Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT:s sorg: Förlorar Erik & Lotta efter TV4:s kupp

TV4 snor nu åt sig den populära programledarduon från SVT.Foto: Karin Törnblom/TT / KARIN TÖRNBLOM
Lotta Lundgren och Erik Haag ska få en ny programserie på TV4.Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
”Som kreatör måste man förnya sig då och då”, säger Lotta Lundgren i ett pressmeddelande.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Nu värvar TV4 den populära programledarduon från konkurrenten SVT. 

Lotta Lundgren och Erik Haag ska få en ny programserie på kanalen. 

– Vi fick ett erbjudande som lät bra, säger Erik Haag. 

TV4 värvar nu programledarduon Lotta Lundgren och Erik Haag till kanalen. Publikframgångarna har avlöst varandra under deras tid på SVT, och när inspelningarna tillsammans med TV4 nu startar handlar det om en helt ny programsatsning som inte liknar något som programledarduon har gjort tidigare. 

– Jag tror på det här med att flytta på sig lite då och då. Dels får man vara med om något nytt och intressant för egen del och sen får nån annan chansen att knipa ens gamla plats. Det brukar bli lyckat för alla, säger Lotta Lundgren. 

– Vi fick ett erbjudande som lät bra. De var gulliga och entusiastiska. Det kändes rätt. Det viktigaste är ju att man kommer nånstans där man känner att man känner att man kan göra nytta och där folk är gulliga och glada, säger Erik Haag.

”Unik förmåga”

Inspelningarna av den nya programserien startar redan i sommar. Fredrik Arefalk, kanaldirektör TV4, är mer än nöjd med värvningen.  

– Vi vill alltid jobba med branschens bästa tv-människor oavsett om det är bakom eller framför kameran och Lotta och Eriks unika begåvningar har väl inte gått någon förbi så de har varit drömvärvningar under en lång tid. Våra samtal som tog oss fram till dagens nyhet har handlat om en kombination av att landa i rätt program och rätt tajming för både dem och oss. För en tid sedan så föll alla pusselbitar på plats och då var det en enkel sak att formalisera samarbetet.

Fredrik Arefalk ger även en hint vad programmet kommer att handla om. 

– Det program som vi kommer att producera i sommar innehåller en dos folkbildning som vi tror ligger helt rätt i tiden – allt förpackat på ett underhållande sätt med Lotta och Erik som programledare. Och min förhoppning är att vi kommer att fortsätta producera detta program varje sommar de kommande åren.

”Jättebra att jobba med sin partner”

Lotta Lundgren säger att hon och pojkvännen kompletterar varandra bra i arbetet. 

– Det är jättebra att jobba med sin partner, jag kan varmt rekommendera det. Vi kompletterar varandra så bra Erik och jag. Han är väldigt självkritisk och jag är ganska självgod så tillsammans är vi lagom.

– Det blir ett kul program tycker jag. Och så är det smidigt för Lotta för hon får skjuts till inspelningarna. Hon har inget körkort, lägger Erik Haag till. 

Paret har gjort programmen ”Landet brunsås”, ”Historieätarna”, ”Bye bye Sverige”, ”Bandet och jag”, julkalendern ”Tusen år till julafton” och ”Rapport från 2050” för SVT. De var dessutom julvärdar 2017.

SVT:s ord om bytet: ”Sorgligt”

Eva Beckman, programdirektör på SVT berättar hur de ser på att programledarduon byter till konkurrenten. 

– De har gjort ett stort antal helt magiska produktioner hos oss på SVT så det är klart att det känns lite tråkigt. Det tycker jag. 

Blev det någon förhandling för att försöka få dem att stanna eller hur gick diskussionen? 

– Vi har haft kontakt och jag tänker bara att ibland vill man röra på sig och det finns ingen som helst konflikt mellan oss. De ville röra på sig och jag kan bara önska dem lycka till helt enkelt. Sådant här händer ibland, det kan kännas dramatiskt men det är det inte, jag har inte så mycket mer att säga än så, säger Eva Beckman. 

Hon säger även att de är mer än nöjda över arbetet som duon gjort hos dem. 

– Vi hade gärna fortsatt jobba med Erik och Lotta. De har skrivit tv-historia ihop med SVT, inte minst med ”Historieätarna” och andra produktioner. Så det är sorgligt men jag önskar dem all lycka till i framtiden. 

 

 

Luuks ord om löneskillnaden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.