Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

TV4:s drag mot SVT – Maria Lundqvist läser ”Nyårsklockan”

Maria Lundqvist ska läsa en alternativ version av "Nyårsklockan" i TV4 på nyårsafton.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Rickard Olsson leder TV4:s uppesittarkväll på julafton tillsammans med Lotta Engberg.Foto: MATHIAS OTTERBERG / FOLKSPEL
Mikael Persbrandt läser Nyårsklockan i SVT på nyårsafton.Foto: JOHN RASIMUS, PACIFICCOASTNEWS / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS
Foto: STEFAN FORSELL

TV4:s uppesittarkväll med "Bingolotto" tar upp kampen mot SVT:s nyårssändning, och livesänder över tolvslaget på nyårsafton för första gången.

Samtidigt som Mikael Persbrandt läser "Nyårsklockan" på Skansens scen, kommer skådespelaren Maria Lundqvist läsa en alternativ version av samma dikt i "Bingolotto"-studion.

– Det är inte så att vi sätter upp Maria Lundqvist mot Persbrandt rätt av, det vore fånigt, säger programledaren Rickard Olsson om draget i direktsändning.

Traditionsenligt firar TV4 in det nya året med nyårsbingo. Programleder gör Lotta Engberg, 55, och Rickard Olsson, 51, som för första gången sedan ”Söndagsöppet” år 2000 håller i taktpinnen tillsammans.

– Vi har kul ihop, det är ett prestigelöst programledarsamarbete, och det är det inte alla sådana samarbeten som är, säger Rickard Olsson.

Nytt för i år är att Bingolottos nyårsfirande i direktsändning fortsätter över tolvslaget.

– Jag har aldrig gått in i ett nytt år i tv, säger Rickard Olsson och avslöjar sitt första uppdrag 2019:

– Efter klockan tolv kommer telefonen att ringa någonstans i Sverige, den människan svarar och cashar in en miljon.

För att ytterligare vässa kampen mot SVT om tittarsiffrorna har TV4 tagit till ett knep. Kanalen kommer nämligen att vid tolvslaget sända en egen version av Lord Tennysons klassiska nyårsdikt ”Nyårsklockan” – uppläst av skådespelaren Maria Lundqvist.

– Tidigare har programmet slutat före, men nu så sänder vi över tolvslaget. Det är lite nytt och lite roligt – så då tar vi upp kampen mot Skansen där – och vi har bland annat Maria Lundqvist som kommer läsa ”Ring klocka ring”, säger John Sarafian, programmets PR-ansvariga, och fortsätter:

– Nu helt plötsligt får man ett alternativ att titta på detta också om man vill.

TV4 väljer en kvinna – efter SVT:s beslut

TV4:s beslut innebär ytterligare konkurrens för skådespelaren Mikael Persbrandt som i år fått hedersuppdraget att läsa upp den klassiska nyårsdikten i SVT:s direktsändning.

Enligt programledaren Rickard Olsson kommer Maria Lundqvist version vara något alldeles extra. 

– Hon kommer göra en variant på det, se det som en överraskning. Om du missar det så kommer du kanske ångra dig resten av livet, säger Rickard Olsson.

Men programledaren påpekar att det inte rör sig om kritik mot SVT:s val:

– Det är inte så att vi sätter upp Maria Lundqvist mot Persbrandt rätt av, det vore fånigt.

Till skillnad från SVT valde TV4 en kvinna att läsa upp dikten – men det är inte relevant i frågan menar programledaren:

– Maria Lundqvist var bäst lämpad, det har inget med hennes kön att göra.

Enligt Maria Lundqvist, 55, själv springer hennes version ur ”Nyårsklockan” i versmått och innebörd, men dess ”ganska förlegade språk” har bytts mot en ny text med ”glimten i ögat” om året som gått.

Men hennes version är inte en kommentar mot SVT:s val av Mikael Persbrandt uppger hon.

– Det har inte med protest att göra, utan med lust att komplettera en text, säger skådespelaren som fick idén innan SVT offentliggjorde sitt beslut.

Maria Lundqvist är en del av metoo-uppropet ”Tystnadtagning” som hon anser ”agerat kraftfullt” mot SVT:s val av Persbrandt.

– Vi har uttryckt en skepsis mot valet. Men mer än så kan vi inte göra, vi styr inte över val. Vi i ”Tystnadstagning” fortsätter att agera. Det har varit ett omvälvande år för oss, säger hon och fortsätter:

– Att man plötsligt börja få upp ögonen för härskarna inom alla skrån. Då är det jätteviktigt att det här året får bli ett sådant år. I det läget hade man kanske önskat att dom hade valt en kvinna, bara för detta är så speciellt för skådespelerskorna. Det här är skådespelerskornas år. Vi har äntligen fått vår röst hörd.

 

 

Mikael Persbrandts konkurrens

TV4:s satsning på tolvslaget uppdagas i svallvågorna av den debatt som väckts efter SVT:s val av Mikael Persbrandt som nyårstalare. Beslutet har fått stark kritik – och väckt två motreaktioner i sociala medier.

På lördagen publicerades en video på drygt hundra kvinnliga skådespelare som tillsammans gör en nyinspelning av ”Nyårsklockan”.

Nyversionen är en markering på initiativ av skådespelaren Bahar Pars, 39, tillsammans med delar av skådespelarnas me too-upprop "Tystnadtagning". 

Detta är inte första gången Bahar Pars tolkar dikten, förra gången var 2014 då Loa Falkman fick SVT:s hedersuppdrag.

– Båda gångerna jag gjort den ville jag bredda den. Förra gången hade jag bara rasifierade kvinnor, den här gången valde vi att göra det via "Tystnadtagning" som en hälsning från oss, sa Bahar Pars i en tidigare intervju.

Samtidigt som videon publicerades på Youtube tar ett initiativ fart på Instagram med titeln "Ring samtid ring". En rad kända röster – däribland politikern Gudrun Schyman och medieprofilen Cissi Wallin – ska läsa upp "Nyårsklockan" i en film som publiceras fem minuter före tolvslaget.

 

 

Initiativet beskrivs som ”ett modernt initiativ till SVT:s sändning”.

Expressen har sökt Mikael Persbrandt.

Miljarderna och tragedin i familjen bakom Filippa K

Byggde sina förmögenheter från grunden • ”Tajmingen var helt rätt då”

Kidnappades som barn – så här är deras liv i dag

Inlåst i kista i sju år • Sexslav • Föräldrarna blev mördade

Fem svenska kvinnor som lever drömliv i Medelhavet

Tog steget – och valde bort svenska vintern: ”Det är det bästa jag har gjort”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.