Sven-Bertil Taube fick hjälp av en blindhund under "Så mycket bättre".Sven-Bertil Taube fick hjälp av en blindhund under "Så mycket bättre".
Sven-Bertil Taube fick hjälp av en blindhund under "Så mycket bättre".
TV4 la upp en plan för artisten i programmet. Foto: Olle SporrongTV4 la upp en plan för artisten i programmet. Foto: Olle Sporrong
TV4 la upp en plan för artisten i programmet. Foto: Olle Sporrong

TV4:s hemliga plan för Sven-Bertil Taube

Publicerad

Sven-Bertil Taube tog hjälp av en ledarhund i "Så mycket bättre", där han kämpade mot synfelet.

TV4:s oro för artistens dåliga syn gjorde att de satte upp en plan inför inspelningen med Taubes hustru Mikaela – samtidigt tvingades Taube ställa in aktiviteter.

– Vi var rätt så ifrågasättande inför projektet, säger Sven-Bertils hustru Mikaela.

Sven-Bertil Taubes synfel gjorde att de andra "Så mycket bättre"-deltagarna stundtals fick ta hand om den folkkära artisten under inspelningen.

– De var väldigt omhändertagande. Alla var mycket förekommande och hjälpsamma med mig och Ison tog hand om mig tidigt och tog mig under armen när vi skulle promenera över ängarna, säger Taube.

Samtidigt fick Taube ställa in flera aktiviteter. Vid ett tillfälle seglar artisterna, med Taube tvingas vara kvar på stranden.

De krävande inspelningarna var också ett hinder för den folkkära artisten.

– Det fanns ju en del aktiviteter som jag inte var med på eftersom jag inte kunde eftersom jag inte kunde se. Jag var inte med och seglade, jag satt en bit i från. Jag kan ju inte delta i segling eftersom jag inte ser, säger Sven-Bertil.

 

LÄS MER: Så hjälpte deltagarna Sven-Bertil Taube

 

TV4:s oro för Sven-Bertil Taube

Men trots bakslagen valde Sven-Bertil Taube att låtsas som att allt var bra.

– Sven-Bertil frös när vi skulle fota, men han höll masken trots att det var svinkallt, säger Andreas Kleerup.

TV4 var oroliga för hur hans medverkan i programmet skulle gå – och gjorde upp en plan tillsammans med Taube och hans fru Mikaela.

– Vi pratade med de människorna runt Sven-Bertil, hans fru och han själv vad det fanns för möjligheter, vi kände att det här är ju säkert något som vi kan få att funka, säger Martin Nygren, exekutiv producent på TV4 och fortsätter:

– Vi var oroliga, men det fungerade ändå bra för Sven-Bertil. Vi var överraskade att det gick så smidigt som det gjorde.

 

LÄS MER: Sven-Bertil Taube hemma från sjukhuset

"Vi hjälpte Sven-Bertil"

Taubes hustru Mikaela:

– Vi var rätt så ifrågasättande inför projektet och Sven-Bertil tänkte mycket på om han skulle vara med eller inte. Det var vissa saker som var komplicerade på grund av att han inte ser så bra, säger hon.

Det fanns också en oro på grund av Taubes ålder.

– Han visste inte vad han kunde tillföra. Det är inte så himla vanligt att 80-åringar är med i det programmet, säger hon.

"Så mycket bättre deltagarna såg det som självklart att hjälpa Sven-Bertil Taube på grund av hans dåliga syn.

– Han ser ju inte så bra så vi hjälpte honom. Jag tog honom under armen och hjälpte honom när vi skulle gå någonstans, säger Ison Glasgow.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag