Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

TV4:s förklaring – därför bjöds inte Oldsberg in

Allt du behöver veta om den folkkära tv-profilen.
Ingvar Oldsberg Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
På Spåret. Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Ingvar Oldsberg startade ”På spåret” – ändå bjöds han inte in när programmet hyllades i TV4:s ”Sveriges bästa”.

Nu förklarar kanalen sitt agerande.

”Vi är supernöjda med upplägget”, säger Karin Dofs, exekutiv producent för ”Sveriges bästa”, i en skriftlig kommentar.

Oldsberg menar dock att kanalens förklaring inte är något annat än ”efterhandskonstruktioner”.

När Sveriges bästa underhållningsprogram korades i TV4:s ”Sveriges bästa” i torsdags vann SVT:s ”På spåret”.

I studion fanns nuvarande programledaren Kristian Luuk och domaren Fredrik Lindström samt tidigare domaren Björn Hellberg, som också tävlade flera gånger under programmets tidiga år. Programledaren Ingvar Oldsberg, som utvecklade programidén och ledde ”På spåret” mellan 1987 och 2009, lyste dock med sin frånvaro.

– Det kom ingen förfrågan överhuvudtaget, sa Oldsberg till Expressen när programmet sändes och fortsatte:

– Det känns bara lite patetiskt. De kunde ha frågat i alla fall. Men det förändrar inget för mig. Jag vet ju vad jag har gjort i ”På spåret”-sammanhanget. 

Sparkades från TV4

Ingvar Oldsberg tror att han inte blev inbjuden på grund av att han fick sparken från TV4:s ”Bingolotto” i december 2017. 

– Jag är övertygad om det. Det är klart att det är så, säger han nu. 

Han tvingades lämna programmet med omedelbar verkan i december 2017 efter en internutredning som produktionsbolaget Warner gjorde på uppdrag av TV4. 

Utredningen visade på ”allvarliga arbetsmiljöproblem” som kopplades till att Oldsberg ska ha haft en för auktoritär ledarstil.

”Redaktionell bedömning”

TV4 väljer att svara på Oldsbergs kritik skriftligt. På Expressens frågor om varför programledaren inte blev inbjuden när ”På spåret” skulle hyllas och om det inte är märkligt att bjuda in Luuk och Lindström samt Hellberg men inte Oldsberg, svarar programmets exekutiva producent Karin Dofs:

”Vi bjöd in den nuvarande programledarduon och programmets mesta vinnare genom tiderna, som också är programmets tidigare domare. Listan består av många placeringar, och i varje avsnitt av 'Sveriges bästa' gör vi en redaktionell bedömning för att få en bra mix av gäster och samtalsämnen.”

Trots kritiken är TV4 nöjda med hur programmet blev.

”Vi är supernöjda med upplägget för Sveriges bästa underhållningsprogram, ett program fullmatat med härlig nostalgi och svensk underhållningshistoria, och hoppas att tittarna tycker om det lika mycket som vi gör”, säger Karin Dofs i en skriftlig kommentar. 

”Efterhandskonstruktioner”

Ingvar Oldsberg ger inte mycket för kanalens förklaring:

– Det är ju efterhandskonstruktioner. De hade ju inte suttit där som programledare om jag inte hade kommit på idén och sedan körde jag det i 23 år. Hellberg hade ju inte varit tävlande heller om jag inte hade drivit det, säger han.

Oldsberg själv säger att han inte är ledsen över att han inte blev inbjuden då han vet vilket framgångsrikt program han skapade. Däremot berättar han att har fått mängder av meddelanden från människor som tycker att det är konstigt att han inte var med.

– Det tycker ju alla, i och med att jag drog i gång det. Det är klart att det är konstigt utifrån, men det gör ju inte så mycket, säger han och skickar en syrlig passning till TV4:

– Låt de små vara små.