Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu fälls TV4 – efter programledarens ord

Nu fälls TV4 – efter programledarens ord.
Programledaren Anders Kraft fick hård kritik efter uttalandet tidigare i år.Foto: Skärmdump/TV4

– Om jag ser unga mörkhyade killar köra runt i en likadan bil tänker jag ”kriminella”.

Programledaren Anders Krafts uttalande i TV4:s nyhetssändning i början av året väckte starka reaktioner och kritik.

Nu fälls inslaget av Granskningsnämnden, rapporterar SVT.

”Min avsikt var aldrig att kränka någon”, skriver Anders Kraft i en kommentar till Expressen.

Så här sa programledaren Anders Kraft i TV4:s nyhetssändning i samband med en sändning av ”Kalla Fakta” om rasprofilering:

– Om jag ser blonda grabbar köra runt i en stor, dyr ”Merca” tänker jag ”bortskämda skitungar som kör pappas bil”. Om jag ser unga mörkhyade killar köra runt i en likadan bil tänker jag ”kriminella”. Det betyder att jag rasprofilerar. Det är inget jag är stolt över, men till skillnad från svenska polisen så erkänner jag att jag gör det.

Programmet, som sändes i början av året, handlade om hundratals svenskar som vittnar om att de utsätts för diskriminering av polis och vakter på grund av hudfärg eller etnicitet.

Anders Krafts ordval spreds i sociala medier och kritiserades av många. 

Nu fälls inslaget med programledarens påannonsering av Granskningsnämnden – mot bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

”Nämnden har förståelse för att syftet med påannonseringen var att exemplifiera den typ av fördomar som kan ligga bakom etnisk profilering. Nyhetspresentatörens uttalande var dock uppenbart kränkande och riskerade att befästa fördomar om personer med en viss hudfärg”, skriver Myndigheten för press, radio och tv i ett pressmeddelande.

I ett sms till Expressen kommenterar Anders Kraft fällningen:

”Min avsikt var aldrig att kränka någon, vilket ju Granskningsnämnden också skriver att de förstår. Att det ändå kunde riskera att ske är jag i så fall ledsen för, eftersom intentionerna tvärtom var att belysa en viktig fråga.”

TV4: ”Självklart tråkigt”

I en kommentar skriver Fredrick Malmberg, chef på TV4-nyheterna, att de ”inte recenserar Granskningsnämndens beslut”.

”Intentionen var att belysa ett viktigt samhällsproblem. Och avsikten var precis som Granskningsnämnden skriver inte att kränka någon. Det är självklart tråkigt om någon uppfattat det så”, skriver Malmberg.

Kommer ni se över hur er policy om nolltolerans mot rasism efterföljs?

”Vi påannonserar inslag varje morgon, dag och kväll året om och det här handlar om ett enstaka tillfälle där intentionen var att belysa en viktig fråga.”

Vidtas några åtgärder mot programledaren?

”Det vi kan göra är att ta tillfället i akt att vara tydliga med att avsikten inte var att kränka någon.”

”Avsikten var precis som Granskningsnämnden skriver inte att kränka någon”, skriver Fredrick Malmberg.Foto: Pressbild/TV4

När Expressen intervjuade Fredrick Malmberg i samband med det kritiserade uttalandet i januari svarade Malmberg att han inte anser att det påverkar nyhetsankarets trovärdighet som journalist och försvarade då uttalandet.

– Jag tycker det är bra att Anders vågar uttrycka de här fördomarna. Jag tror inte Anders upplevs som en rasistisk eller trångsynt person, sa Malmberg då.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.