tas han ur tjänst  

Sponsorflykt hotar "Äntligen hemma"  

Anställd: Martin Timells beteende finns på band 

Timells utbrott i den interna filmen  

Ministerns kritik mot TV4:s chefer  

Ville byta ut Timell – men TV4 vägrade 

Martin Timell bryter tystnaden – och erkänner