Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

TV4:s nya besked om Timells framtid i rutan

Foto: / TV4
Casten Almqvist.
Jesper Börjesson.
Jenny Alversjö.Foto: /IBL / /IBL
Anders Öfvergård.
Foto: AUGUST JERNER
1 / 8

TV4-krisen växer – flera av kanalens stjärnor kräver att kanalen går till botten med Expressens granskning av Martin Timell.

"Äntligen hemma"-programledaren har tagits ur tjänst och för samtal med kanalen, men har tre år kvar på sitt kontrakt. 

Nu säger TV4:s vd Casten Almqvist på frågan om Timell kommer göra tv för TV4 igen:

– Just nu är det ingenting som pekar på det, nej.

Expressens granskning har avslöjat att tv-profilen Martin Timell – som under torsdagen togs ur tjänst – gång på gång kränkt sina medarbetare på TV4-programmet "Äntligen hemma" med sexistiska, homofobiska och rasistiska kommentarer.

Trots att kanalens ledning informerats om ett övergrepp mot en kvinnlig redaktionsassistent i en badtunna på en sommarfest, och de sexfilmer Timell ska ha skickat till kollegan Lulu Carter, har ingen reagerat.

I en intervju med Expressen erkänner Martin Timell tafsande, och säger att han ska söka hjälp. 

Internt växer nu kritiken. TV4 har tillsatt en "extern och oberoende utredning". Och flera av kanalens stjärnor kräver att man går till botten med Expressens granskning.

Martin Timell har tre år kvar på sitt kontrakt. Och enligt egen utsago finns en säsong av "Fuskbyggarna" planlagd, ett program Timell gör tillsammans med Anders "Arga Snickaren" Öfvergård. 

Men kollegan har varit öppet kritisk mot Timells handlingar och vill inte arbeta med en person som trakasserar.

Då TV4:s vd Casten Almqvist på lördagen får frågan om i "Nyhetsmorgon" om Martin Timell kommer göra tv för TV4 igen svarar han:

– Just nu är det ingenting som pekar på det, nej.

Martin Timells kontrakt sträcker sig dock till 2020. Casten Almqvist kommenterar:

– Det är en teknisk eller ekonomisk fråga, och för mig är det här mycket större än ekonomi just nu, det handlar om att gå till botten med vad som kan vara ett beteende, men som förhoppningsvis är ett enskilt undantag.

 

LÄS MER: Tv-profilen: Timell visade mig sitt kön 

Timell: "Ska ta hand om min familj"

När Expressen når Martin Timell på lördagsmorgonen – kort efter beskedet om att TV4 inte kommer att fortsätta sända den nya säsongen av "Äntligen hemma" – uttrycker han sig kort.

– Jag har en enda kommentar: Jag ska ta hand om min familj, säger Martin Timell.

Under veckan har TV4:s vd Casten Almqvist haft enskilda samtal med Martin Timell över telefon. Enligt Timell för han fortsatta samtal med kanalen om sin framtid där.

Att "Äntligen hemma" nu stoppats är en ekonomisk smäll för TV4.

John Aleman, kommersiell direktör på mediebyrån Dentsu Aegis. Han beräknar reklamintäkterna för "Äntligen hemma" till cirka 1,5-2 miljoner kronor per avsnitt.

Den förra höstsäsongen bestod av 12 avsnitt – det betyder att TV4 får in mellan 18-24 miljoner kronor för bara den säsongen. Bara i fjol drog programmet in 31,5 - 42 miljoner kronor.

Nu meddelar flera av programmets sponsorer att de lämnar produktionen.

Panduro Hobby, som sponsrat "Äntligen hemma" i 15 år, tar kraftigt avstånd från de nya uppgifterna som framkommit om Martin Timell. Ohlssons tyger och S-blommor uppger att de kommer att avbryta sina sponsoravtal på måndag.

Ett flertal andra sponsorer uppger att de för en dialog med produktionsbolaget Meter när det gäller framtida samarbeten – och att anklagelserna mot Timell helt strider mot företagens värdegrund.

Ur premiären av "Äntligen hemma" 2017.Foto: / TV4

LÄS MER: Martin Timell bryter tystnaden – och erkänner 

Profilerna reagerar 

Flera av Martin Timells programledarkolleger på TV4 har reagerat efter Expressens granskning.

Jenny Alversjö, programledare på TV4:s ”Nyhetsmorgon”, är upprörd över alla uppgifter som kommit fram, och vill se till att inget liknande kan hända.

”Omfattningen känns ofattbar och jag förutsätter att man ser till att det inte händer igen” skriver programledaren i ett sms till Expressen

Jesper Börjesson, program­ledare för Nyhetsmorgon i TV4, är skarpt kritisk.

”Det är chockerande att läsa om allt detta. Därför är det otroligt bra att det här utreds ordentligt, det var tvunget. Kränkningar, mobbning och trakasserier hör hemma på sophögen”, skriver han i ett sms till Expressen.

Rickard Sjöberg säger:

– Det är väldigt allvarliga anklagelser och det ska absolut tas på allvar. Alla kort ska läggas på bordet, säger programledaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.