TV4:s beslut – tar bort hallåorna efter 26 år

Lucette Rådström.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Anders Östman är en utav de som synts i rutan genom åren.
Foto: JULIA DANSARIE
Stefan Larsson
Foto: TV4

De har hållit tittarna sällskap sedan starten.

Nu har TV4 bestämt sig för att plocka bort hallåorna, kan Expressen berätta.

Enligt programpresentatören Stefan Larsson, som är skeptisk till beslutet, handlar det hela om besparingar.

– På ett personligt plan så känns det så klart förbannat jobbigt, säger han.

Den 2 mars 1992 började TV4 sina reguljära sändningar i marknätet och sedan dess har kanalens hallåor både introducerat program och hållit TV4:s miljonpublik sällskap.

Nu har ledningen på Bonnier Broadcasting bestämt sig för att plocka bort hallåorna, kan Expressen berätta. Det innebär att hallåorna försvinner ur rutan efter nästan 30 år.


LÄS MER: TV4-hallåorna som bytte liv 


Personalen på TV4 informerades på intranätet under tisdagen.

– Hallåorna fick reda på det i går. Sedan släpptes det till övrig personal i dag, säger Stefan Larsson, programpresentatör på TV4.

Vad har ni fått för förklaring?

– Den främsta förklaringen är väl en kostnadsbesparing för att hamna på en mer hållbar nivå för att framtidssäkra verksamheten.

Får ni nya jobb eller tvingas ni sluta?

– Det pågår förhandlingar, säger Stefan Larsson.

Han tillägger:

– Som sagt, allt är väldigt nytt för oss och vi har en del obesvarade frågor själva att ställa. Vi kommer endast ha rösthallån i framtiden så några (tre, reds anm.) blir kvar medan andra har en större utmaning framför sig.

– Vi gör ju så mycket mer på TV4 än bara hallåt i 30 sekunder och presenterar program, vi är en grupp fantastiska människor med stora kunskaper inom olika genrer så det kommer nog lösa sig för oss på nåt sätt.

TV4-profilen: "Förbannat jobbigt"

Hur känns det?

– Ja, vad ska man säga. På ett personligt plan så känns det så klart förbannat jobbigt. Det är ju inte många timmar sedan vi fick beskedet så humöret och känslorna åker väl lite bergochdalbana just nu för att uttrycka mig milt. 

Vad tycker du om TV4:s beslut?

– Jag vet inte hur ärlig jag ska vara men jag kan säga att jag inte delar uppfattning kring vissa beslut som tagits. Jag tror att TV4 kommer tappa den personliga känslan och värmen som en programpresentatör kan förmedla till tittaren genom ett personligt tilltal i rutan. Jag gillar visserligen förändringar så när detta fått sjunka in en smula så kommer det säkert att bli bra.

Bland kanalens kända hallåor, eller programpresentatörer som deras egentliga titel är, finns bland andra Lucette Rådström, Gustav Svenungsson, Åsa Åsenlund och Jenny Harryson.

SVT tog bort sina hallåor redan 2012, något som orsakade en tittarstorm. Sedan dess är det bara Sjuan och TV4 som haft kvar sina bildhallåor.

TV4 om beslutet

På TV4:s medieblogg förklarar Åsa Barsness, kommunikations- och HR-direktör, beslutet.

"Programpresentatörerna har varit en viktig del av TV4:s och Sjuans identitet. De har också varit en viktig och uppskattad del av själva tittarkontakten. Men tittar- och konsumtionsbeteendena har förändrats, liksom dialogen med tittarna. Idag ser flöden mellan innehåll, kanaler och tjänster annorlunda ut, och tittardialogen sker nu nästan dygnet runt, på sociala medier", skriver hon och fortsätter:

"Under våren har det därför blivit dags också för TV4 och Sjuan att förändra programpresentatörsrollen, och gå från det traditionella bildhallåt, till ett mer flexibelt och modernt rösthallå".


LÄS MER: TV4-profilens oväntade karriärdrag


Åsa Barsness konstaterar att det finns tittare som kommer sakna programpresentatörerna men argumenterar för att beslutet att slopa dem är det rätta.

"Det personliga tilltalet och uttrycket som TV4-hallåorna byggt upp genom åren kommer självklart att bibehållas och utvecklas, det är oerhört viktigt att vi fortsätter bygga och stärka våra kanalers och tjänsters relation med tittarna och användarna".

I ett sms till Expressen skriver Åsa Barsness:

"Det här innebär en effektivisering eftersom vi kan arbeta på nya sätt. Me vi kommer ju fortsätta att ha ett rösthallå som ska vara lika inspirerande och betydelsefullt som dagens hallå. Exakt hur det kommer att bli är något vi nu diskuterar och förhandlar om".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.