Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

TV4:s meteorolog Ulrika Elvgrens röst brister i sändning

”Fokuserade på sin egen överlevnad – timme för timme”
Ulrika Elvgren fick stöd av kollegan Johan Macéus i sändning.
Foto: TV4
TV4:s meteorolog Ulrika Elvgren kunde inte hålla tillbaka tårarna när hon berättande om den kommande tidens kalla temperaturer i Ukraina.
Foto: TV4
Ulrika Elvgren är ett känt ansikte för ”Nyhetsmorgons” tittare.
Foto: TV4
Ulrica Elvgren tillsammans med nyhetsankaret Johan Macéus och programledarna Maria Forsblad och Steffo Törnquist.
Foto: TV4

Under torsdagens ”Nyhetsmorgon” i TV4 brast det för meteorolog Ulrika Elvgren när hon berättade om den kommande iskylan i det krigsdrabbade Ukraina de närmaste dagarna.

– Det gick inte att hålla tillbaka när jag förstår vilket väder som väntar dem. Jag bröt ihop, så var det bara, säger Ulrika Elvgren.

Läget för invånarna i de ukrainska städer som attackerats av Ryssland är mycket svårt.

I Mariupol i sydöstra Ukraina beskrivs situationen som en ”humanitär katastrof” där tillgången på vatten, energi och mat skurits av från staden. I Kiev blir situationen alltmer kritisk då ryska styrkor väntas göra ett nytt försök att ta kontrollen över huvudstaden inom den närmsta tiden. 

Expressens medarbetare på plats i Kiev har beskrivit hur familjer skyddar sina små barn från den isande kylan som nu håller staden i sitt grepp.

En äldre kvinna i en kundvagn får hjälp att ta sig fram genom snön i Iripin, en förstad till Kiev, som varit hårt ansatt av ryska angrepp.
Foto: HEIDI LEVINE/SIPA/SHUTTERSTOCK / HEIDI LEVINE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Invånare i Irpin strax utanför Kiev köar i snön för att ta sig över en förstörd bro.
Foto: HEIDI LEVINE / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/SIPA/IBL

Rösten brast

Nu väntas temperaturerna, som i stora delar av landet redan ligger under nollan, krypa ännu längre ner. I TV4:s ”Nyhetsmorgon” stockade sig rösten för den för tittarna välkända meteorologen Ulrika Elvgren när hon skulle ge en prognos för vädret i det krigsdrabbade landet de kommande dagarna.

– Det här har jag bävat för. Det ska bli väldigt kallt i Ukraina, kanske 20 minus natten till lördag, sa Ulrika Elvgren i sändning.

– Det förbättrar inte situationen, sa programledaren Steffo Törnquist.

– Det är fruktansvärt, sa Ulrika Elvgren.

”Jag bröt ihop”

Precis innan hade ett inslag med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sänts.

– Han berättade om hur invånarna lever som boskap och att barn dödas, och då kände jag bara att det inte gick att hålla tillbaka när jag förstår vilket väder som väntar dem. Jag bröt ihop, så var det bara, säger Ulrika Elvgren.

– Jag fick en jättefin kram sen av Maria Forsblom när kamerorna stängdes av, fortsätter Ulrika Elvgren. 

Många tittare har hört av sig och vill ge sitt stöd, berättar Ulrika Elvgren.

– Jag har aldrig i gråtit i tv förut, men någon gång måste vara den första. Det var säkert inte den sista heller. Jag har ett hjärta, säger Ulrika Elvgren.

Dåligt isolerade skyddsrum

UNHCR har tidigare varnat för att det kalla vädret riskerar att öka lidandet. Skyddsrummen är dåligt isolerade och skyddar inte mot låga temperaturer, skriver SVT. 

Enligt siffror från FN har över 2 miljoner människor flytt från Ukraina sedan Ryssland invaderade landet.

Ryska jättegallerian är i stort sett öde

Butiker stängs ner efter att flera företag pausat sin verksamhet i Ryssland.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.