Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

TV4:s bluff om Joakim Lundell i ”Big brother”

Skandalerna har avlöst varandra i årets ”Big brother”. 

Under måndagen kom beskedet – Joakim Lundell, en av Sveriges största Youtube-stjärnor gick in i huset. 

Men nu kommer det fram att allting bara var en bluff av TV4 för att luras.

”Det här är bara ett sätt att skapa kul innehåll och skulle det göra avtryck på tittarsiffrorna så är det en bonus”, skriver Joel Bendrik, exekutiv producent för programmet. 

Under söndagen började Youtube-stjärnan Joakim Lundell att hinta om att han skulle i väg någonstans på sin Instagram story. På måndagen packade han sina väskor och sa hejdå till frun Jonna och deras dotter Lunabelle.

Och vid 19 kom beskedet – Joakim Lundell var klar för ”Big brother” och klev under kvällen in i huset. 

”Jag vill egentligen bara visa att jag är en influencer och offentlig person som är samma person bakom kameran som framför, vilket kommer att märkas även efter 50 dagar! Samt att jag älskar att se det sociala spelet och att analysera saker”, skrev Joakim Lundell i ett meddelande, strax efter beskedet. 

Genast väcktes en kritikstorm på ”Big brothers” egen kanal – och tittarna menade att det är orättvist eftersom att Joakim Lundell har så många fans. 

Joakim Lundells bekännelse i bikten

Men Youtubestjärnans medverkan var aldrig på riktigt – utan det är en bluff av TV4. 

Under tisdagen kommer Joakim Lundell gå in i bikten för att säga sanningen till tittarna. 

– Det är ett prank så han kommer bara vara inne i huset i två dygn och sen kommer han att gå ut, säger Anders Edholm, pressansvarig för ”Big brother”. 

Joakim Lundell kommer att lämna ”Big brother”-huset på onsdag klockan 08.00. Då kommer frun och dottern och hämtar honom – och det är också på grund av dem han inte vill stanna längre inne i huset, berättar han. 

– Så det är deltagarna som kommer att bli lurade i slutändan, säger Anders Edholm.

Enligt uppgifter till Expressen har TV4 haft flera möten om ”Big brother” efter de skandaler som har varit, och sviktande publiksiffror. 

Att ta in Joakim Lundell flyttar fokus från rubriker om främlingsfientlighet och hot till någonting annat.

Hoppas på tittarnas respons

Enligt TV4 var det Joakim Lundells idé att kliva in i huset. 

”Joakim hörde av sig med en rolig idé som vi nappade på”, skriver Joel Bendrik, exekutiv producent för programmet i ett mejl. 

På frågan om att Joakim Lundells medverkan skulle vara ett försök att locka större publik och flytta fokus från de skandaler som varit säger TV4 så här:

”Big brother går väldigt bra. Det här är bara ett sätt att skapa kul innehåll och skulle det göra avtryck på tittarsiffrorna så är det en bonus”, svarar Bendrik. 

Han berättar att tittarsiffrorna ser bra ut och att de ligger långt över förväntan i Sjuan. 

”På C More och TV4 Play hade vi redan efter 10 dagar över 100 miljoner streamade minuter”, säger den exekutiva producenten. 

Nu hoppas TV4 att tittarna och deltagarna kan ta det här skämtet på ett bra sätt. 

”Det kommer nog att vara mixade reaktioner, men vi hoppas att de allra flesta uppskattar att det är på skoj. Det är ett klassiskt grepp i ”Big brother” att släppa in en mullvad”, skriver Bendrik. 

Skandalerna i ”Big brother”

Skandalerna i årets program har inte varit få. Kim Kamal och Isabel Pereira kastades ut från huset efter att ha pratat nedvärderande om judar. Deltagaren Sami Jacobsson har ett mörkt förflutet med nazistiska värderingar och en annan deltagare har sagt att ”han ska våldta vår nya deltagare i natt”. Samma deltagare ska också ha sagt att han vill ha ihjäl en annan deltagare. 

”Det stämmer att deltagaren har betett sig mycket olämpligt och han har också blivit varnad”, sa Joel Bendrik nyligen om den sistnämnda deltagaren. 

Men det är inte allt. Två programledare har också hoppat av programmet i protest mot Sami Jacobssons medverkan – trots att både han och TV4 har sagt att Sami Jacobsson i dag tar avstånd från sina tidigare sympatier. 

Nyligen fick också deltagaren Mergim Feka en varning för att ha använt kränkande ord mot en deltagare. 

– Vem ska vakta tungan? Jag eller du, din hund?, säger Mergim Feka till Julia Löfgren i programmet.

– Mergim fick en varning efter att ha uttryckt sig olämpligt i onsdags, sa Joel Bendrik då. 

Deltagaren Patrik ”Patzy” Svensson lämnade även huset i förra veckan – efter att ha dragits med kraftiga magsmärtor. Även Jessica Pamlin har lämnat huset. 

Deltagaren syns med nazistsymboler och högerextrema tatueringar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.