Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

TV4:s behandling av Sjögren riskerar att förstöra programmet

Christer Sjögren. Foto: TV4.

Kärlek, värme och nya folkliga förmågor. 

Årets ”Så mycket bättre” har på många sätt varit ett steg i rätt riktning.

Däremot blev TV4:s behandling av Christer Sjögren ett trist snedsteg, som på sikt riskerar att skrämma bort de svårflörtade veteranerna programmet så väl behöver.

Ett program som ”Så mycket bättre” kan inte existera utan våra folkkäraste artister. Ändå är det årets nymodigheter som syresatt programmet.

Att Stor är stor, vet nu även lyssnarna bortom hiphop-scenen, och det blev rapparen som i år kom att leverera Spotify-hittarna. Inte minst ”Säga mig”, med Astrid Lindgren-sampling och allt, blev en framgång på topplistorna. 

Samtidigt har det varit spännande att se den okände Albin Lee Meldau växa till stjärna, inte minst eftersom han verkar ha fungerat som kreativ katalysator för de andra. Albins dag blev otippat den musikaliskt bästa.

Dessutom har produktionen börjat bryta gamla sömniga mönster, och har emellanåt vågat sig ut ur matsalen. Bland annat så framförde Linnea Henriksson sin episka hyllning till Christer Sjögren i en kyrka, en insats som nästan var lika stark som smarta metoolåten ”Småtjejer”.

Här har till och med funnits meningsfulla aktiviteter, som att pimpa käppar på Louise Hoffstens dag. Ibland har det inte ens varit några aktiviteter, vilket samtliga inblandade nog är tacksamma för. Men det är ändå här produktionen svajat mest. 

TV4 verkar inte riktigt beredda att göra slut med det invanda formatet, och har ibland slängt in ett medeltidslajv, av trygg vana. Programmet har även en komplicerad relation till humor. Förra året var jag beredd att punktera trumhinnan för att slippa ännu ett skämt om Uno Svenningsons balle. I år var det Christer Sjögren som de fixerat sig vid. Med hjälp av kreativ klippning och skojfrisk ljudläggning, förvandlade de minsta vardagshändelse till en liten ofrivillig sketch. Sånt kan vara kul om det finns en grund. Kvällens kavalkad av Sjögrens ständiga tummar upp, var välfunnen. Att se honom filosofera över en ostmacka är inte lika kul.

Med största sannolikhet skrämmer det dessutom även bort de stora artisterna man så förtvivlat behöver. Exempelvis har drömgästen Björn Skifs, uttryckt en oro över att en medverkan inte skulle vara på hans villkor. Kravet på att lufta tidigare livssorger verkar också ha sänkts i år. Men vad hjälper det om artisten i stället riskerar att förvandlas till en clown?

I framtiden måste TV4 akta sig både för att klippa och frisera för mycket. För vad som verkligen når in i hjärtat är ju det som är helt ärligt och äkta. Som i kväll när Louise Hoffsten grät för att alla kunde se hennes sjukdom på tv. Just där tror jag vi alla både förstod och älskade henne, för att hon är något annat än en välpolerad stjärna.