Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

TV4:s kupp – så tog de Leif GW Persson från SVT

Leif GW Persson har lämnat "Veckans brott" och gått över till TV4. Foto: MICHAELA HASANOVIC
Tillsammans med Camilla Kvartoft har han lett programmet "Veckans brott" i åtta år. Foto: MICHAELA HASANOVIC

16 säsonger och tittarsuccé med miljonpublik varje vecka. 

Men när "Veckans brott" var som störst lyckades TV4 sno SVT-programmets dragplåster. 

Nu har Leif GW Persson tagit steget fullt ut till TV4 – efter diskussioner som pågått i flera år. 

"Det var först nu som tajmingen var rätt för Leif att komma över till oss till hundra procent", skriver Fredrik Arefalk, programchef på TV4, i ett mejl. 

Leif GW Persson har haft en säregen ställning inom svensk tv. 

Kriminologen har synts i såväl SVT:s som TV4:s ruta där han lett "Veckans brott" respektive "GW:s mord". I SVT har han tillsammans med Camilla Kvartoft dragit in miljonpublik varje vecka den gångna säsongen. 2011 tog krimprogrammet emot en Kristallen för "Årets fakta- och aktualitetsprogram". 

I september förra året tilldelades den folkkära professorn Kristallens hederspris – men fick aldrig hålla tal. 

 

LÄS MER: Leif GW:s besked till SVT: Går till konkurrenten

 

Leif GW Persson har själv spekulerat huruvida hans kontroversiella jämförelse av SVT med en diktatur hindrade honom från att framföra sitt förberedda tacktal. Bara några dagar tidigare hade han nämligen sagt att SVT var byråkrater för andras program, och att man från högre uppsatta på kanalen bara får negativ kritik. 

– Får du höra det tillräckligt många gånger så sätter det ju onekligen ner din motivation. Nu går det bra ändå för att jag jobbar med en jädrigt bra redaktion och programledare, så jag får den feedbacken där. Då försöker jag skita i byråkraterna helt enkelt. Men ibland är de lite väl nordkoreanska för min smak, har Leif GW Persson tidigare sagt.

 

GW valde att hoppa av 

Efter uttalandet hann 73-åringen göra ytterligare två säsonger av SVT:s tittarsuccé – innan beskedet kom att programmet läggs ner. 

På tisdagen meddelade SVT att Leif GW Persson valt att hoppa av – och mindre än 24 timmar senare blev det officiellt att kriminologen gick över till TV4. 

– Folk byter jobb hela tiden. Jag har varit på ”Veckans brott” i åtta år. Det är ganska många år. Programmet går bättre än någonsin så då tyckte jag det var bäst att lämna på topp. Det var det enkla skälet, säger Leif GW Persson. 

Vad var det som lockade med TV4? 

– Det är i stort sett bara de kanalerna som finns där man håller på med den typen av program som jag gör. Tokig kock eller galen snickare kan det vara på 20 kanaler, men om man ska göra samhällsprogram så finns det bara de kanalerna. Det är mitt intryck. 

För Aftonbladet berättar Leif GW att det var produktionsbolaget som tog initiativet till övergången. 

– Det var inte jag, det vet jag. Snarare produktionsbolaget Sto-Cph, när jag sa att jag ville lägga av. Jag har ju varit deras kassako i åtta år. Men det är ett jävla bra produktionsbolag, jag trivs bra med dem. De är inte som andra som kan vara en jävla samling varmluftsfläktar, berättar han för tidningen.

Kommer göra krimserier

Leif GW Persson har även arbetat för TV3, då i samband med det populära krimprogrammet "Efterlyst". 1998 ersatte han Brynolf Wendt, som då tillträtt som partiledare för Sveriges pensionärers intresseparti, och bortsett från vårsäsongen 2006 var Leif GW Persson Hasse Aros parhäst i tolv års tid fram till 2010. 

Kort därpå hade "Veckans brott" premiär i SVT. 

– Jag hoppas vi kommer hålla kontakten framöver. Jag måste säga att sända "Veckans brott" med Leif är det största jag har gjort i hela min yrkeskarriär, och det absolut roligaste, säger programledaren Camilla Kvartoft. 

På TV4 kommer han fortsätta med serien "GW:s mord" och göra ytterligare krimserier samt medverka regelbundet i "Nyhetsmorgon". 

– Det innebär att vi får ytterligare möjligheter att utveckla formatet och fortsätta ta det till nästa nivå. Generellt så är det så att "GW:s mord" är Leif GW Perssons program. Det är hans berättande som ligger till grund. Det utgår från hans unika kunskap, där han kan berätta om de flesta svenska mordfall som varit intressanta genom åren, säger David Lillemägi, exekutiv producent på TV4 och "GW:s mord". 

– Samtidigt som han är à jour med samtiden så har han också en historisk kunskap som är oerhört viktig. Han kan sitta på information som inte nått allmänheten och det är den vi vill föra fram och det är bara glädjande vi får möjlighet att fortsätta med det. 

Diskussionerna mellan TV4 och Leif GW Persson har pågått under flera år, berättar programchefen Fredrik Arefalk som beskriver övergången som en "drömvärvning". 

"Det har länge varit en dröm att värva Leif till oss och vi har fört diskussioner under ett antal år. Dialogen mellan oss har hela tiden varit givande och bland annat lett till "GW:s mord", men det var först nu som tajmingen var rätt för Leif att komma över till oss till hundra procent", skriver han i ett mejl till Expressen. 

"Långsiktig satsning"

Fredrik Arefalk vill inte kommentera längden på kontraktet men säger att det rör sig om en "långsiktig satsning". Samtidigt kommer Leif GW Persson att synas i SVT även i framtiden. 

"Leif arbetar för oss från och med i dag, men han har under sitt kontrakt med SVT hunnit spela in ett enskilt, mindre projekt som lär sändas på SVT tids nog", skriver Fredrik Arefalk. 

 

LÄS MER: SVT:s plan med Leif GW efter succéprogrammet

 

Annika Hamngren, projektledare på SVT dokumentär, vill inte berätta om programmet i någon vidare utsträckning. 

– Det är inget som liknar ”Veckans brott” men det är på SVT. Mycket mer kan jag inte säga, men det är ett annat litet samarbete vi kommer ha med honom framöver, säger hon. 

I höst har ett nytt kriminalmagasin i TV4 med Leif GW Persson premiär. Huruvida det innebär en återförening med Hasse Aro är i nuläget oklart. 

"Exakt vem eller vilka som Leif ska jobba med är inte bestämt ännu", skriver Fredrik Arefalk. 

Vad tror du det var som lockade över Leif GW Persson till TV4? 

"Jag hoppas att han gillar helheten som vi kan erbjuda där både ett aktuellt veckoprogram, "Nyhetsmorgon" och den dokumentära fördjupningen i "GW:s mord" ryms". 

 

Leif GW försökte locka med sig Camilla Kvartoft

I Aftonbladet berättar Leif GW Persson även att han gärna hade fortsatt att jobba med Camilla Kvartoft – och att han försökt få henne att följa med till TV4.

– Det blir jävligt trist. Jag försökte prata med henne men hon är inte som jag. Hon har ju ”Agenda”, valrörelsen nu och valet i höst, berättar han och fortsätter:

– Jag tror inte hon vågade. Men programmet i Fyran börjar inte sändas förrän i höst. Får se om hon ändrar sig efter valet. I så fall är hon hjärtligt välkommen.

Han avslöjar också den hemliga presenten till kollegan – en ridhelg tillsammans med sina kompisar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.