Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

TV4:s ändring i ”Idol”: ”Blir mer dramatiskt”

Juryn gråter efter Annikas solosång: ”Sinnesjukt berörande”
Pär Lernström berättar ändringen i röstningsredovisningen.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Kishti Tomita, Alexander Kronlund, Katia Mosally och Anders Bagge i juryn

TV4:s ”Idol” har blivit närmast synonymt med fredagsfinalerna varje höst. 

Nu gör programmet om själva röstningen – och låter tittarna rösta hela veckan.

I direktsändningen avslöjas det sedan vilka av idolerna som går vidare och får ställa sig på scenen.

– De vet vad de ska sjunga, de vet hur det kommer gå till, de vet hur deras nummer kommer se ut. Men de vet inte när och om de får sjunga, säger programledaren Pär Lernström.

Långköraren ”Idol” är inne på sin sjuttonde säsong. Ända sedan starten 2004 har de dramatiska fredagsfinalerna där en efter en av de tävlande röstas ut varit programmets själva kärna.

När årets fredagsfinaler snart drar i gång är mycket som vanligt – förutom redovisningen av tittarnas röster. I stället för att stänga röstningen efter programmet kan tittarna rösta hela veckan fram till nästa veckas fredagsfinal.

– Varje fredag kommer börja med att vi tittar på en snabbrepris. Så här såg det ut förra veckan. Röstningen har varit öppen hela veckan och nu är det två minuter kvar att påverka vilka som får sjunga i kväll. Punkt. Sen börjar man räkna upp dem en efter en, förklarar Pär Lernström. 

Hela fredagsfinalerna kommer bli mer likt en resultatshow.
Foto: TV4

En får inte sjunga

Till sist är två idoler kvar. Den sista som räknas upp klarar sig kvar och får uppträda – för den andra tar idolresan slut då denne fått minst antal röster under veckan som gått.

Enligt Pär Lernström kommer det nya upplägget öka spänningen i tävlingen. 

– För tittare kommer ju fredagen bli en väldigt mycket mer dramatisk, spännande och kul kväll.  Det vi brukar få i fem minuter som vi har kallat för resultatshowen, det får vi ju under hela kvällen.

Du tror inte vissa kommer reagera negativt på ändringen?

– Det kommer säkert vara en fas av att vänja sig vid det här och i ett första skede förstå exakt hur det går till. Men det tror jag man kommer haja ganska snabbt ändå, det är inte superklurigt när man väl gör det.

Pär Lernström hyllar sin kollega Anis Don Demina.
Foto: Magnus Ragnvid / TV4

”Mer levande under veckorna”

Lernström menar att ändringen handlar om att skapa ett större engagemang kring ”Idol” under hela veckan.

– Vi har jobbat ganska länge för att vi vill göra ”Idol” mer levande under veckorna. Det här är ett program som lever och brinner extremt mycket i två och en halv timme varje fredag. Men sen är det ganska mycket i dvala för tittarna, säger programledaren som också menar att idolerna nu själva får mer möjlighet att profilera sig.

– De kan själva både fiska röster och få folk som kanske inte tittar på ”Idol” att upptäcka dem och rösta.

Just nu är också veckorna minst sagt levande för Pär Lernström som under den här veckan hållit i direktsändningar varje kväll. Att han gör tillsammans med Anis Don Demina har hjälpt.

– Man blir lycklig och glad av att ha honom vid sin sida. Det har gett mig väldigt mycket energi den är veckan, som är intensiv så så klart. Man får leva på energin. Jag är inte säker på att min fru har samma glädje kring den här veckan som jag har, hon får ju dra ett lass hemma liksom. Men jag tror att hon överlever också. 

Bagges starka ord till Sunny: ”Topp fem”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.